Krajalnica domowa to stosunkowo niewielkie urządzenie wykorzystywane do krojenia różnego rodzaju produktów spożywczych, przede wszystkim wędlin i pieczywa. W tym przypadku narzędziem tnącym jest ostra, wolnoobrotowa tarcza. Krajalnica wyposażona jest w prowadnicę pozwalającą na krojenie plastrów o różnej grubości. Grubość cięcia jest w większości przypadków regulowana pokrętłem. Urządzenie uruchamia się na ogół dwoma guzikami. W ten sposób ogranicza się dostęp do niego dzieciom.
Ranking krajalnic domowych
- Krajalnica domowa GRAEF SKS S10002
Sprawdź aktualną cenę
Funkcjonalna krajalnica wyróżniająca się wysoką jakością wykonania i metalową konstrukcją. Posiada zaawansowany układ sterujący oraz wykonany ze stali nierdzewnej nóż z ostrą krawędzią tnącą. Nadaje się do krojenia serów, wędlin czy pieczywa. Wyposażona jest w stosowne zabezpieczenia, również w zabezpieczenie przed dziećmi. Na uwagę zasługuje jej antypoślizgowa podstawa oraz funkcja regulacji grubości cięcia w zakresie od 0 do 20 mm. Urządzenie waży nieco ponad 2 kg. - Krajalnica GORENJE R607A
Sprawdź aktualną cenę
Wysokiej klasy krajalnica z ostrzem Solingen wykonanym ze stali nierdzewnej. Całość skonstruowana jest z materiałów pozbawionych szkodliwych dla zdrowia związków BPA. Pozwala na cięcie plastrów różnej grubości (0-15 mm). Doskonale radzi sobie z różnego rodzaju produktami spożywczymi. Jest to urządzenie w pełni bezpieczne za sprawą zastosowania specjalnego systemu. Aby je uruchomić należy wykorzystać dwa różne przyciski – bezpieczeństwa i włączenia. - Krajalnica domowa Eldom KR400 SNIP
Sprawdź aktualną cenę
Domowa krajalnica elektryczna z płynną regulacją grubości krojenia w zakresie 0-15 mm oraz dwoma wyjmowanymi tarczami tnącymi wykonanymi ze stali szlachetnej. Są to tarcza bez ząbków do krojenia wędlin i sera oraz tarcza z falistym ostrzem do krojenia pieczywa. Urządzenie jest wygodne i bezpieczne w użytkowaniu. Posiada metalową, wytrzymałą konstrukcję i antypoślizgowe nóżki. Na uwagę zasługuje ponadto suwak z powierzchnią INOX oraz osłoną dla palców. - Krajalnica Blaupunkt FMS501
Sprawdź aktualną cenę
Nowoczesna krajalnica domowa z obrotowym nożem wykonanym ze stali nierdzewnej. Posiada nastawiak z odlewanego aluminium służący do regulowania grubości plastrów. Za sprawą aluminiowej podstawy ilość tworzonych okruchów w czasie pracy urządzenia jest ograniczana do minimum. Przekłada się to na jego łatwiejsze czyszczenie. W skład zestawu wchodzi m.in. popychacz oraz tacka na plasterki i okruchy. Są one wykonane z tworzywa bezpiecznego dla zdrowia. Model ten pozwala na krojenie plastrów w zakresie od 1 do 20 mm. - Krajalnica domowa MPM MKR-03
Sprawdź aktualną cenę
Niewielkich rozmiarów krajalnica domowa, która nie jest zbyt trudna w obsłudze. Oferuje grubość krojenia w zakresie od0 do 15 mm. Posiada trzystopniową regulację prędkości obrotowej noża. Dzięki temu urządzenie można dostosować do danego produktu np. sera czy wędlin. Model ten posiada dodatkowo dociskacz do produktów chroniący palce w czasie krojenia i zabezpieczający krajalnicę przed przypadkowym uruchomieniem się. Tarcza tnąca jest zdejmowana, co pozwala na jej łatwe czyszczenie.
Jaką krajalnicę kupić?
Wbrew powszechnemu przekonaniu krajalnice nie są urządzeniami zarezerwowanymi tylko dla sklepów spożywczych. Coraz częściej wykorzystywane są także w gospodarstwach domowych. Pozwalają na łatwe i szybkie pokrojenie zakupionej w kawałku wędliny, sera czy pieczywa. Jak wybrać jednak odpowiedni model? Czym warto się sugerować w tym przypadku?
- Rodzaj – wyróżnia się krajalnice wolnostojące i przeznaczone do zabudowy. Te drugie są znacznie droższe i zdecydowanie rzadziej spotykane. Ponadto krajalnice podzielić można również ze względu na sposób działania – modele elektryczne i mechaniczne. Pierwsze wymagają podłączenia do prądu.
- Ostrze – warto postawić na nóż wykonany ze stali nierdzewnej, tytanu lub stali chromowo-węglowej (to rozwiązanie stosowane raczej w urządzeniach profesjonalnych). Ostrze może by gładkie lub ząbkowane. To pierwsze wykorzystywane bywa do krojenia wędlin i sera. Nie znajduje się na ogół w standardowym wyposażeniu krajalnic. Nóż z ząbkami jest nożem uniwersalnym. Średnica ma mniejsze znaczenie. Na ogół jest to 17-19 cm.
- Podajnik – to tacka, na której umieszcza się produkt przeznaczony do krojenia. Czasem bywa przesuwna. Do wyboru są podajniki stalowe i plastikowe. Te wykonane z metali są bardziej wytrzymałe, ale i cięższe.
- Korpus – znaczenie ma materiał, z którego korpus jest wykonany. Najtańsze krajalnice wykonane są z tworzywa sztucznego. Nie są one zbyt wytrzymałe i służą do mniej intensywnej pracy. Urządzenia ze stali i metalu są znacznie solidniejsze.
- Grubość krojenia – regulacja grubości krojenia to w przypadku krajalnicy podstawa. Im zakres jest większy, tym większe ma dane urządzenie możliwość. Na ogół zakres wynosi od 0 do 15 lub 20 mm.
- Wyposażenie dodatkowe – najczęściej w skład zestawu wchodzą dociskacz pozwalający na precyzyjne krojenie i chroniący palce, tacka na pokrojoną już żywność oraz ostrzarka do noża.
- Zabezpieczenie – są to zabezpieczenie przed przypadkowym włączeniem (funkcja spotykana w większości modeli) oraz osłona palców.
Czy warto kupić krajalnicę domową?
Krajalnica domowa to urządzenie, którego niestety nie można spotkać w każdym gospodarstwie domowym. Tymczasem okazuje się ono naprawdę przydatne. Wbrew temu co wiele osób myśli, krajalnica przyda się także w domu, nie tylko w sklepie.
Bez krajalnicy nie sposób w warunkach domowych, nawet przy użyciu najlepszego noża, pokroić równo wędliny, sery czy pieczywo. Urządzenie tego typu pozwala na dostosowanie grubości plastrów do swoich potrzeb. W końcu jedni lubią grube pajdy chleba, a inni preferują cienkie kromki. Zakup krajalnicy jest, co ciekawe, opłacalny ze względów ekonomicznych. Okazuje się bowiem, że produkty spożywcze sprzedawane w blokach, niekrojone są na ogół tańsze niż te już pokrojone na plastry.
Krajalnica jest urządzeniem wbrew pozorom łatwym w obsłudze, które nie zajmuje zbyt wiele miejsca na blacie. Nowoczesne modele prezentują się naprawdę efektownie. Dzięki różnego rodzaju zabezpieczeniom nie trzeba się przy tym obawiać o przypadkowe zranienia czy rany.