Miód wielokwiatowy to pszczeli twór składający się z substancji z wielu rodzajów kwiatów i roślin. W przeciwieństwie do miodu gryczanego czy lipowego do powstania miodu wielokwiatowego trzeba dużej ilości gatunków roślin. Dlatego jest on tak wyjątkowy. Jego smak i zapach zależy od mieszanki kwiatów, z których jest pozyskany. Znaczenie ma również okres zbioru pyłku kwiatowego. Miód wielokwiatowy wiosenny jest jasny i delikatnie słodki, a letni aromatyczny i znacznie ciemniejszy.
Ranking miodów wielokwiatowych
Miód wielokwiatowy jest produktem spożywczym nie tylko bardzo smacznym, ale i zdrowym. Warto wprowadzić go do swojej codziennej diety. Wiele osób zadaje jednak sobie pytanie – jaki miód wielokwiatowy kupić? Okazuje się bowiem, że wybór w tym zakresie na rynku do najmniejszych nie należy. Przygotowaliśmy więc ranking miodów wielokwiatowych. Zawarliśmy w nim produkty cieszące się największym uznaniem ze strony internautów.
-
Miód wielokwiatowy z czarną porzeczką 430g
Wysokiej jakości miód wielokwiatowy będący połączeniem słodkiego nektaru i kwaśnych owoców. Z powodzeniem zastąpić może dżem. Doskonale smakuje także samodzielnie. Z uwagi na wysoką zawartość witaminy C oraz rutyny wspiera układ odpornościowy. Skutecznie oczyszcza drogi moczowe i działa antybakteryjnie. Dobrze komponuje się z białym twarogiem i różnego typu serami.
-
Bardzo zdrowy miód wielokwiatowy o jasnej barwie, który dość szybko krystalizuje i staje się jasnobrązowy. Ma silny zapach woskowy i dość łagodny, charakterystyczny smak. Sporo zależy od zastosowanych w danym przypadku nektarów. Produkt zawiera sporo cukrów prostych – glukozy i fruktozy. Jest polecany alergikom uczulonym na pyłki kwiatowe czy osobom cierpiącym na katar sienny. To miód, który nie uczula.
-
Smaczny miód wielokwiatowy nektarowy, który doskonale sprawdza się przy schorzeniach dróg oddechowych. Ma pozytywny wpływ na serce czy wątrobę. Sprzyja szybkiej regeneracji sił. Miód wielokwiatowy ma dość łagodny smak i zapach. Niekiedy nazywany jest miodem tysiąca kwiatów, gdyż pochodzi z nektaru zbieranego z wielu różnych roślin. Ma różną barwę – jaśniejszą lub ciemniejszą w zależności od pory zbioru.
-
Miód wielokwiatowy Ekamedica + ekstrakt z pokrzywy 250g
Kremowy miód wielokwiatowy z ekstraktem z pokrzywy. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie prostaty i poprawia ogólną kondycję skóry. Zmniejsza uczucie ciężkich i zmęczonych nóg. Doskonale smakuje samodzielnie, ale dodawać go także można do owsianek, smoothie i napojów różnego rodzaju. Powinien być przechowywany zawsze poza zasięgiem małych dzieci.
-
Miód Nektarowy Wielokwiatowy Pasieka Pucer 400g
Ceniony na rynku miód wielokwiatowy wysokiej jakości. Ma jasnożółtą lub jasnobrązową barwę. Wyróżnia się łagodnym smakiem i zapachem. Z uwagi na wysoką zawartość glukozy jest dobrym rozwiązaniem przy chorobach serca i wątroby. Stosowany może być w przypadku kataru siennego czy przeziębienia. Dodaje energii do działania i wzmacnia organizm. Jest produktem lubianym przez dzieci.
Jaki miód wielokwiatowy kupić?
Miód wielokwiatowy to smaczny i zdrowy produkt spożywczy, który warto wprowadzić do swojej codziennej diety. Pozostaje jednak kwestia, który produkt z dostępnych na rynku wybrać dla siebie? Co trzeba wziąć pod uwagę przy zakupie miodu wielokwiatowego?
- Pochodzenie – warto zapoznać się z etykietą miodu. Informacja, że jest on produkowany poza UE lub w UE i poza UE powinna skutecznie odstraszyć. Niestety miody zagraniczne to tanie wyroby miodopodobne, które często zawierają dodatki chińskie. Warto stawiać na miody ze sprawdzonego źródła, a więc z prawdziwych pasiek. Można wówczas mieć pewność, że dany produkt jest smaczny i zdrowy.
- Krystalizacja – na tej podstawie można łatwo rozpoznać dobrej jakości miód. Krystalizacja jest dla niego procesem naturalnym. Trwa od tygodnia aż do roku od momentu miodobrania. W celu odzyskania płynności miód trzeba lekko podgrzać, ale do temperatury nie wyższej niż 40 stopni Celsjusza. Potem traci on swoje cenne właściwości odżywcze. W supermarkecie trudno jest zazwyczaj rozpoznać produkt wysokiej jakości.
- Smak – oczywiście miód wielokwiatowy sam w sobie jest już bardzo smaczny. Coraz częściej jednak łączy się go z różnymi dodatkami smakowymi. Nadają one mu innego charakteru, a przy okazji wpływają pozytywnie na organizm. Miód wielokwiatowy z powodzeniem łączyć można z cynamonem czy imbirem. Są to dość wyraziste smaki, które świetnie sprawdzają się jesienią czy zimą. Warto też stawiać na mniej oczywiste połączenia np. miód i pokrzywa, miód i malina, miód i kakao, mód i dziki bez czarny itd. Możliwości jest całkiem sporo. Za sprawą liofilizowanych owoców klasyczny miód wielokwiatowy zyskuje zupełnie nowe oblicze i naprawdę zaskakuje.
Czy warto kupić miód wielokwiatowy?
Nie da się ukryć, że miód wielokwiatowy jest jednym z najpopularniejszych w Polsce rodzajów miodów. Powstaje na bazie nektarów zbieranych przez pszczoły z różnych roślin miododajnych. W zależności od pory zbioru czy rosnących w danej okolicy kwiatów, ma różny smak i zapach. Miód wielokwiatowy wiosenny jest jasny i delikatny w smaku, a letni ciemniejszy i bardziej intensywny.
Miody wielokwiatowe są różnorodne także pod względem swojego składu. Zbierane wiosną zawierają dużo cukrów prostych. Te letnie są bogatsze w enzymy czy substancje o działaniu przeciwbakteryjnym. Ponadto miody wielokwiatowe zawierają sporo witamin i minerałów. Nic dziwnego, że nazywane są często płynnym złotem.
Przede wszystkim miód kwiatowy bardzo pozytywnie wpływa na ludzką psychikę. Pozwala rozluźnić i odprężyć się. Z uwagi na wysoką zawartość cukrów prostych, a więc glukozy i fruktozy jest polecany w stanach przemęczenia oraz wyczerpania organizmu. Można go dodać do jogurtu lub owsianki, aby zyskać energię do działania na cały dzień. Dotyczy to zarówno osób dorosłych, jak i dzieci.
Okazuje się, że regularne spożywanie miodu wielokwiatowego bardzo pozytywnie wpływa na pracę serca. Obniża ciśnienie krwi i poprawia jej krążenie. Wchodząca w skład miodu glukoza jest łatwo przyswajalna przez organizm i odżywia serce. Zapobiega chorobom kładu krążenia m.in. miażdżycy. Miód wielokwiatowy bardzo pozytywnie wpływa także na układ odpornościowy. Stosowany jest często w walce z przeziębieniem i grypą. Jego regularne spożywanie jest zalecane astmatykom i alergikom. Sprawdza się też u osób z katarem siennym.
Popularni producenci miodów wielokwiatowych
Sklepy warte uwagi
Podsumowanie rankingu miodów wielokwiatowych
Miód wielokwiatowy to produkt spożywczy cieszący się dużą popularnością i trudno się temu dziwić. Jest łatwo dostępny, zdrowy i bardzo smaczny. Warto wprowadzić go do swojej codziennej diety. Wpływa pozytywnie na układ odpornościowy czy układ krążenia. Ma też dobry wpływ na funkcjonowanie ludzkiej psychiki. W wyborze odpowiedniego produktu na pewno pomoże nasz ranking miodów wielokwiatowych. Stworzyliśmy go na bazie opinii internautów, uwzględniając miody najwyższej jakości, które pochodzą od renomowanych producentów.