Piekarnik jest sprzętem niezbędnym w każdej nowoczesnej kuchni. Znaczenie ma jego funkcjonalność i jakość wykonania. Nie mniej istotny jest również i design. W tym przypadku dobrym rozwiązaniem może być piekarnik do zabudowy, który dopasować można do aranżacji całej kuchni. Umieścić można go w wielu miejscach – pod blatem, na ścianie czy w kolumnie, w zależności od osobistych preferencji. Nic więc dziwnego, że urządzenia do zabudowy z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością.
Ranking piekarników do zabudowy
- Piekarnik do zabudowy BOSCH HBG633NB1
Sprawdź aktualną cenę
Nowoczesny piekarnik do zabudowy z termoobiegiem 4D i klasą efektywności energetycznej A. Dzięki specjalnej powłoce absorbującej tłuszcz EcoClean jest urządzeniem łatwym do utrzymania w czystości. Równie łatwo do czyszczenia można zdemontować drzwi czy szybę piekarnika. Urządzenie oferuje aż 10 poziomów grzania, a jego front zawsze pozostaje bezpieczny i chłodny. Jego maksymalna temperatura to 40 stopni Celsjusza. Piekarnik wyposażony jest w nowoczesne prowadnice teleskopowe. - Piekarnik Samsung Dual Cook NV66M3531BB
Sprawdź aktualną cenę
Innowacyjny piekarnik do zabudowy z podziałem na dwie oddzielne od siebie strefy z własną regulacją czasu i temperatury. Funkcja Steam Clean rozmiękcza zabrudzenia parą wodną, które można potem łatwo zebrać ściereczką. Za sprawą trybu Pro-Roasting potrawy są smaczne i apetyczne. W pamięci urządzenia znajduje się aż 25 zapisanych przepisów. Na uwagę zasługuje również czyszczenie katalityczne. - Piekarnik do zabudowy Electrolux EEB4231POX SurroundCook
Sprawdź aktualną cenę
Piekarnik do zabudowy z funkcjonalnym wyświetlaczem LED oraz chowanymi pokrętłami. Za ich pomocą można ustawić temperaturę oraz aktywować tryb pieczenia czy włączyć funkcję odliczania. Dużych rozmiarów wentylator zapewnia równomierne efekty pieczenia i to niezależnie od miejsca ułożenia potrawy. Ponadto urządzenie wyposażone jest w grill z podwójnym obwodem grzewczym, który pozwala na szybkie przygotowywanie smacznych potraw. Drabinki Easy Entry umożliwiają łatwe wyjmowanie i wkładanie blach. - Piekarnik BEKO BIE 24301B
Sprawdź aktualną cenę
Piekarnik do zabudowy z funkcją Booster, która powoduje szybkie nagrzewanie urządzenia. Posiada ponadto przydatną funkcję grill czy blokadę przed małymi dziećmi. Za sprawą czyszczenia parowego utrzymanie urządzenia w czystości jest bardzo proste i niezbyt czasochłonne. Produkt posiada doskonałą klasę efektywności energetycznej A i nowoczesny, minimalistyczny design. Utrzymane jest w stonowanej, czarnej kolorystyce. - Piekarnik do zabudowy AMICA EB7541DB FINE
Sprawdź aktualną cenę
Nowoczesny piekarnik do zabudowy z emalią łatwoczyszczącą Easy Clean. Posiada efektowny front składający się z trzech szyb, który nawet w czasie pracy urządzenia pozostaje chłodny. Na wygodę użytkowania urządzenia przekładają się w bezpośredni sposób wyjmowane drzwi czy prowadnice teleskopowe z funkcją Stop. Piekarnik wyróżnia się ponadto dużą pojemnością, co pozwala na przygotowywanie w nim sporych rozmiarów potraw. Można nim sterować za pomocą programatora sensorowego Ts.
Jaki piekarnik do zabudowy kupić?
Kluczowe znaczenie w tym przypadku ma częstotliwość korzystania z piekarnika oraz jego przeznaczenie. Na tej podstawie określić można bowiem podstawowe parametry użytkowe, które należy wziąć pod uwagę przy zakupie urządzenia do zabudowy.
- Rozmiar – najpopularniejsze i zarazem najbardziej klasyczne modele mają wymiary około 60x60x60 cm i pojemność 50-75 litrów. W małych kuchniach można jednak zdecydować się na urządzenie kompaktowe o szerokości 50 cm czy wysokości 45 cm. Są one odpowiednie dla singli czy par. Z kolei dla większych rodzin przeznaczone są piekarniki o szerokości 90 cm i pojemności 85 litrów.
- Typ – poza klasycznymi piekarnikami do wyboru są urządzenia bardziej rozbudowane np. połączone z mikrofalą. Innym rozwiązaniem są tzw. piekarniki Dual Cook, które składają się z dwóch oddzielnych stref. Dzięki temu w tym samym czasie można w nich przygotowywać dwie różne potrawy.
- Czyszczenie – najnowsze piekarniki posiadają funkcje samoczyszczące. Proces ten realizowany bywa na różne sposoby. Najpopularniejszym rozwiązaniem jest pyroliza polegająca na nagrzaniu piekarnika do 500 stopni Celsjusza i spaleniu zanieczyszczeń. Inną opcją jest czyszczenie katalityczne z wykorzystaniem specjalnych wkładów katalitycznych. Czasem producenci decydują się też na rozwiązania autorskie – systemy parowe, hydrolizę itd.
- Sposób otwierania drzwiczek – drzwiczki otwierać się mogą ku dołowi lub do boku. Pierwsze rozwiązanie jest o wiele popularniejsze, a przy tym tańsze.
- Prowadnice – obecnie ze względu na wygodę użytkowania prowadnice drabinkowe są coraz częściej zastępowane przez prowadnice teleskopowe. Pozwalają one na wygodne wysunięcie z piekarnika blachy. Czasami stosowane są też specjalne wózki, które dają szybki dostęp do potraw. Podobnie jak prowadnice drabinkowe działają prowadnice wytłaczane.
- Moc przyłączeniowa – jest to całkowita moc pobierana przez piekarnik w czasie jego działania podawana w kilowatach. Na ogół jest to od 2 do 5 kW.
Czy warto kupić piekarnik do zabudowy?
Piekarnik to urządzenie, bez którego ciężko jest wyobrazić sobie funkcjonowanie w kuchni. Dotyczy to przede wszystkim tych osób, które na co dzień dużo gotują czy pieką. Piekarniki do zabudowy są funkcjonalne, a przy tym łatwiej dopasować można je do aranżacji całej kuchni niż urządzenia wolnostojące, tradycyjne.
Piekarniki do zabudowy są sprzętem energooszczędnym i bardzo nowoczesnym. Montuje się je pod blatem czy w kolumnie. Wiele z nich posiada dodatkowe funkcjonalności. Ciekawym rozwiązaniem są modele będące połączeniem piekarnika z kuchenką mikrofalową czy oferujące funkcję grillowania. Nowością na rynku są urządzenia Dual Cook pozwalające na przygotowywanie w tym samym czasie w piekarniku dwóch zupełnie różnych potraw według innych parametrów.
Nowoczesne piekarniki do zabudowy nie sprawiają ponadto żadnego problemu w zakresie utrzymania w czystości. Większość z nich wyposażona jest w funkcje samoczyszczące czy specjalne powłoki ułatwiające mycie urządzenia z tłustego osadu pozostałego po pieczeniu.