Uwielbiasz zarówno kuchnię meksykańską, jak i japońską? Choć są one od siebie zupełnie inne, można je połączyć. Odkryj wyjątkowy przepis, który przeniesie Twoje kubki smakowe w najdalsze zakątki świata. Poznaj tę recepturę, a zaskoczy ona nie tylko Ciebie, ale i Twoich bliskich. Czas na sushi burrito!

Sushi burrito – przepis na zaskakujące danie

Sushi to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni japońskiej. Jej bazę stanowią ryż, surowa ryba i wodorosty. Danie ma postać rolek, które kroi się w plasterki i je pałeczkami przeważnie z dodatkiem sosu sojowego. Natomiast burrito to pyszny meksykański posiłek w formie pszennej tortilli, w którą zawija się aromatyczny farsz na bazie ryżu, mięsa mielonego i warzyw. Jak połączyć te dwie opcje jedzeniowe?

Składniki niezbędne do przygotowania sushi burrito to:

  • wodorosty nori;
  • 250 g ryżu do sushi;
  • kilka łyżek przyprawy mirin;
  • łyżeczka soli;
  • 2 łyżki sosu sojowego;
  • 250 g fileta z kurczaka;
  • 150 g serka kremowego z jogurtem typu islandzkiego skyr Apetina;
  • 2 łyżeczki wasabi;
  • sos teriyaki;
  • 100 g wędzonego łososia;
  • 100 g paluszków krabowych;
  • awokado;
  • marchewka;
  • pół ogórka;
  • cztery rzodkiewki;
  • kilka liści sałaty;
  • dwie łyżki uprażonych ziaren sezamu;
  • oliwa z oliwek;
  • ocet;
  • cukier.

W pierwszej kolejności trzeba przygotować ryż do sushi, nieco inaczej niż zazwyczaj do obiadu. Ugotowane zgodnie z instrukcją na opakowaniu ziarenka należy połączyć z podgrzaną mieszanką przypraw – pięcioma łyżkami mirin, łyżeczką soli i taką samą ilością cukru.

W międzyczasie przygotuj marynatę do warzyw. W płytkiej miseczce wymieszaj łyżkę octu z dwiema łyżkami cukru i trzema łyżkami wody. Porcje poszczególnych składników możesz podwoić lub nawet potroić. Dopasuj ilość mieszanki do kształtu miski – tak, aby zalewa dobrze pokryła awokado, marchewkę, ogórka i rzodkiewkę. Pokrój te składniki w podłużne kawałki i włóż do powstałego płynu na co najmniej kilka minut.

Pokrój pierś z kurczaka, paluszki krabowe i łososia w paski. Filet zalej sosem teriyaki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż kawałki mięsa, aż lekko się zarumienią. Serek kremowy Apetina dokładnie wymieszaj z wasabi, dostosowując ilość zielonej pasty do własnych preferencji względem ostrości.

Kiedy kurczak ostygnie, możesz przejść do składania sushi burrito. Na bambusowej macie rozłóż wodorosty nori. Wyłóż wysoką na około pół centymetra warstwę ryżu. Zostaw nieco wolnego brzegu. Następnie wykładaj kolejno sałatę i resztę składników, posypując je z wierzchu sezamem. Gdy wszystko będzie już w środku, zwiń całość precyzyjnie rolkę.

Aby rolka lepiej się trzymała, zmocz ją delikatnie wodą w miejscu łączenia. Następnie przekrój całość w połowie i spójrz, jak apetycznie prezentuje się w środku. To właśnie forma podania odróżnia to danie od typowego sushi, a zbliża do burrito. Potrawę najwygodniej zawinąć w pergamin czy kawałek papieru do pieczenia. Można ją zjeść np. w formie lunchu w pracy lub szkole.

Jak urozmaicić swoje sushi burrito?

Sushi burrito to danie, które da się dowolnie urozmaicić. Aby nadać mu nieco bardziej meksykańskiego charakteru, warto sięgnąć po czerwoną fasolę, kolendrę czy nieco tartego sera Apetina. Można również stawiać na różne rodzaje mięsa i gatunki ryb, w zależności od tego, co się lubi, a także co ma się aktualnie w lodówce. Dobrze sprawdzą się krewetki zarówno w wersji grillowanej, jak i w tempurze.

Aby przygotować sushi burrito w wersji wege, najlepiej sięgnąć po marynowane tofu lub tempeh. Warto eksperymentować także z dodatkami w postaci sosów np. sriracha mayo. Świetnie nadadzą się szczypiorek, chrupiąca papryka czy słodkie mango. Poza tym, zamiast naturalnego serka kremowego, można wypróbować również jego smakowe opcje np. Apetina pomidory i bazylia.

Sushi burrito to idealna przekąska do pracy czy na uczelnię, świetny przepis na kolację, a także doskonały pomysł na imprezę. Twoi goście z pewnością będą zachwyceni połączeniem kuchni japońskiej i meksykańskiej w jednym daniu. Smacznego!

Źródła:

  1. https://www.apetina.com/pl/recipes/sushi-burritos/