Patelnia wok służy do smażenia potraw, podobnie zresztą jak klasyczna patelnia. Jest jednak od niej o wiele głębsza. Ma jedną rączkę lub  dwa uchwyty, które pozwalają na zachowanie smażonego dnia w ruchu bez ryzyka poparzenia. Klasyczne woki były żeliwne. Dzisiaj są często produkowane ze stali węglowej. Wykorzystywać je można nawet na indukcji. Co ciekawe, woki kojarzone z kuchnią chińską wcale nie są znane w całych Chinach. Woki są cenione przez osoby, które dbają o swoją wagę.

Najlepsza patelnia wok – ranking

Jaką patelnię wok kupić? Takie pytanie zadaje sobie niejeden kucharz amator i profesjonalista. Woki kojarzone głównie z kuchnią azjatycką na dobre zagościły w polskich kuchniach. Mają sporo zalet. Postanowiliśmy więc przygotować kompleksowy ranking patelni wok, aby nieco ułatwić podjęcie ostatecznej decyzji zakupowej. Podczas tworzenia poniższego zestawienia kierowaliśmy się w duże mierze opiniami internautów na ten temat. Zapraszamy do lektury.

  1. Wok żeliwny ze szklaną pokrywą, 30 cm, Küchenprofi
    Wok żeliwny ze szklaną pokrywą, 30 cm, Küchenprofi

    Sprawdź aktualną cenę

    Wysokiej jakości wok żeliwny pokryty emalią o średnicy 30 cm. Nadaje się do smażenia, gotowania i duszenia. Żeliwo to materiał, który szybko się nagrzewa, co pozwala nieco zaoszczędzić na rachunkach. Patelnię z powodzeniem wykorzystać można nawet do zapiekania w piekarniku w temperaturze do 250 stopni Celsjusza. Nadaje się do wszystkich typów kuchenek, również indukcyjnych.

  2. Patelnia Wok Zwilling 32 Cm Plus (Zw40992332)
    Patelnia Wok Zwilling 32 Cm Plus (Zw40992332)

    Sprawdź aktualną cenę

    Wytrzymała patelnia wok z pokrywką szklaną i stalowym rusztem w zestawie. Idealnie nadaje się do smażenia oraz frytowania. 3-warstwowty materiał SIGMA Clad odpowiada za równomierne rozprowadzanie ciepła po patelni. Naczynie to sprawdza się w przypadku różnego rodzaju kuchenek, także indukcyjnych. Ma uchwyty z nienagrzewającego się materiału. Patelnia jest odporna na zadrapania i działanie bardzo wysokiej temperatury do 450 stopni Celsjusza.

  3. Patelnia Wok ZWIEGER BLACK STONE 32 cm
    Patelnia Wok ZWIEGER BLACK STONE 32 cm

    Sprawdź aktualną cenę

    Nowoczesna patelnia typu wok wykonana z odlewanego aluminium die cast. Zapewnia odpowiednie przewodzenie ciepła. To patelnia trzywarstwowa, odporna na zarysowania. Pokrywa ją powłoka Greblon C3 Granite non stick o właściwościach nieprzywierających. z zewnątrz znajduje się z kolei żaroodporny lakier silikonowy. Dno to pełny dysk indukcyjny. Atutem patelni jest również ergonomiczna rączka soft touch. Patelnia nadaje się na wszystkie typy kuchenek.

  4. Wok Z Powłoką Ceramiczną Gerlach Natur Ilag® Non Stick 28Cm (320WOK)
    Wok Z Powłoką Ceramiczną Gerlach Natur Ilag® Non Stick 28Cm (320WOK)

    Sprawdź aktualną cenę

    Wyjątkowa patelnia wok z powłoką ceramiczną. Cechuje się nowoczesnym designem – wykorzystuje bowiem elementy drewna bukowego. Wyróżnia się tym samym na tle podobnych produktów. Patelnia wykorzystuje innowacyjną powłokę Ilag Xera Dur 2 Ceramic Non Stick. Ma ona dwie warstwy. Pierwsza to Xerogel z efektem metalicznym, a druga to warstwa bazowa wzmocniona ceramiką zapobiegającą pękaniu. Patelnia wykonana jest z odlewanego aluminium.

  5. Patelnia Wok Stalowy Nava Kantoński Chiński 30Cm 10166012
    Patelnia Wok Stalowy Nava Kantoński Chiński 30Cm 10166012

    Sprawdź aktualną cenę

    Głęboka patelnia typu wok idealna dla miłośników kuchni azjatyckiej. Wykonana jest ze stali węglowej – materiału doskonale przewodzącego ciepło. Zapewnia tym samym szybkie i jednolite gotowanie.  To przekłada się na sporą oszczędność energii. Atutem naczynia jest specjalna powłoka nieprzywierająca i drewniany uchwyt z możliwością zawieszenia. W woku można smażyć, gotować i dusić potrawy. Sprawdza się na różnego rodzaju kuchenkach.

Jaką patelnię wok kupić?

Patelnie wok na dobre zagościły w polskich kuchniach. Wykorzystywane mogą być nie tylko do przygotowywania potraw kuchni chińskiej, ale i wielu innych. Na jaki model warto się zdecydować? Co trzeba mieć na uwadze przy zakupie patelni typu wok?

  • Rodzaj – klasyczny wok to wok HEI. Ma owalny, półkolisty kształt i mocni się nagrzewa. Wok kantoński wyposażony jest w metalowe uszka. Produkowany jest z czystego żelaza lub stali węglowej. Takie woki zazwyczaj stoją nieruchomo nad paleniskiem. Wok mandaryński to chyba najpopularniejszy typ patelni wok. Jest nieco mniejszy, głęboki i dość lekki. Wok pekiński wygląda podobnie, ale jest odrobinę głębszy. Przez wiele osób uważany jest za najdoskonalszy rodzaj woka.
  • Materiał wykonania – dużą popularnością cieszą się woki stalowe – ze stali nierdzewnej lub stali węglowej. Są dość ciężkie, a te drugie szybko się nagrzewają i dobrze przewodzą ciepło. Stal węglowa to poza tym materiał trwały. Woki żeliwne także należą do bardzo wytrzymałych. Nie trzeba obawiać się o ich przypadkowe uszkodzenie. Powierzchnia żeliwna nie przywiera, ale dość wolno się nagrzewa. Patelnie żeliwne są też ciężkie. Od jakiegoś czasu rośnie popularność woków ceramicznych. Są one lekkie i wyposażone w nieprzywierającą powierzchnię, która nie zmienia smaku potraw. Błyskawicznie się nagrzewają i nie są trudne do utrzymania w czystości. Zazwyczaj sprzedawane są w zestawie z pokrywką. Najtańsze są woki aluminiowe. To naczynia wytrzymałe, ale niestety nie zawsze utrzymują odpowiednią temperaturę.
  • Wielkość – klasyczne woki mają średnicę 70 cm. Jednak w sklepach znaleźć można woki o wielkości 30-35 cm. Sporo zależy tutaj od liczby domowników. Od wielkości woka zależy także jego ciężar. Za najbardziej uniwersalne uchodzą woki o wielkości 30-40 cm. Większe naczynia są zarezerwowane raczej dla profesjonalistów.
  • Typ kuchenki – to bardzo ważne, gdy w domu znajduje się kuchenka indukcyjna. Wymaga ona bowiem zastosowania specjalnych naczyń. Trzeba to sprawdzić na etapie zakupu woka.

Czy warto kupić patelnię wok?

Patelnie typu wok kojarzą się z kuchnią chińską, ale posłużyć mogą także do przygotowywania innego rodzaju potraw. Spotkać je można obecnie w wielu polskich kuchniach.

Patelnie wok są dość głębokie, ale wcale nie potrzebują dużej ilości tłuszczu. W praktyce wystarczy odrobina gorącego oleju – najlepiej rozprowadzić go po ściance naczynia. Gdy oliwa zaczyna dymić do garnka można wrzucić składniki spożywcze. Smażenie w woku jest szybkie, co ma niekiedy bardzo duże znaczenie. To patelnie, które idealnie sprawdzają się podczas przygotowywania popularnych potraw jednogarnkowych.

Poza tym okazuje się, że wok pozwala na zdrowe jedzenie. Patelnia ta nie wymaga użycia dużej ilości tłuszczu. Przygotowywane w ten sposób produkty spożywcze zachowują cenne składniki odżywcze. Smażenie trwa dość krótko, a więc mikroelementy nie uwalniają się razem z parą wodną. Poza tym wok mieści naprawdę sporo jedzenia, co sumaryczni obniża zużycie energii.

W woku po prostu dobrze się gotuje i to nie tylko chińskie potrawy. Warto więc mieć w swojej kuchni co najmniej jedną patelnię wok.

Popularni producenci patelni typu wok

Podsumowanie rankingu patelni wok

Patelnie wok podbiły także polski rynek. To ciekawa alternatywa dla klasycznych patelni, która sprawdzi się w każdej kuchni. Przygotowywanie potraw w woku jest szybkie i zdrowe. Na jakie naczynie warto się w tym przypadku zdecydować? Okazuje się, że pod uwagę należy wziąć szereg istotnych elementów. Dlatego postanowiliśmy przygotować kompleksowy ranking patelni wok. Zestawienie powstało na bazie opinii internautów na ten temat. Zapraszamy do lektury i zakupów.