Gorzka czekolada to produkt spożywczy zaliczany do czekolad. W swoim składzie zawiera od 70 do 99% czystego kakao. Dlatego czekolada gorzka ma wyrazisty smak. Poza kakao zawiera np. żelazo, magnez i potas. Poprawia humor, zwiększa koncentrację, wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu krwionośnego. Gorzką czekoladę warto spożywać, ale oczywiście w ograniczonych ilościach. Dzieci po jej dużej ilości mogą być nieco nadpobudzone. Produkt ten doskonale sprawdza się w stanach zwiększonej aktywności fizycznej.
Najlepsza gorzka czekolada – ranking
Gorzka czekolada nie bez powodu uchodzi za najzdrowsza wśród czekolad. Dostarcza do organizmu wiele cennych minerałów. Jaką gorzką czekoladę kupić? Okazuje się, że wybór na rynku jest tak duży, że może spowodować ból głowy. Postanowiliśmy więc przygotować kompleksowy ranking gorzkich czekolad, aby nieco ułatwić podjęcie ostatecznej decyzji. Zapraszamy serdecznie do lektury.
-
Ciemna czekolada Lindt Excellence Raspberry Intense Z Kawałkami Malin 100G
Wysokiej jakości gorzka czekolada z kawałkami suszonych malin wysokiej jakości. Zawartość masy kakaowej to w tym przypadku minimum 47%. Produkt ma wyrazisty smak. To propozycja skierowana do wszystkich smakoszy i miłośników gorzkiej czekolady w każdej postaci. Świetnie sprawdzi się jako pomysł na niewielkie upominek dla bliskiej osoby i nie tylko.
-
Czekolada Gorzka Terra Etica 98% Ekwador Fair Trade Bio 100G
Czekolada gorzka o zwartości kakao na poziomie aż 98%. Tworzona jest w oparciu o certyfikowane składniki ekologiczne. Posiada certyfikat Fair Trade. Z takiego prezentu ucieszy się każdy miłośnik gorzkiej czekolady w najlepszym wydaniu. Produkt wyróżnia się niezwykle wyrazistym smakiem. Na długo pozostaje w pamięci. Jest idealnym dodatkiem do różnego rodzaju deserów.
-
Gorzka czekolada Vivani 71% Kakao Bio 100G
Gorzka czekolada wysokiej jakości o naprawdę wybornym smaku. Zawiera aż 71% kakao. Produkt pomaga w myśleniu, zawiera bowiem wiele związków, które pobudzają mózg do pracy. Dodaje energii do działania. W jego składzie znaleźć można magnez, żelazo i potas. Nie ma natomiast tam zbyt wiele cukru. To prawdziwa bomba energetyczna, która przyda się podczas wycieczki w góry czy intensywnego treningu.
-
Cocoa Czekolada Gorzka Klasyczna Bio 50G
Klasyczna gorzka czekolada o zawartości kakao na poziomie co najmniej 70%. To prawdziwa gratka dla wszystkich fanów gorzkiej czekolady wysokiej jakości. Produkt tworzony jest z surowych ziaren kakaowca. Gorycz surowego ziarna łączy się w tym przypadku z karmelową nutą nektaru pozyskiwanego z kwiatu palmy kokosowej. Czekolada zaskakuje łagodnym, przyjemnym smakiem. Zawiera sporo magnezu, żelaza i fosforu.
-
Meybona Czekolada Gorzka Z Kruszonymi Ziarnami Kawy Espresso 100g Bio
Gorzka czekolada o naprawdę wyjątkowym smaku. Zawartość masy kakaowej wynosi w tym przypadku co najmniej 51%. W skład czekolady wchodzą także ziarna espresso. Z takiego drobnego upominku ucieszy się na pewno niejeden fan słodyczy i wysokiej jakości gorzkiej czekolady. Produkt jest nieoceniony w stanach zwiększonego wysiłku fizycznego np. podczas górskich wycieczek.
Jaką gorzką czekoladę kupić?
Gorzka czekolada nie bez powodu uważana jest za najzdrowszą z czekolad. Ma dość charakterystyczny, gorzki smak, ale i tak sporo osób wręcz za nią przepada. Jaki produkt warto wybrać dla siebie? Co należy wziąć pod uwagę przy zakupie gorzkiej czekolady?
- Zawartość kakao – im więcej kakao w gorzkiej czekoladzie, tym bardziej ma ona gorzki smak. W sklepach znaleźć można produkty o zróżnicowanej zawartości kakao – do 100%.
- Kaloryczność – im więcej kakao zawiera czekolada, tym bardziej jest kaloryczna. 100 g czekolady o zawartości masy kakaowej 70% ma ponad 500 kcal. Jednak kaloryczność nie jest najważniejsza. Większa ilość kakao oznacza bowiem mniejszą ilość cukru. Z tego powodu czekolady z większą zawartością kakao są uważane za zdrowsze.
- Dodatki – czekolady gorzkie także mogą mieć w swoim składzie różne dodatki. Często są to orzechy i przyprawy np. chili. Coraz częściej spotkać się można z czekoladami z dodatkiem jagód, malin, żurawiny czy kokosa. Są one mniej intensywne w smaku, idealne dla dzieci.
- Skład – należy czytać skład wszystkich produktów spożywczych, aby ocenić ich jakość. Unikać należy czekolad, które mają w swoim składzie dużo tzw. polepszaczy. Są to agar, lecytyna sojowa, karagen, sorbinian potasu itd. Czasem masa kakaowa jest zastępowana przez utwardzony tłuszcz roślinny, bo jest on znacznie tańszy. To jednak źródło izomerów kwasów tłuszczowych trans powodujących miażdżycę i nowotwory. Takich czekolad lepiej unikać.
- Ekologia – coraz większą popularnością na rynku cieszą się produkt bio. Również i czekolady gorzkie mogą być produkowane z certyfikowanych składników ekologicznych. Są one oczywiście droższe, ale i zdrowsze. Zawierają bardzo dużo masy kakaowej i w ich składzie nie ma polepszaczy. Gorzkie czekolady bio nie są wzbogacane białym cukrem, ale cukrem trzcinowym, ewentualnie stewią bądź ksylitolem.
Czy warto jeść dobrą gorzką czekoladę?
Wysokiej jakości gorzkie czekolady są bogate w witaminy, minerały i flawonoidy. Są to związki, które powodują zwiększenie przepływu krwi w mózgu. Dodatkowo mają właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Flawonoidy skutecznie chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego. Obniżają poziom złego cholesterolu. Gorzka czekolada to źródło kofeiny, dlatego pobudza i dodaje energii do działania. Jest więc idealna dla osób, które są zmęczone lub zestresowane.
Każda czekolada dostarcza do organizmu fenyloetyloaminę. To substancja, która pozytywnie oddziałuje na samopoczucie. Zdaniem naukowców regularne spożywanie kakao może zakłócać zdolność komórek rakowych do rozprzestrzeniania się w organizmie. Na tym nie koniec zalet gorzkiej czekolady. Kakao wpływa pozytywnie na wzrok, zmniejsza apetyt i zmniejsza ciśnienie krwi. Czego można chcieć więcej?
Oczywiście trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że czekolada gorzka i deserowa nie są tymi samymi produktami, mimo że określenia te często stosowane są zamiennie. Różnią się nieco smakiem, chociaż i tak zawierają znacznie więcej kakao niż czekolady mleczne. Czekolady deserowe są słodsze, bo zawierają mniej masy kakaowej. Resztę stanowi cukier i inne składniki. Dlatego czekolady deserowe sprawdzają się jako świetny zamiennik słodyczy mlecznych dla osób, które chcą ograniczyć dzienne spożywanie cukru, ale jednocześnie nie przepadają za czekoladami gorzkimi z dużą zawartością kakao.
Popularni producenci gorzkich czekolad
- Lindt
- Terra
Podsumowanie rankingu gorzkiej czekolady
Gorzka czekolada to chyba nie tylko najzdrowsza z czekolad, ale i pośród wszystkich słodyczy. Dostarcza do organizmu magnes, potas i wapń. Pobudza, bo zawiera sporo kofeiny i dodaje energii do działania. Wpływa pozytywnie na funkcjonowanie mózgu czy układu krwionośnego. Zawiera niewiele cukru. Im więcej w czekoladzie jest kakao, tym mniej jest wspomnianego cukru. Po jaki produkt warto w tym przypadku sięgnąć? Pomoże na pewno nasz kompleksowy ranking gorzkich czekolad – zapraszamy do lektury.