Jogurt naturalny to produkt spożywczy powstały na skutek procesu fermentacji mleka z użyciem żywych kultur bakterii z gatunków Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus themophilus. Czasem do jego produkcji wykorzystywane jest mleko w proszku. Jogurt naturalny stanowi źródło łatwo przyswajalnego wapnia. W 100 gramach zawiera nawet 170 mg wapnia. Co ciekawe, pod względem zawartości aminokwasów przewyższa samo mleko. Podobnie jest z witaminami z grupy B.

Ranking jogurtów naturalnych

Jogurt naturalny jest produktem spożywczym, który warto wprowadzić do swojej codziennej diety. Stanowi bogate źródło cennego dla organizmu człowieka wapnia. Zawiera też m.in. witaminy z grupy B czy sporą ilość aminokwasów. Jaki jogurt naturalny kupić dla siebie? Wybór na rynku w tym zakresie jest naprawdę spory. W podjęciu decyzji na pewno pomoże nasz ranking jogurtów naturalnych. Uwzględniliśmy w nim przede wszystkim te produkty, które cieszą się dużym uznaniem ze strony internautów.

  1. Jogurt naturalny Sojade Sojowy Bezglutenowy Bio 400g

    Jogurt naturalny Sojade Sojowy Bezglutenowy Bio 400g
    Sprawdź aktualną cenę

    Wysokiej jakości jogurt naturalny sojowy z żywymi kulturami bakterii. Produkowany jest z najlepszych ziaren soi pochodzących z Francji. Przechowywany powinien być w temperaturze od 2 do 8 stopni Celsjusza. Spożywać należy go w postaci schłodzonej. Jest to produkt odpowiedni również dla wegetarian.

  2. Jogurt Bergerie owczy naturalny Bio 125g

    Jogurt Bergerie owczy naturalny Bio 125g
    Sprawdź aktualną cenę

    Jogurt naturalny wysokiej jakości wyprodukowany na bazie pasteryzowanego mleka owczego z aktywnymi kulturami bakterii. Przechowywać należy go w lodówce w temperaturze od 2 do 8 stopni Celsjusza. Najlepiej smakuje schłodzony. To produkt odpowiedni również dla wegetarian. Produkowany jest we Francji. Stanowi źródło laktozy.

  3. Leeb Vital Kozi Jogurt Naturalny Bio 125g

    Leeb Vital Kozi Jogurt Naturalny Bio 125g
    Sprawdź aktualną cenę

    Wysokiej jakości jogurt naturalny na bazie pasteryzowanego mleka koziego. Zawiera żywe kultury bakterii z kilku gatunków. Najlepiej smakuje lekko schłodzony. Powinno się go przechowywać w warunkach chłodniczych w temperaturze od 2 do 6 stopni Celsjusza. Zawiera laktozę. Nie jest więc odpowiedni dla osób z jej nietolerancją. To produkt wegetariański.

  4. Jogurt naturalny Capra Campinos Kozi Bio 150ml

    Jogurt naturalny Capra Campinos Kozi Bio 150ml
    Sprawdź aktualną cenę

    Cieszący się dużą popularnością jogurt naturalny wysokiej jakości produkowany na bazie koziego mleka pasteryzowanego z żywymi kulturami bakterii. To produkt zawierający laktozę, a więc nie jest odpowiedni dla osób z jej nietolerancją. Jest z kolei idealny dla wegetarian. Mleko kozie jest białą emulsją pozyskiwaną z kóz domowych. Stanowi źródło cennych witamin i minerałów. Jest polecane dzieciom oraz osobom uczulonym na mleko krowie.

  5. Jogurt Andechser Naturalny 3,7% Bio 150g

    Jogurt Andechser Naturalny 3,7% Bio 150g
    Sprawdź aktualną cenę

    Ekologiczny jogurt naturalny produkcji niemieckiej o zawartości tłuszczu na poziomie 3,7%. Przechowywany powinien być w optymalnej temperaturze od 4 do 6 stopni Celsjusza. Zawiera laktozę – tym samym nie jest odpowiedni dla osób z je nietolerancją. Mogą natomiast po niego sięgać wegetarianie. Stanowi źródło wielu cennych witamin i minerałów.

Jaki jogurt naturalny kupić?

Jogurt naturalny to zdrowy produkt spożywczy, który warto wprowadzić do swojej codziennej diety. Stanowi źródło wapnia oraz innych witamin czy minerałów. Jaki jogurt naturalny wybrać dla siebie? Co przy jego zakupie powinno mieć największe znaczenie?

  • Rodzaj mleka – największą popularnością cieszą się jogurty naturalne produkowane z mleka krowiego. Warto jednak także zwrócić uwagę na jogurty kozie lub owcze. Są one wybierane przede wszystkim przez te osoby, które z różnych względów nie mogą jeść białka mleka krowiego. Są też jogurty naturalne sojowe.
  • Pojemność opakowania – odgrywać może ona większą lub mniejszą rolę. Wszystko zależy od sposobu wykorzystania jogurtu naturalnego. Jeśli jest on używany w dużych ilościach, lepiej sprawdzają się większe opakowania, bo ich zakup bardziej się opłaca. Z drugiej strony duże opakowanie oznacza, że w którym czasie trzeba zużyć dużą ilość jogurtu. Warto sprawdzić sposób zamykania produktu. Są takie, które można wielokrotnie otwierać i zamykać.
  • Opakowanie – na ogół jogurty naturalne są sprzedawane w plastikowych opakowaniach jednorazowego użytku. Są jednak i produkty sprzedawane w szklanych opakowaniach – słoikach z zakrętkami. Oczywiście te drugie są lepszym rozwiązaniem z punktu widzenia ekologii, bo wykorzystywać je można wielokrotnie.
  • Skład – dużą popularnością cieszą się ekologiczne jogurty naturalne. Są one produkowane ze składników pochodzących z gospodarstw ekologicznych. Są one wytwarzane bez udziału nawozów sztucznych, środków chemicznych czy pestycydów. Jogurty probiotyczne zawierają szczepy pałeczek kwasu mlekowego, które mają działanie prozdrowotne. Natomiast standardowe jogurty naturalne zawierają tylko dwa gatunki bakterii – Streptococcus thermopulis oraz Lactobacillus bulgaricus.
  • Dodatki – niestety są jogurty naturalne na rynku, które lepiej omijać z daleka. Generalnie im prostszy skład ma produkt, tym lepiej. Najczęściej do jogurtów naturalnych dodawane jest mleko w proszku lub serwatka w proszku. Nie wpływają on na szczęście negatywnie na wartości odżywcze, które płyną ze spożywania jogurtów naturalnych. Jednak ich obecność wcale nie jest niezbędna. O wiele gorszymi składnikami są tutaj zagęstniki i substancje wzmacniające smak. Są to substancje chemiczne, dlatego takich jogurtów nie należy podawać małym dzieciom.

Czy warto kupić jogurt naturalny?

Jogurt naturalny, podobnie jak inne przetwory mleczne, z uwagi na bogaty skład warto wprowadzić do swojej diety. Zawierają one przede wszystkim te same składniki odżywcze, co mleko. Jogurt naturalny jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, wapnia i witamin z grupy B. Zawiera ponadto bakterie kwasu mlekowego, które w pozytywny sposób wpływają na mikroflorę jelit. Co ciekawe, produkt ten pod względem zawartości aminokwasów przewyższa znacznie samo mleko.

Jogurty naturalne są produktami fermentowanymi, które wykazują działanie probiotyczne. Zawierają one żywe kultury bakterii wpływające pozytywnie na przewód pokarmowy człowieka. Uszczelniają one barierę jelitową i chronią organizm przed przenikaniem do organizmu bakterii patogennych. W ten sposób znacznie rzadziej dochodzi do reakcji zapalnych.

Warto przy tym pamiętać, że dobrej jakości jogurty naturalne mają naprawdę krótki skład. Co ciekawe, nie należy wybierać produktów 0%. Tłuszcz jest bowiem nie tylko źródłem energii, ale i umożliwia wchłanianie wielu witamin. Stawiając na jogurty naturalne bez tłuszczu, można pozbawić się skutecznie bardzo cennych składników odżywczych. Nie ma to oczywiście żadnego sensu.

Popularni producenci jogurtów naturalnych

Sklepy warte uwagi

Podsumowanie rankingu jogurtów naturalnych

Jogurty naturalne są bardzo zdrowymi produktami spożywczymi, które warto wprowadzić do swojej codziennej diety. Te naprawdę wysokiej jakości podawać można nawet małym dzieciom. Stanowią on źródło cennych witamin czy minerałów. Jogurty naturalne z bakteriami probiotycznymi pozytywnie wpływają na układ pokarmowy człowieka. W wyborze odpowiedniego produktu na pewno nieco pomoże nasz ranking jogurtów naturalnych. Stworzyliśmy go na podstawie opinii internautów.