Kawa ziarnista ma formę pełnych, wypalonych już ziaren, aby mogły dłużej zachować swój smak i aromat i uwolnić go dopiero po zmieleniu. Dzięki temu może być ona dłużej przechowywana bez straty jakości i wyjątkowego smaku. Z tego powodu kawa w ziarnach cenione jest przez smakoszy, którzy cenią sobie jej pełny bukiet aromatów. Pod tym względem kawa mielona czy kawa rozpuszczalna nie mogą się z równać z tą ziarnistą. Warto jednak stawiać na produkty tylko najwyższej jakości. Najlepsze kawy ziarniste to idealnie skomponowane rodzajach ziaren, wypalanych zgodnie ze sztuką, odpowiednio zbieranych, przechowywanych i pakowanych. Sprawdź nasz ranking kaw ziarnistych i zobacz, które z nich zasługują na to miano!
Najlepsze kawy ziarniste – ranking
Nasz ranking kaw ziarnistych przygotowaliśmy głównie na podstawie opinii użytkowników internetu. Dlaczego? Ponieważ to kwestia gustu – jedni wolą kremową piankę, inni postawią na mocne espresso. Jeśli zastanawiasz się jaką kawę ziarnistą kupić, koniecznie musisz sam przetestować kilka kaw, aby podjąć ostateczną decyzję.
-
Lavazza Qualita Oro kawa ziarnista 1kg
Wysokiej jakości kawa w ziarnach renomowanego, najbardziej rozpoznawalnego na świecie producenta. Tworzą ją ziarna jedynie z gatunku Arabiki, pochodzące z Afryki i Ameryki Środkowej. Dzięki temu jest to idealna kawa dla osób lubiących łagodny smak przy zachowanym głębokim aromacie kawy. Dzięki średniemu stopniowi palenia ziaren napój wyróżnia się słodkim smakiem z nutami czekolady oraz kwiatowymi. W przypadku kawy ziarnistej Lavazza Qualita Oro zawartość kofeiny określana jest na 4/10, co sprawia, że jest to dobry wybór także na popołudnie i wieczór.
-
Pellini Espresso Bar Vivace 1kg
Jeśli szukasz idealnej kawy do ekspresu automatycznego lub kolbowego, postaw na Pellini Espreso Bar Vivace. Ta kawa wyróżnia się głębokim smakiem z wyraźną nutą orzechową i nieco pikantnymi akcentami. Jest wytwarzana z 70% ziaren Arabiki oraz 30% ziaren Robusty pochodzących z Ameryki Południowej i powoli wypalanych w średniej temperaturze, co sprawia, że działa energizująco i pobudzająco – ponieważ zawiera sporo kofeiny, to wspaniały napój na początek dnia! Tak przygotowane espresso może posłużyć Ci także jako baza do latte macchiato czy cappuccino. Ta mocna kawa pozbawiona jest goryczki i dużej kwasowości, zatem sprawdzi się u wszystkich kawoszy, nie tylko tych wytrawnych!
-
Lavazza Qualita Rossa 1kg
Sprawdź aktualną cenę
Wysokiem miejsce w naszym rankingu kaw zajmuje kolejny produkt od marki Lavazza. Ta linia produktowa wyróżnia się wyjątkowo łagodnym zapachem i wspaniałym smakiem. Podobnie jak wcześniejsza propozycja, kawa została opracowana dla osób, które lubią pobudzające napoje, ale chcą nieco subtelniejszego smaku. Kawa z pewnością posmakuje miłośnikom i espresso, i mlecznych koktajli – nawet po rozcieńczeniu zachowuje swoją energizującą moc. To będzie dobry wybór także wtedy, jeśli szukasz najlepszej kawy ziarnistej do parzenia po turecku i nie chcesz, aby szybko wydobyła się z niej silna gorycz. -
Kawa ziarnista Lavazza Crema e Aroma 1 kg
Sprawdź aktualną cenę
Szukasz najlepszej kawy ziarnistej do ekspresu i tradycyjnego parzenia? Lavazza Crema e Aroma to jedna z najmocniejszych kaw ziarnistych. Wyprodukowana przez najsławniejszą włoską palarnię kawy, jest bardzo intensywna (8/10) i zawiera duże ilości kofeiny. Połączenie aż 60% afrykańskiej Robusty z Arabiką pozwala zachować kawie słodko-gorzki smak z odrobiną pikantności, za to bez śladu kwasowości. W mieszance silnie wyczuwalne są przede wszystkim nuty gorzkiego kakao, a także suszonych owoców. Z tego produktu sporządzisz zarówno rozbudzające espresso, jak i pyszne, mocno spienione cappuccino. Każdy z tych wariantów pozwoli Ci cieszyć się bogatym bukietem zapachowym i smakowym kawy. -
Dallmayr Crema d’Oro 1kg
W naszym rankingu najlepszych kaw ziarnistych nie mogło zabraknąć tego produktu, który ma już kilusetletnią tradycję. To mieszanka starannie wybranych ziaren kawy w odmianie Arabiki, które tworzą jasny napój typu crema o delikatnym smaku. Dzięki temu łagodna kawa ziarnista Dallmayr Crema świetnie sprawdzi się u osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę smakosza i jeszcze nie są gotowe na bardziej wyraziste smaki. Pomimo swojej łagodności Dallmayr Crema wyróżnia się intensywnym aromatem – już sam jej zapach sprawi, że szybko stanie się to Twoja ulubiona kawa! Możesz jej używać w ekspresach ciśnieniowych i przelewowych, jak też przy różnych metodach parzenia ręcznego. Nie mogło jej zabraknąć w naszym rankingu kaw ziarnistych!
-
Kimbo Aroma Gold 100% Arabika 1Kg
Ta kawa ziarnista pochodząca z Ameryki Środkowej i Południowej skomponowana jest w 100% z Arabiki. Przekłada się to na niską zawartość kofeiny, dzięki czemu można ją pić nie tylko rano, ale i po południu. Kawa charakteryzuje się subtelnym cytrusowym smakiem i intensywnym aromatem, który na długo pozostaje na podniebieniu. Całości dopełnia trwała crema i aksamitna konsystencja. Sprawia to, że espresso wykonane z kawy ziarnistej marki Kimbo jest mocno kremowe i łagodne, z lekko wyczuwalną goryczką oraz cięższymi nutami kakao i czekolady.
-
De’Longhi Kimbo kawa ziarnista 100% Arabica 1kg
Wśród wysoko cenionych przez internautów produktów znalazła się kawa De’Longhi Kimbo 100% Arabica. Jej ziarna zostały starannie wyselekcjonowane przez specjalistów z najlepszych upraw świata, co dało jej bogaty aromat i charakterystyczny smak. Każda filiżanka tej przepysznej i delikatnej kawy jest wyjątkowo – zaskakuje ona owocowym, kwiatowym posmakiem z wyczuwalnymi nutami miodu i karmelu.
Ziarna tego produktu pochodzą z Peru i Brazylii, a ich tajemnica tkwi w wielostopniowym, oryginalnym przetwarzaniu. W tym procesie ziarna znajdują się w zbiornikach z wodą przez 3 dni, podczas których zachodzi ich fermentacja, która wzmacnia smak i sprawia, że jest on wielowymiarowy – początkowo wyczuwalne są jedne nuty, a dopiero potem inne. Pomimo swojej łagodności De’Longhi Kimbo jest doskonałą kawą ziarnistą do ekspresu automatycznego. Taki proces parzenia jeszcze lepiej wydobywa z niej intensywność.
-
Segafredo Intermezzo 1 kg
W naszym zestawieniu nie mogło zabraknąć jednej z najpopularniejszych kaw ziarnistych będących mieszanką robusty i arabiki. Takie połączenie sprawia, że jest ona intensywna w smaku, ale wysoko zbilansowana i wysokokofeinowa. Ma bogaty aromat, który po przyrządzeniu wypełnia całe pomieszczenie, a posmak po jej wypiciu bardzo długo utrzymuje się na języku oraz na podniebieniu. Dodatkowo, to kawa z gatunku caffe crema, która wyróżnia się aksamitną konsystencją i gęstą pianką. Segafreffo Intermezzo jest idealna na poranne przebudzenie, bo skutecznie pobudza. Dzięki temu, że jest średnio palona, jest idealna do kaw mlecznych, napojów i koktajli.
Szukasz kawy innego typu? Sprawdź nasze inne rankingi najlepszych kaw:
- Ranking kaw mielonych
- Ranking kaw bezkofeinowych ziarnistych
- Ranking kaw rozpuszczalnych
- Ranking kaw zbożowych
Jaką kawę ziarnistą kupić?
Zdaniem baristów najlepsza jest kawa ziarnista, którą mieli się przed zakupem. Jeśli z uwagi na wygodę wybierasz produkty mielone, możesz wiele stracić – zarówno doświadczeń smakowych, jak i pieniędzy. Kawa ziarnista bowiem nie tylko intensywniej smakuje, ale jest też trwalsza. Wybór najlepszej kawy ziarnistej nie jest jednak łatwy. Na co szczególnie zwrócić uwagę przy jej zakupie?
- Gatunek – na świecie uprawia się głównie trzy gatunki kawy – Arabikę, Robustę i Libericę. Za najszlachetniejszą uchodzi Arabika. Jej ziarna są ładne, a napar łagodny smaku. Robusta jest natomiast bardziej intensywna, wyczuwalna, a niektóre jej odmiany mają wręcz korzenny smak. Jest to też gatunek o większej zawartości kofeiny niż Arabika. Najmniej aromatyczna jest z kolei Liberica, ale za to daje duży plon. Jest też odporna na szkodniki. Uprawia się ją na Jawie, na Madagaskarze i w Afryce. Nie jest raczej wykorzystywana do produkcji aromatycznych kaw ziarnistych.
- Kraj pochodzenia – wiele osób jest zdania, że zdecydowanie najlepsza kawa ziarnista na całym świecie uprawiana jest w najwyższych partiach gór. Rzeczywiście na jakość ziaren wpływ ma klimat, poziom nawodnienia, nasłonecznienie gleby i sposób uprawy. W przypadku gór noce są chłodniejsze, co sprawia, że owoce dojrzewają dłużej. Panuje powszechne przekonanie, że najsmaczniejsza kawa pochodzi z Kolumbii i Kostaryki. Jednak w praktyce wcale nie trzeba ograniczać się do kawy z tych regionów. W wielu krajach na świecie uprawia się wysokiej jakości kawę ziarnistą. Chociaż rzeczywiście w Kostaryce i Brazylii są do tego wyjątkowo sprzyjające warunki klimatyczne.
- Świeżość – najlepsze kawy ziarniste mają zazwyczaj odpowiednie oznaczenia. Na ich opakowaniu można znaleźć informacje m.in. o dacie ich wypalenia. W praktyce kawę należy wypić w ciągu dwóch lat od tego momentu. Czasami producenci zalecają nawet wypicie kawy w ciągu roku czy pół roku od chwili jej wypalenia. Są też smakosze, którzy uważają, że kawa jest jak wino – im starsza, tym lepsza. Należą jednak do rzadkości.
Czy warto kupować kawę ziarnistą?
Smakosze podkreślają, że na miano prawdziwej zasługuje tylko kawa ziarnista, która mieli się tuż przed zaparzeniem – i to najlepiej ręcznie. Dlaczego?
- Wiesz, co pijesz. Nie masz tej pewności w przypadku produktów mielonych. Niestety często znajdują się w nich domieszki innych składników, w tym mielonego grochu. Przy zakupie produkty w ziarnach takiego ryzyka nie ma. Możesz też samodzielnie ocenić stopień wypalenia i jakość ziaren.
- Masz zawsze dostęp do świeżej kawy. Przy samodzielnym mieleniu takiej kawy, można odkryć jej prawdziwy smak. Kawa mielona nie ma takiego zapachu jak kawa ziarnista świeżo zmielona.
Najlepszej jakości kawy ziarniste nie są oczywiście produktami najtańszymi. Z drugiej strony smakują one doskonale i są naprawdę aromatyczne. Filiżanka takiej kawy – zarówno espresso, jak i przelewowej czy mlecznej, pobudza do działania i dodaje energię na cały dzień. Nic więc dziwnego, że po wielu latach kawy w ziarnach znów wracają do łask i cieszą się z roku na rok coraz większą popularnością, nie tylko wśród smakoszy.
Popularni producenci kaw ziarnistych
- Lavazza
- Pellini
- Kimbo
- Dallmayr
- De’Longhi
Jaka kawa ziarnista jest najlepsza?
Najlepsza kawa ziarnista to kawa, która po prostu Ci smakuje. Spore znaczenie ma z całą pewnością jej rodzaj. Najczęściej spotykaną kawą ziarnistą jest delikatna Arabika, ale zwolennicy intensywnego smaku powinni postawić na Robustę. Bardzo rzadko spotykany jest gatunek Liberica.
Zdaniem wielu osób doskonała kawa ziarnista jet uprawiana wysoko w górach. Rzeczywiście na smak kaw ziarnistych duży wpływ ma klimat, poziom nawodnienia i nasłonecznienia gruntu czy sposób uprawy. W górach noce są chłodne, a owoce dojrzewają dłużej. Specjaliści w wielu przypadkach polecają kawy ziarniste z Brazylii czy Kostaryki. Jednak i w innych regionach świata uprawiane są równie pyszne kawy.
Najlepsze kawy ziarniste są zazwyczaj w odpowiedni sposób oznaczane. Kluczowe znaczenie ma zawsze data wypalenia. Pozwala ona na ocenę jakości danego produktu. Przyjmuje się, że kawę ziarnistą należy spożyć w ciągu dwóch lat od jej wypalenia. Coraz częściej mówi się jednak, że powinien być to rok lub nawet sześć miesięcy. Aby ułatwić sobie wybór, warto spojrzeć na nasz ranking kaw ziarnistych.
Ceny dobrych kaw ziarnistych
Dobra kawa ziarnista to koszt około 30-50 złotych za kilogram. W tym przypadku cena zazwyczaj idzie w parze z jakością. Im kawa jest tańsza, tym gorszy napar można z niej uzyskać. Okazuje się bowiem, że uprawa kawy ziarnistej i cały proces jej produkcji są dość drogie, co automatycznie przekłada się na cenę. Najdroższą kawą ziarnistą na świecie jest Kopi Luwak. Jeden kilogram kosztuje ponad dwa tysiące złotych.
Jak mielić kawę ziarnistą?
W praktyce sposób przemiału powinien być uzależniony od sposobu parzenia kawy ziarnistej. W przypadku korzystania z ekspresu przelewowego lub tradycyjnego parzenia kawy po turecku ziarna muszą być zmielone bardzo drobno. Do kawiarki przemiał może być już grubszy. Oczywiście w celu zmielenia kawy ziarnistej, trzeba mieć do dyspozycji młynek do kawy lub ekspres z funkcją mielenia kawy. Na szczęście młynki do kawy nie są urządzeniami drogimi. Zakupić je można za zaledwie kilkadziesiąt złotych.
Do wyboru są młynki udarowe i żarnowe. Urządzenia udarowe są tańsze, ale niestety działające w nich ostrza podgrzewają kawę. Tym samym pogorszeniu ulega jej jakość. Taka kawa ziarnista po zmieleniu traci nieco ze swojego aromatu i smaku. Z nimi znikają niektóre składniki odżywcze. W praktyce najlepiej kawę ziarnistą mielić w młynku żarnowym, który nie podgrzewa ziaren w czasie mielenia. Pozwala na uzyskanie najlepszej jakości przemiału. Poza tym wyróżnić można młynki do kawy ręczne i elektryczne.
Jak zaparzyć kawę ziarnistą?
Dokładny proces parzenia kawy ziarnistej uzależniony jest oczywiście od preferowanej metody. Najprościej jest zmielić kawę i zalać ją gorącą wodą. Fusy można oddzielić od naparu za pomocą filtra. W przypadku kawiarki zmieloną kawę umieszcza się na sitku nad zbiornikiem z wodą. Na skutek wysokiego ciśnienia woda przesądza się przez sitko, a do górnego pojemnika trafia gotowy napój. Oprócz tego kawę ziarnistą przygotować można w urządzeniach takich jak Dripper, Chmemex czy Aeropress. Warto też wspomnieć o ekspresach czy french pressach.
Ciekawy ranking kaw ziarnistych, ale ja osobiście nie mam ekspresu i stawiam na kawy sypane. Może faktycznie kupię jakiś młynek i będę mielił świeżą kawę. 😉