Patelnia to rzecz, która jest niezbędna w każdej kuchni. Dzięki niej można przygotować bardzo wiele smacznych posiłków, takich jak kotlety, naleśniki, jajecznica czy jajka sadzone. Za jej pomocą udusimy też na wolnym ogniu różnego rodzaju potrawy. Sprawdzi się również, kiedy potrzebujemy przygotować coś do jedzenia na szybko. Aby jednak móc cieszyć się funkcjonalnością patelni przez długi czas, należy wybrać odpowiedni model. Na co zwrócić uwagę wybierając ten sprzęt? Ranking patelni pomoże kupić najbardziej odpowiednią dla swoich potrzeb.
Ranking patelni
-
Patelnia Tefal Ingenio L948S455
Linia naczyń, która jest bardzo praktyczna oraz bezpieczna. Patelnie posiadają zdejmowane i zakładane rączki, dzięki czemu naczynia te mogą być używane zarówno do smażenia, gotowania czy pieczenia w piekarniku. Można je również dzięki temu przechowywać w lodówce. Patelnie mają bardzo wytrzymałą powłokę, do której nic nie przywiera. Nie trzeba również używać do smażenia tłuszczu. Patelnie są przeznaczone do wszystkich rodzajów kuchenek – gazowych, elektrycznych, ceramicznych, halogenowych czy indukcyjnych.
-
Zwieger Patelnia 28 Cm Obsidian (Pt3857)
Patelnia wykonana z odlewanego aluminium, której wewnętrzną część pokrywa innowacyjna, trzywarstwowa, nieprzywierająca i odporna na zarysowania powłoka. Produkt świetnie przewodzi ciepło, bardzo długo je utrzymując. Na zewnątrz patelnia jest pokryta żaroodpornym lakierem silikonowym, który daje wrażenia estetyczne, ale jest również bardzo trwały i odporny na odpryski. Patelnia jest dostosowana do wszystkich rodzajów kuchenek grzewczych, również do indukcyjnych. Można na niej smażyć bez użycia tłuszczu.
-
Patelnia Tefal Chef 24cm C6943202
Ta patelnia posiada podwyższone ranty, dzięki czemu zapobiega rozpryskiwaniu się tłuszczu podczas smażenia. Dzięki wyższym brzegom można w niej przygotować większe ilości sosu czy poddusić mięso. Patelnia w komplecie posiada pokrywkę. Uniwersalna podstawa przedmiotu pozwala na jego użytkowanie na każdym rodzaju kuchenki. Patelnia jest wzmocniona warstwą tytanu, dzięki czemu zachowuje idealny wygląd przez długi czas. Specjalna technologia zapewnia równomierne i szybkie podgrzewanie potraw. Ten produkt można czyścić w zmywarce.
-
Gerlach Patelnia Granitex 24 Cm
Patelnia pokryta powłoką ceramiczną z efektem kamienia to obecnie najmodniejszy trend wśród tego typu produktów do kuchni. Cechuje się ona wysoką jakością, ma właściwości nieprzywierające, smaży się na niej praktycznie tak, jak na rozgrzanym kamieniu. Ta aluminiowa patelnia została wyposażona w jedną z najlepszych obecnie dostępnych powłok ceramicznych na rynku. Produkt posiada grube, czterowarstwowe dno, które równomiernie przewodzi ciepło. Patelnia jest przy tym jednak bardzo lekka. Dostosowana jest do wszystkich rodzajów kuchenek – elektrycznej, gazowej, ceramicznej oraz indukcyjnej.
-
Patelnia Ambition Jasper Z Pokrywą Ind 28 CM 20159
Ta wysokiej jakości patelnia z odlewanego aluminium jest głęboka, co pozwala na przygotowywanie w niej np. duszonych na wolnym ogniu potraw, większej ilości sosów itp. Produkt wyposażony jest w szklaną żaroodporną przykrywkę z praktycznym odpowietrznikiem. Patelnia została pokryta nieprzywierającą, odporną na ścieranie powłoką Qualum Basic Stone Edition. Sprzęt, dzięki ergonomicznej, nienagrzewającej się rączce, jest bardzo wygodny w użytkowaniu. Tę patelnię można wykorzystywać na wszystkich rodzajach kuchenek, także indukcyjnych.
Jaką patelnię kupić?
Producenci patelni prześcigają się w swoich ofertach, wypuszczając na rynek coraz to nowe modele. Wybór patelni może więc okazać się dość kłopotliwy. Na sklepowych półkach znajdziemy bowiem różnego rodzaju patelnie, różniące się od siebie materiałem, z którego zostały wykonane, przeznaczeniem, wielkością itp. Na jakie parametry zwrócić uwagę podczas kupowania patelni?
- Wielkość – istotną rolę odgrywa wielkość / średnica patelni. Dostępne są zupełnie małe, które mają 12 cm, średnie – 20-25 cm, czy największe, osiągające 40 cm. To, jaką wielkość wybierzemy, zależy tylko i wyłącznie od naszych potrzeb. Najlepiej mieć w kuchni dwie lub trzy patelnie o różnych średnicach.
- Materiał wykonania – wyróżniamy patelnie miedziane, aluminiowe, teflonowe, ceramiczne, tytanowe, żeliwne, stalowe i granitowe. Jaką wybrać? Miedziane są wykorzystywane najczęściej przez profesjonalnych kucharzy. Taka patelnia bardzo szybko się nagrzewa i długo utrzymuje ciepło. Aluminiowe również szybko się rozgrzewają, łatwiej je jednak uszkodzić. Teflonowe są najbardziej popularne wśród użytkowników. Trzeba jednak pamiętać, że warstwę teflonu łatwo jest zdrapać metalowymi sztućcami. Wtedy taka patelnia nie nadaje się już do użytku. Ceramiczne są bardzo trwałe, jednak do przygotowywania potraw na takiej patelni trzeba używać tłuszczu. Tytanowe są bardzo trwałe, odporne na zarysowania, nie trzeba używać na nich tłuszczu, można myć je w zmywarce. Żeliwne również cechują się trwałością, a podczas smażeniu wydzielają żelazo, które korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Stalowe są bardzo trwałe, nie zachodzą rdzą, jednak dość wolno się nagrzewają. Granitowe są chyba najbardziej odporne na wszelkiego rodzaju uszkodzenia, mogą być też używane w piekarniku.
- Przystosowanie do indukcji – jeśli posiadasz indukcyjną płytę grzewczą, musisz zaopatrzyć się w patelnię przystosowaną do tego typu kuchenek. Istotny jest w tym przypadku spód patelni. Zwróć na to szczególną uwagę, wybierając model.
- Rodzaj uchwytu – element bardzo istotny, jeśli chodzi o wygodę użytkowania. Rączka nie powinna się nagrzewać oraz najlepiej jakby posiadała ergonomiczny kształt.
Czy warto kupić dobrą patelnię?
W dobrą patelnię warto zainwestować z wielu względów. Przede wszystkim dobry gatunkowo produkt będzie cechował się trwałością, powłoka nie będzie się ścierała, patelnia nie będzie rdzewiała ani zbyt szybko ulegała uszkodzeniom. Pozwoli nam to przed długi czas cieszyć się produktem. Dobra patelnia pozwoli również na szybkie, zdrowe i bezproblemowe przygotowanie ulubionych potraw.
Ważne, że nie jesteśmy skazani na posiadanie jednego rodzaju patelni. Wybór jest naprawdę ogromny, dlatego możemy kupić kilka produktów, stwarzając z nich komplet idealnie dopasowany do swoich potrzeb. Nasz ranking patelni pomoże w wyborze najbardziej odpowiedniej. Patelnia do naleśników, do ryb, grillowa, wok – każda z nich cechuje się czymś innym i służy do czegoś innego. Jedno jest pewne – powinna być dobrej jakości, bo od tego zależy, jak długo nam posłuży, a także ma znaczenie podczas przygotowywania jedzenia. Wybierzmy więc taką, która da nam komfort użytkowania oraz na której ugotujemy zdrowo.