Kawa mielona to po prostu zmielone ziarna kawy. To alternatywa dla kawy ziarnistej dla osób, które nie dysponują młynkiem do kawy. Taki produkt nie zawiera żadnych dodatków chemicznych. Kawa mielona sprzedawana jest w hermetycznych opakowaniach. Dzięki temu przez długi czas zachowuje swój aromat i pełnię walorów smakowych. Również po otworzeniu kawę mieloną należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Najlepiej smakuje ona przygotowana w ekspresie.
Ranking kaw mielonych
-
Lavazza Kawa mielona Qualita Oro 250G
Wysokiej jakości kawa mielona od renomowanego producenta. To produkt wysokiej jakości o wyjątkowym smaku i aromacie. Stanowi mieszankę najlepszych ziaren Arabiki z Afryki i Ameryki Środkowej. To kawa średnio palona i dość słodka, ale jednocześnie niezbyt mocna. Doskonale smakuje pita na co dzień.
-
Davidoff Kawa Mielona Fine Aroma 250G
Mieszanka ziaren Arabiki z Ameryki Środkowej oraz Kolumbii. Ma łagodny smak i wyjątkowy aromat. Wyczuwalny są w niej delikatne nuty owocowe. Kawa ta świetnie smakuje każdego dnia, dodając energii do działania i pobudzając. Stanowi doskonałą propozycję dla każdego konesera dobrej kawy.
-
IIly kawa mielona espresso macinato 250g
Włoska kawa mielona będąca mieszanką wysokiej jakości ziaren Arabiki. To kawa o klasycznym charakterze. Ma aksamitny smak, lekko słodkawy, wyrazisty. Wyczuwalna jest w niej także niewielka nuta goryczy. Crema ma w tym przypadku kolor laskowego orzecha i jest dość gęsta. W aromacie wyczuć można nuty miodu, karmelu oraz czekolady.
-
Pellini Kawa mielona Espresso Superiore no 42 Tradizionale 250g
Wysokiej jakości mieszanka ziaren Arabiki i Robusty. To kawa mielona bez nadmiaru kwasowości i goryczy. Jest aromatyczna i wyrazista w smaku. Świetnie sprawdza się przygotowana w sposób tradycyjny lub w kawiarce. Nadaje się także do ekspresu automatycznego, przelewowego, kolbowego czy french pressu.
-
Dallmayr Prodomo Kawa Mielona 500G
Kawa mielona produkowana ze świeżo zerwanej kawy rosnącej w Etiopii na płaskowyżach. Czerwone, dojrzałe ziarna kawy są tam zrywane z dzikich roślin kawowych lub na małych plantacjach, a potem w pewien sposób myte. Produkt ten zawiera pobudzającą kofeinę, ale nie jest gorzki.
-
Movenpick Der Himmlische Mielona 500g
Mieszanka wysokiej jakości ziaren Arabiki z najlepszych upraw. Ziarna te są palone i mielone zgodnie ze szwajcarskimi standardami. Kawa po zmieleniu jest od razu pakowana. Nie traci więc swojego smaku i aromatu. Zachowuje świeżość przez wiele miesięcy. To kawa o delikatnym smaku czekolady i sporej zawartości kofeiny.
-
Kawa mielona Jacobs Kronung 500g
Popularna kawa mielona będąca mieszanką ziaren gatunku Arabika. Doskonale smakuje pita na co dzień. Dodaje energii do działania na wiele godzin. Kawa ta jest dość intensywna smaku. Cechuje się średnią zawartością kofeiny. Wyczuwalna jest w niej lekka kwasowość. Przygotować ją można tradycyjnie oraz w kawiarce, french pressie i ekspresie przelewowym.
Szukasz kawy innego typu? Sprawdź nasze inne rankingi najlepszych kaw:
- Ranking kaw ziarnistych
- Ranking kaw bezkofeinowych ziarnistych
- Ranking kaw rozpuszczalnych
- Ranking kaw zbożowych
Jaką kawę mieloną kupić?
Kawa mielona ma swoich zagorzałych zwolenników. Sięgają po nią przede wszystkim te osoby, które nie dysponują młynkiem do kawy i te, którym ziarnistej kawy nie chce się po prostu mielić. Jaką kawę mieloną wybrać dla siebie? Czym sugerować się przy jej zakupie?
- Gatunek – uprawia się w zasadzie dwa podstawowe gatunki kawy – Arabikę i Robustę. Arabika jest bardziej wymagająca. Rośnie w wyższych partiach gór Afryki i Ameryki Południowej. Produkowana jest z niej kawa o smaku delikatnym, lekko kwaskowatym, pozbawiona goryczki. Arabika zawiera niewiele kofeiny. Robustę uprawiać można niżej. Jest ona bardziej wytrzymała na trudne warunki pogodowe. Zawiera więcej kofeiny i jest wyrazista w smaku. Co ciekawe, we Włoszech dużą popularnością cieszą się przede wszystkim mieszanki Arabiki i Robusty.
- Pochodzenie – od tego zależy w dużej mierze smak i aromat kawy. Najbardziej aromatyczne są kawy uprawiane wysoko w górach. Mają szlachetny, lekko kwaskowaty smak. Są trudniejsze w uprawie, a więc i na ogół nieco droższe. Bardzo popularne są np. brazylijskie odmiany kawy. W Brazylii rzeźba terenu jest mocno zróżnicowana, a więc uprawiane są tam bardzo różne kawy.
- Zbieranie i przechowywanie – zbieranie ziaren kawy odbywa się maszynowo lub ręcznie. W pierwszym przypadku zbierane są różne ziarna – ładne i dojrzałe, gorsze, nierozwinięte itd. Smak takiej kawy nie jest tak pełny, jak w sytuacji gdy składa się ona tylko ze starannie wybranych ziaren. Najlepsza kawa jest ręcznie zbierana i wyłuskiwana.
- Sposób mielenia – nie wszyscy wiedzą o tym, że na smak kawy mocno wpływa także sposób jej mielenia. Może być ona zmielona na miałki proszek. Wówczas jest odpowiednia do zaparzania w kawiarce. Gdy ziarna nie są tak drobne, można pokusić się o wykorzystanie ekspresu kolbowego lub przelewowego. Informację na ten temat coraz częściej znaleźć można na opakowaniu kawy mielonej. W ten sposób można wybrać produkt dopasowany do swoich potrzeb i oczekiwań.
Czy warto kupować kawę mieloną?
W Polsce kawa mielona cieszy się ogromną popularnością. Sięga po nią aż 80% osób. Największym jej atutem jest niewątpliwie wygoda przygotowania. Taką kawę wystarczy nasypać do kubka i zalać ciepłą wodą. Nie ma jak dotąd szybszego sposobu na przygotowanie kawy. To niezwykle ważne np. rano, gdy człowiek ma niewiele czasu, aby ogarnąć się i wyjść z domu do pracy czy szkoły. Jednak warto pamiętać o tym, że kawę mieloną można także zaparzyć w kawiarce czy ekspresie kolbowym.
Kawa mielona nie wymaga mielenia, a więc posiadania dodatkowego urządzenia w postaci młynka do kawy. Nie da się też ukryć, że jest ona tańsza niż kawa ziarnista. Na taki stan rzeczy wpływ ma m.in. sposób jej pakowania. Nic więc dziwnego w tym, że kawa mielona ma tak szerokie grono zwolenników.
Kawa mielona wcale nie jest złym wyborem. Sięgają po nią nawet prawdziwi smakosze kawy. Wprawdzie nic nie zastąpi aromatu świeżo zmielonych ziaren kawy, ale dobrej jakości kawa mielona od renomowanego producenta, także może smakować bardzo dobrze. Poza tym można ją przygotować naprawdę w błyskawiczny sposób.