Kociołek do zup to niepozorne urządzenie elektryczne, które służy do podgrzewania i podtrzymywania temperatury produktów żywnościowych różnego rodzaju m.in. zup. Jest to sprzęt prosty w obsłudze i cieszący się na rynku coraz większą popularnością. Wykorzystywany jest przede wszystkim przez firmy cateringowe i lokale gastronomiczne. Standardowa pojemność kociołków do zup to około 10 litrów. Są one wykonywane zazwyczaj ze stali nierdzewnej lub wysokiej klasy tworzywa sztucznego.

Ranking kociołków do zup

Jaki kociołek do zup kupić? Takie pytanie zadać sobie może niejeden właściciel restauracji lub baru szybkiej obsługi. Kociołki do zup to urządzenia wciąż w Polsce mało znane, a szkoda. Są bowiem bardzo praktyczne i funkcjonalne. Warto zwrócić na nie uwagę. Dlatego postanowiliśmy przygotować kompleksowy ranking kociołków do zup, bazując w dużej mierze na opiniach internautów. Zapraszamy do zapoznania się z nim poniżej.

  1. Kociołek Na Zupę Bartscher 16 L (Bartscher A150510)
    Kociolek Na Zupę Bartscher 16 L (Bartscher A150510)
    Sprawdź aktualną cenę

    Prosty w obsłudze elektryczny kociołek do gotowania zup i gulaszu o pojemności 16 litrów. Pozwala na przygotowywanie wielu potraw jednogarnkowych i umożliwia utrzymanie ich w cieple. Produkt wykonany jest z emaliowanej stali. Dlatego wyróżnia się dużą wytrzymałością. Jego pokrywa i korpus wyposażone są w wygodne uchwyty. Na dole znajduje się schowek na przewód zasilający. Całość uzupełnia element grzewczy o mocy 1800W.

  2. Red Fox Kociołek na zupę KNP – 2 8 litrów
    Red Fox Kociołek na zupę KNP - 2 8 litrów
    Sprawdź aktualną cenę

    Wysokiej jakości kociołek na zupę wykonany z wytrzymałej stali nierdzewnej. To produkt renomowanej marki, który sprawdzi się w restauracjach, barach czy na stołówkach. Pozwala na podgrzewanie i przechowywanie w cieple dań płynnych np. zup. Posiada funkcję regulacji temperatury w zakresie od 20 do 95 stopni Celsjusza. To urządzenie, które wyróżnia się niskim zużyciem energii elektrycznej.

  3. Sunnex Kociołek Do Zupy 10 L Z Chochla
    Sunnex Kociołek Do Zupy 10 L Z Chochla
    Sprawdź aktualną cenę

    Nowoczesny kociołek do zup z wbudowanym termostatem. Pozwala na przygotowywanie potraw różnego rodzaju i ich utrzymywanie w cieple przez długi czas. W skład zestawu wchodzi funkcjonalna łyżka. Urządzenie cechuje się pojemnością na poziomie 10 litrów. Posiada obudowę wysokiej jakości wykonaną z wytrzymałego tworzywa. Stanowi świetny wybór do restauracji i innych lokali gastronomicznych.

  4. Kociołek Do Zup Hendi Save Energy (860502)

    Sprawdź aktualną cenę

    Profesjonalny kociołek do zup i innych płynnych potraw. Świetnie sprawdzi się w niejednym lokalu gastronomicznym. Izolacja termiczna zmniejsza sumaryczne zużycie energii o 30% i sprawia, że obudowa zewnętrzna pozostaje chłodna. Obudowa wykonana jest z lekkiego i odpornego na uszkodzenia mechaniczne polipropylenu. Wkład na zupę jest z kolei wykonany ze stali nierdzewnej wysokiej jakości. Pokrywa jest zdejmowana i transparentna.

  5. Stalgast Kociołek Do Zupy 10 L ( 432100 )
    Stalgast Kociołek Do Zupy 10 L ( 432100 )
    Sprawdź aktualną cenę

    Efektowny wizualnie kociołek do zup o pojemności 10 litrów. To urządzenie elektryczne wykonane ze stali malowanej i tworzywa sztucznego odpornego na wysokie temperatury. Grzałka jest ograniczona termostatem. Produkt wykorzystać można z powodzeniem w niejednej restauracji i nie tylko. Przyda się też podczas imprez plenerowych. Posiada pokrywę z zawiasem i specjalne wycięcie na łyżkę.

Jaki kociołek do zup kupić?

Kociołki do zup to bardzo ciekawe urządzenia elektryczne wykorzystywane w wielu lokalach gastronomicznych. Pozwalają na podgrzewanie i przygotowywanie potraw płynnych oraz półpłynnych. Jaki model wybrać dla siebie? Czym kierować się przy zakupie kociołka do zup?

  • Materiał – to w przypadku kociołków na zupę ma bardzo duże znaczenie. Zdecydowana większość urządzeń produkowana jest z wytrzymałej stali nierdzewnej zabezpieczonej przed korozją. Sporą popularnością cieszą się też sprzęty wykonane w dużej mierze z wysokiej jakości tworzywa sztucznego. Warto stawiać na urządzenia wysokiej jakości, które będą służyły przez długie lata. Jest to bardzo ważne, bo w gastronomii sprzęt jest zazwyczaj intensywnie użytkowany.
  • Pojemność – to parametr, który w przypadku kociołków do zup jest bardzo istotny. Warto w tym przypadku zastanowić się, dla ilu osób przygotowywane są potrawy czy ilu gości będzie uczestniczyło w danej imprezie. Pojemność kociołków elektrycznych jest dość mocno zróżnicowana. Każdy więc powinien znaleźć model odpowiedni do lokalu gastronomicznego i jego potrzeb. W praktyce większość kociołków mieści od 10 do 15 litrów płynu.
  • Moc – od tego parametru zależy oczywiście szybkość nagrzewania się urządzenia i zużycie energii elektrycznej.
  • Funkcje dodatkowe – nowoczesne kociołki do zup oferują coraz to nowe funkcje dodatkowe. Najważniejsza jest możliwość regulacji podtrzymywanej temperatury. Większość urządzeń dostępnych obecnie na rynku tę funkcję na szczęście oferuje.

Czy warto kupić kociołek do zup?

Kociołki elektryczne do zup to urządzenia wykorzystywane obecnie w wielu restauracjach, barach i innych lokalach gastronomicznych. Są idealne do podgrzewania zup, kremów, sosów itd. Za ich pomocą potrawy płynne i półpłynne utrzymują odpowiednią temperaturę i wciąż smakują wyśmienicie. Tego typu sprzęt powinien znaleźć się w każdym dobrym punkcie gastronomicznym.

Kociołki elektryczne są nieocenione w restauracjach, barach i lokalach różnego rodzaju. Pozwalają na rozwiązanie problemu utrzymanie potraw w odpowiedniej temperaturze. Dzięki nim o każdej porze dnia można podać gościom zupę, sos czy krem. Jest to świetne rozwiązanie w okresie zimowym, gdy dużą popularnością cieszy się np. grzane wino.

Trudno sobie dzisiaj wyobrazić menu renomowanej restauracji czy baru bez aromatycznych i sycących zup różnego rodzaju. To najpopularniejsze pierwsze danie, ale i szybka przekąska. Wiele osób zupy je również wieczorami. W lokalu gastronomicznym trzeba być oczywiście na wszystko przygotowanym. Trudno jest sobie jednak wyobrazić sytuację, gdy kucharz gotuje zupę dla jednego czy dwóch klientów. Dlatego tak świetnym rozwiązaniem są kociołki elektryczne do zup.  Przez cały dzień utrzymują one potrawy w odpowiedniej temperaturze. Wysatrczy więc zupę lub sos ugotować rano, a potem przechowywać je w specjalnym naczyniu. Trudno o lepsze rozwiązanie.

Nowoczesne elektryczne kociołki do zup sprawiają, że gulaszy i zup nie trzeba już przez cały dzień trzymać na gazie. W tym przypadku palnik można zwolnić i przeznaczyć do przygotowywania innych potraw. Kociołki elektryczne są urządzeniami naprawdę łatwymi w obsłudze i niezawodnymi. Mogą mieć zróżnicowaną pojemność. Dlatego bez problemu znaleźć można model odpowiedni do danego lokalu gastronomicznego.

Popularni producenci kociołków do zup

Podsumowanie rankingu kociołków do zup

Kociołki do zup to urządzenia wykorzystywane przede wszystkim w gastronomii. Są nieocenione, gdy zachodzi potrzeba przygotowania zupy czy kremu i utrzymania ich w odpowiedniej temperaturze. Urządzenia tego typu wymagają podłączenia do sieci elektrycznej. Pozwalają więc na zwolnienie palnika gazowego. Stanowić powinny nieodłączny element każdej restauracji czy baru. Do wyboru są modele o zróżnicowanej pojemności i mocy. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszym rankingiem kociołków do zup.