Masło orzechowe to produkt spożywczy, który w minimum 90% zawiera orzechy lub nasiona. Wytwarzany jest z nasion orzachy podziemnej, a więc z orzeszków ziemnych. Cieszy się dużą popularnością m.in. w USA. Wykorzystywany jest do smarowania kanapek czy jako składnik wypieków różnego rodzaju. Masło orzechowe wynalazł w wieku XIX amerykański lekarz John Harvey Kellogg. Dzisiaj wyróżnia się masło orzechowe kremowe i chrupkie – z kawałkami orzechów.

Ranking maseł orzechowych

Masło orzechowe to popularny produkt spożywczy, który coraz częściej spotkać można na sklepowych półkach. Jest smaczną przekąską i dodatkiem do wielu wypieków, deserów. Pozostaje jednak pytanie jakie masło orzechowe kupić dla siebie? Okazuje się, że odpowiedź wcale nie jest prosta. Wybór na rynku jest bowiem całkiem spory. Z pomocą przyjść może nasz ranking maseł orzechowych uwzględniający najlepsze produkty tego rodzaju dostępne w sklepach.

  1. Masło orzechowe Ostrovit 100% 1000G

    Masło orzechowe Ostrovit 100% 1000G
    Sprawdź aktualną cenę

    Wysokiej jakości masło orzechowe wytwarzane jedynie z orzechów arachidowych. Nie zawiera cukru i soli, a także oleju palmowego. Orzechy wykorzystywane do produkcji masła są bogate w białko oraz cenne minerały np. potas. Produkt ten sprawdza się jako dodatek na słodko i słono. Stosowany może być do wypieków i nie tylko. Dodać go można między innymi do naleśników, muffinek, ciastek czy wafli ryżowych.

  2. Masło Sante Orzechowe Go On Crunch 1000g

    Masło Sante Orzechowe Go On Crunch 1000g
    Sprawdź aktualną cenę

    Bardzo smaczne masło orzechowe produkowane z naturalnych składników. Zawiera jedynie orzeszki arachidowe. Nie ma w nim soli, cukru czy oleju palmowego. To produkt idealny dla osób, które na co dzień ograniczają spożycie soli i cukru. Masło stanowi bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu linolowego i oleinowego. To również źródło białka roślinnego, ważnego dla osób aktywnych fizycznie czy sportowców. Zawiera sporo witamin z grupy A i B,a także witaminę E i składniki mineralne. Produkt wyróżnia się chrupiącą konsystencją.

  3. Targroch Masło Orzechowe 900G

    Targroch Masło Orzechowe 900G
    Sprawdź aktualną cenę

    Wyprodukowane z orzechów arachidowych masło orzechowe. Nie zawiera soli, cukru czy oleju palmowego. To produkt odpowiedni dla wegan i wegetarian. Zawiera bardzo dużo białka, a także błonnik istotny z punktu widzenia funkcjonowania układu trawiennego. Masło orzechowe nadaje się do smarowania kanapek. Sprawdzi się też jako dodatek do wielu potraw. Jest to produkt bogaty w witaminy i minerały.

  4. Masło orzechowe Primavika 470g 100% Arachidowe

    Masło orzechowe Primavika 470g 100% Arachidowe
    Sprawdź aktualną cenę

    Masło orzechowe pozbawione zbędnych dodatków. Stanowi doskonałe uzupełnienie diety każdego sportowca i nie tylko. Zaspokaja zapotrzebowanie na białko, zdrowe tłuszcze oraz energię. Jest bogate w witaminy i substancje mineralne. Zawiera kwas foliowy, magnez czy żelazo. Wbrew pozorom orzechy wcale nie tuczą, ale przyspieszają redukcję tłuszczu podskórnego. Masło orzechowe doskonale smakuje razem z waflami ryżowymi czy naleśnikami.

  5. Masło Alpi Orzechowe Naturalne Orzech Ziemny Basia Basia 210G

    Masło Alpi Orzechowe Naturalne Orzech Ziemny Basia Basia 210G
    Sprawdź aktualną cenę

    Smaczne i zdrowe masło orzechowe zawierające orzechy ziemne. Stanowi cenne źródło białka, a także witamin grupy A, B i witaminy E. W jego składzie nie ma zbędnych dodatków. Po produkt z powodzeniem sięgać mogą weganie i wegetarianie. To doskonały dodatek do pieczywa, naleśników, gofrów czy innych przekąsek. Masło orzechowe można też jeść prosto ze słoika. Orzechy ziemne to źródło magnezu, wapnia i potasu. Zawierają także bardzo dużo białka.

Jakie masło orzechowe kupić?

Masło orzechowe to smaczna i zdrowa przekąska, po którą sięga na co dzień wiele osób, w tym sportowców. Jest bowiem bogatym źródłem białka, witamin i substancji mineralnych. Jakie masło orzechowe wybrać dla siebie? Co trzeba wziąć pod uwagę przy jego zakupie?

  • Rodzaj – okazuje się, że w sklepach znaleźć można masła orzechowe wytwarzane  z różnego rodzaju orzechów – ziemnych (arachidowych), laskowych, włoskich czy orzechów nerkowca. Klasyczne masło orzechowe to masło arachidowe, produkowane z orzeszków ziemnych – fistaszków. Jest ono najpopularniejsze i najtańsze. Masło z orzechów laskowych ma płynną konsystencję i doskonale komponuje się z kakao. Nie jest słodkie w smaku. Masło z orzechów nerkowca wręcz przeciwnie – jest bardzo słodkie. Ma zwartą konsystencję. Do wyboru jest masło z orzechów nerkowca prażonych i tradycyjnych. Masło z migdałów jest dość drogie. Powstaje na skutek zmielenia migdałów razem ze skórką. Ma wyrazisty, słodkawy smak. Ponadto wyróżnić warto jeszcze masło pistacjowe. Jest ono bogate w witaminy, kwas foliowy, żelazo, magnez, wapń, fosfor, cynk czy potas.
  • Skład – najlepsze masło orzechowe zawiera jedynie jeden składnik – orzechy. Jednak w niektórych masłach znajdują się także dodatki takie jak cukier, miód lub syrop, oleje roślinne, sól, emulgatory czy kakao w proszku. Im jest ich więcej, tym gorzej. Obniżają one bowiem jakość masła orzechowego. Warto też unikać produktów z olejem palmowym w składzie. Czasami do masła dodawane są różnorodne dodatki smakowe np. karmel czy inne mieszanki aromatyzujące. Wiąże się to na ogół z dodatkową obecnością cukrów, których należy unikać.
  • Konsystencja – tutaj duże znaczenie mają osobiste preferencje smakowe kupującego. Do wyboru są masła orzechowe kremowe lub crunchy, a więc z kawałkami orzechów.
  • Opakowanie – masła orzechowe sprzedawane są w słoikach o różnej pojemności. Z ich spożywaniem nie warto przesadzać, bo są bardzo kaloryczne.

Czy warto kupić masło orzechowe?

Na temat masła orzechowego krąży wiele mitów i legend. Tymczasem właściwości zdrowotne tego produktu spożywczego zostały potwierdzone w wielu badaniach naukowych.

Przede wszystkim masło orzechowe jest bogatym źródłem naturalnego i dobrze wchłanianego przez organizm białka. Stanowi ono ponad 25% masła, co jet bardzo dobrą informacją dla osób, którym zależy na budowie czystej masy mięśniowej. Oprócz tego masło orzechowe dostarcza do ludzkiego organizmu aminokwasów egzogennych, błonnika, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, cynku, magnezu, fosforu czy selenu – istotnego dla mężczyzn.

Masło orzechowe to produkt, który ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej, a więc jest polecane także osobom odchudzającym się. Dodatkowo obniża ono cholesterol i wspomaga funkcjonowanie mózgu. Reguluje pracę gospodarki hormonalnej organizmu.

Tym samym okazuje się, że masło orzechowe jest zdrowe. Oczywiście o ile jest spożywane w odpowiednich ilościach. Powinno być to też masło wysokiej jakości, które w 100% składa się z orzechów. Nie powinno zawierać zbędnych dodatków – cukru, soli czy oleju palmowego.

Popularni producenci maseł orzechowych

Sklepy warte uwagi

Podsumowanie rankingu maseł orzechowych

Nie da się ukryć, że masło orzechowe to produkt bardzo smaczny, za którym wiele osób wręcz przepada. Jest dość kaloryczne, ale jednocześnie bardzo zdrowe. Mimo to należy spożywać je w umiarkowanych ilościach. Najlepsze na rynku masło orzechowe produkowane jest tylko z orzechów – ziemnych, laskowych, włoskich itd. Nie powinno zawierać dodatków takich jak cukier, sól czy olej palmowy. Im skład jest prostszy, tym oczywiście lepiej. W wyborze odpowiedniego produktu pomoże nasz ranking maseł orzechowych.