Ostrzałka do noży kuchennych to niewielkich rozmiarów urządzenie służące do ostrzenia noży kuchennych, które z biegiem czasu tępią się. W praktyce ostrzenie polega na wyrównaniu oraz usunięciu materiału z krawędzi tnącej noża o powierzchnię ścierną danej ostrzałki, a także na ewentualnym jej wypolerowaniu. Częstotliwość ostrzenia noży kuchennych zależy m.in. od tego, jak często są one używane i w jaki sposób się o nie na co dzień dba.
Ranking ostrzałek do noży kuchennych
-
Ostrzałka do noży kuchennych Zwieger Rapid Diamentowa
Wysokiej jakości diamentowa ostrzałka do noży. Jest bezpieczna, poręczna i bardzo stabilna. Z uwagi na niewielkie wymiary zajmuje mało miejsca w szufladzie czy szafce. Doskonale ostrzy noże kute różnego rodzaju. Posiada trzy szczeliny z kamieniami szlifierskimi z dodatkiem diamentu. Otwory 1 i 2 przeznaczone są do ostrzenia, a otwór 3 do wygładzania krawędzi. Obudowa ostrzałki jest wykonana z wytrzymałego tworzywa sztucznego.
-
Ostrzałka Gerlach Osełka Do Noży Dwufazowa NK606
Bezpieczna, trwała i praktyczna ostrzałka do noży wysokiej jakości. Oferuje dwa etapy – do ostrzenia krawędzi bardzo tępych i do podostrzania, a więc wygładzania ostrzy już wyprofilowanych. Model wyposażony jest w ergonomiczną, bezpieczną w użyciu rękojeść. Dzięki zastosowaniu antypoślizgowej gumy w czasie ostrzenia pozostaje stabilny. Ostrzałka wyróżnia się także nowoczesnym designem. Przeznaczona jest dla osób prawo i leworęcznych.
-
Niepozorna ostrzałka z metalowym korpusem w kolorze srebrnym. Sprawdzi się zarówno w restauracji, jak i w domu. Działa na wszystkich typach noży, również ząbkowanych. Sprawdza się w przypadku noży z hartowanej stali. Za sprawą przystawki PowerGrip ostrzałkę można stabilnie przytwierdzić do kuchennego blatu czy stołu. Produkt wykonany jest w dużej mierze z polimeru wysokiej jakości. Atutem tego modelu jest fakt, że pozwala na ostrzenie noża pod kątem 20 stopni. Producent udziela na nią dziesięcioletniej gwarancji.
-
Ostrzałka do noży kuchennych elektryczna Camry CR 4469
Bardzo praktyczna ostrzałka elektryczna do ostrzenia i polerowania noży. Tym samym jest to urządzenie 2w1, które oferuje aż dwie funkcjonalności. Sprawdzi się z pewnością w każdej kuchni. Szybko i skutecznie ostrzy scyzoryki czy stalowe noże. Oferuje precyzyjne prowadzenie pod idealnym kątem ostrzenia. Posiada dodatkowo antypoślizgowe i wytrzymałe przyssawki, które utrzymują ostrzałkę w jednym miejscu. Urządzenie jest łatwe do utrzymania w czystości.
-
Ostrzałka Fiskars do noży roll-sharp
Prosta w obsłudze ostrzałka do noży, która nie wymaga podłączenia do energii elektrycznej. Doskonale sprawdza się przede wszystkim w przypadku wszystkich noży marki Fiskars. Jest odpowiednia zarówno dla osób lewo, jak i praworęcznych. Ostrzy noże szybko i bezproblemowo, w dużej mierze za sprawą ceramicznej szpulki umieszczonej na ośce. Taka ostrzałka z pewnością przyda się w niejednej kuchni.
Jaką ostrzałkę do noży kuchennych kupić?
Ostrzałka do urządzenie niepozorne, które tak naprawdę przyda się w każdym domu. Nie ma bowiem kuchni, w której nie wykorzystywałoby się noży różnego rodzaju. Jaką ostrzałkę wybrać dla siebie? Czym kierować się przy jej zakupie?
- Przeznaczenie – na starcie trzeba sprawdzić do czego nadaje się dana ostrzałka – ostrzenia noży stalowych, ceramicznych, tytanowych itd. Niestety w przypadku noży ceramicznych i tytanowych trzeba zakupić specjalną ostrzałkę. Łatwiej jest przy nożach stalowych. Podobnie jest z krawędzią ostrza – gładką lub ząbkowaną. Nie każda ostrzałka skutecznie ostrzy noże ząbkowane przeznaczone np. do krojenia chleba.
- Materiał wykonania – najtańsze ostrzałki wykonane z niskiej jakości tworzywa sztucznego są mało wytrzymałe. Dla wielu osób są niezbyt stabilne i niefunkcjonalne. Aby ostrzałka służyła w kuchni przez lata, należy postawić na model wyższej jakości. Powierzchnia tnąca może być wykonana w tym przypadku z ceramiki, naturalnego kamienia, węglika wolframu lub być pokryta specjalnym nasypem diamentowym. Korpus ostrzałki z kolei może być plastikowy bądź stalowy. Tworzywo sztuczne nie musi być wcale wyborem złym. Są ostrzałki wykonane z plastiku bardzo wytrzymałego.
- Funkcjonalność – ostrzałki mogą ostrzyć nie tylko same noże, ale i np. nożyczki. Niektóre modele posiadają ponadto więcej niż jeden rodzaj powierzchni tnących. Są ostrzałki lekkie o mobilne, które bez problemu zmieścić można w szafce lub szufladzie w kuchni.
- Łatwość obsługi – okazuje się, że nie wszystkie ostrzałki są tak samo łatwe w obsłudze. Przed zakupem konkretnego modelu warto zapoznać się np. w internecie, jak wygląda ostrzenie danym modelem.
- Rodzaj – przede wszystkim ostrzałki do noży kuchennych podzielić można na modele ręczne i elektryczne. Te drugie, jak sama nazwa wskazuje, do działania potrzebują energii elektrycznej. Poza tym z uwagi na na mechanizm ostrzący ostrzałki dzieli się na krążkowe, płytkowe, kamienne (klasyczne i japońskie kamienie wodne), prętowe (stalki, musaki) oraz inne.
Czy warto kupić ostrzałkę do noży kuchennych?
Ostrzałka do noży kuchennych to bardzo proste urządzenie, które przyda się w każdej kuchni. Pod względem działania jest bardzo proste i w zasadzie niewiele zmieniło się od kilkudziesięciu lat. Klasyczna ostrzałka zbudowana jest z dwóch kamieni, między które wkładany jest nóż. To rozwiązanie proste i skuteczne. Jednak są też i ostrzałki coraz bardziej nowoczesne, także elektryczne.
W przypadku standardowej ostrzałki ręcznej poruszany jest nóż. Jest on wówczas ostrzony. Z kolei w ostrzałce elektrycznej obracają się kamienie. W ten sposób proces ostrzenia noży kuchennych jest maksymalnie uproszczony. Co ciekawe, ostrzałki wykorzystywane są w praktyce nie tylko do ostrzenia noży kuchennych. Wiele z nich jest w stanie naostrzyć również nożyczki, narzędzia ogrodowe, siekiery, nożyce krawieckie i inne przedmioty.
Dzisiaj trudno jest sobie wyobrazić nowoczesną kuchnię bez przynajmniej najprostszej ostrzałki do noży. To urządzenie obowiązkowe także w restauracjach czy barach.