Ostrzałka do noży kuchennych to niewielkich rozmiarów urządzenie służące do ostrzenia noży kuchennych, które z biegiem czasu tępią się. W praktyce ostrzenie polega na wyrównaniu oraz usunięciu materiału z krawędzi tnącej noża o powierzchnię ścierną danej ostrzałki, a także na ewentualnym jej wypolerowaniu. Częstotliwość ostrzenia noży kuchennych zależy m.in. od tego, jak często są one używane i w jaki sposób się o nie na co dzień dba.

Ranking ostrzałek do noży kuchennych

  1. Ostrzałka do noży kuchennych Zwieger Rapid Diamentowa

    Ostrzałka do noży kuchennych Zwieger Rapid Diamentowa
    Sprawdź aktualną cenę

    Wysokiej jakości diamentowa ostrzałka do noży. Jest bezpieczna, poręczna i bardzo stabilna. Z uwagi na niewielkie wymiary zajmuje mało miejsca w szufladzie czy szafce. Doskonale ostrzy noże kute różnego rodzaju. Posiada trzy szczeliny z kamieniami szlifierskimi z dodatkiem diamentu. Otwory 1 i 2 przeznaczone są do ostrzenia, a otwór 3 do wygładzania krawędzi. Obudowa ostrzałki jest wykonana z wytrzymałego tworzywa sztucznego.

  2. Ostrzałka Gerlach Osełka Do Noży Dwufazowa NK606

    Ostrzałka Gerlach Osełka Do Noży Dwufazowa NK606
    Sprawdź aktualną cenę

    Bezpieczna, trwała i praktyczna ostrzałka do noży wysokiej jakości. Oferuje dwa etapy – do ostrzenia krawędzi bardzo tępych i do podostrzania, a więc wygładzania ostrzy już wyprofilowanych. Model wyposażony jest w ergonomiczną, bezpieczną w użyciu rękojeść. Dzięki zastosowaniu antypoślizgowej gumy w czasie ostrzenia pozostaje stabilny. Ostrzałka wyróżnia się także nowoczesnym designem. Przeznaczona jest dla osób prawo i leworęcznych.

  3. AnySharp Classic

    AnySharp Classic
    Sprawdź aktualną cenę

    Niepozorna ostrzałka z metalowym korpusem w kolorze srebrnym. Sprawdzi się zarówno w restauracji, jak i w domu. Działa na wszystkich typach noży, również ząbkowanych. Sprawdza się w przypadku noży z hartowanej stali. Za sprawą przystawki PowerGrip ostrzałkę można stabilnie przytwierdzić do kuchennego blatu czy stołu. Produkt wykonany jest w dużej mierze z polimeru wysokiej jakości. Atutem tego modelu jest fakt, że pozwala na ostrzenie noża pod kątem 20 stopni. Producent udziela na nią dziesięcioletniej gwarancji.

  4. Ostrzałka do noży kuchennych elektryczna Camry CR 4469

    Ostrzałka do noży kuchennych elektryczna Camry CR 4469
    Sprawdź aktualną cenę

    Bardzo praktyczna ostrzałka elektryczna do ostrzenia i polerowania noży. Tym samym jest to urządzenie 2w1, które oferuje aż dwie funkcjonalności. Sprawdzi się z pewnością w każdej kuchni. Szybko i skutecznie ostrzy scyzoryki czy stalowe noże. Oferuje precyzyjne prowadzenie pod idealnym kątem ostrzenia. Posiada dodatkowo antypoślizgowe i wytrzymałe przyssawki, które utrzymują ostrzałkę w jednym miejscu. Urządzenie jest łatwe do utrzymania w czystości.

  5. Ostrzałka Fiskars do noży roll-sharp

    Ostrzałka Fiskars do noży roll-sharp
    Sprawdź aktualną cenę

    Prosta w obsłudze ostrzałka do noży, która nie wymaga podłączenia do energii elektrycznej. Doskonale sprawdza się przede wszystkim w przypadku wszystkich noży marki Fiskars. Jest odpowiednia zarówno dla osób lewo, jak i praworęcznych. Ostrzy noże szybko i bezproblemowo, w dużej mierze za sprawą ceramicznej szpulki umieszczonej na ośce. Taka ostrzałka z pewnością przyda się w niejednej kuchni.

Jaką ostrzałkę do noży kuchennych kupić?

Ostrzałka do urządzenie niepozorne, które tak naprawdę przyda się w każdym domu. Nie ma bowiem kuchni, w której nie wykorzystywałoby się noży różnego rodzaju. Jaką ostrzałkę wybrać dla siebie? Czym kierować się przy jej zakupie?

  • Przeznaczenie – na starcie trzeba sprawdzić do czego nadaje się dana ostrzałka – ostrzenia noży stalowych, ceramicznych, tytanowych itd. Niestety w przypadku noży ceramicznych i tytanowych trzeba zakupić specjalną ostrzałkę. Łatwiej jest przy nożach stalowych. Podobnie jest z krawędzią ostrza – gładką lub ząbkowaną. Nie każda ostrzałka skutecznie ostrzy noże ząbkowane przeznaczone np. do krojenia chleba.
  • Materiał wykonania – najtańsze ostrzałki wykonane z niskiej jakości tworzywa sztucznego są mało wytrzymałe. Dla wielu osób są niezbyt stabilne i niefunkcjonalne. Aby ostrzałka służyła w kuchni przez lata, należy postawić na model wyższej jakości. Powierzchnia tnąca może być wykonana w tym przypadku z ceramiki, naturalnego kamienia, węglika wolframu lub być pokryta specjalnym nasypem diamentowym. Korpus ostrzałki z kolei może być plastikowy bądź stalowy. Tworzywo sztuczne nie musi być wcale wyborem złym. Są ostrzałki wykonane z plastiku bardzo wytrzymałego.
  • Funkcjonalność – ostrzałki mogą ostrzyć nie tylko same noże, ale i np. nożyczki. Niektóre modele posiadają ponadto więcej niż jeden rodzaj powierzchni tnących. Są ostrzałki lekkie o mobilne, które bez problemu zmieścić można w szafce lub szufladzie w kuchni.
  • Łatwość obsługi – okazuje się, że nie wszystkie ostrzałki są tak samo łatwe w  obsłudze. Przed zakupem konkretnego modelu warto zapoznać się np. w internecie, jak wygląda ostrzenie danym modelem.
  • Rodzaj – przede wszystkim ostrzałki do noży kuchennych podzielić można na modele ręczne i elektryczne. Te drugie, jak sama nazwa wskazuje, do działania potrzebują energii elektrycznej. Poza tym  z uwagi na na mechanizm ostrzący ostrzałki dzieli się na krążkowe, płytkowe, kamienne (klasyczne i japońskie kamienie wodne), prętowe (stalki, musaki) oraz inne.

Czy warto kupić ostrzałkę do noży kuchennych?

Ostrzałka do noży kuchennych to bardzo proste urządzenie, które przyda się w każdej kuchni. Pod względem działania jest bardzo proste i w zasadzie niewiele zmieniło się od kilkudziesięciu lat. Klasyczna ostrzałka zbudowana jest z dwóch kamieni, między które wkładany jest nóż. To rozwiązanie proste i skuteczne. Jednak są też i ostrzałki coraz bardziej nowoczesne, także elektryczne.

W przypadku standardowej ostrzałki ręcznej poruszany jest nóż. Jest on wówczas ostrzony. Z kolei w ostrzałce elektrycznej obracają się kamienie. W ten sposób proces ostrzenia noży kuchennych jest maksymalnie uproszczony. Co ciekawe, ostrzałki wykorzystywane są w praktyce nie tylko do ostrzenia noży kuchennych. Wiele z nich jest w stanie naostrzyć również nożyczki, narzędzia ogrodowe, siekiery, nożyce krawieckie i inne przedmioty.

Dzisiaj trudno jest sobie wyobrazić nowoczesną kuchnię bez przynajmniej najprostszej ostrzałki do noży. To urządzenie obowiązkowe także w restauracjach czy barach.

Popularni producenci ostrzałek do noży

Sklepy warte uwagi