Jogurt owocowy to popularny produkt spożywczy będący w dużym uproszczeniu połączeniem jogurtu z owocami. Jest chętnie spożywany zarówno przez osoby dorosłe, jak i dzieci. Wybór jogurtów owocowych na rynku jest wręcz ogromny. Występują one w szerokiej gamie smaków do wyboru. Produkty te zawierają oczywiście przede wszystkim mleko. Oprócz tego w składzie znaleźć można cukier czy owoce różnego rodzaju. Całość uzupełniają kultury bakterii fermentacji mlekowej.

Ranking jogurtów owocowych

Jogurty owocowe są popularne przekąską, bez której wiele osób nie wyobraża sobie dnia. Są smaczne i powszechnie dostępne w sprzedaży. Występują w wielu wariantach smakowych do wyboru. Jaki jogurt owocowy kupić dla siebie lub swojej rodziny? Okazuje się, że sprawa wcale nie jest taka prosta, na jaką wygląda. W podjęciu ostatecznej decyzji na pewno nieco pomoże nasz ranking jogurtów owocowych oparty w dużej mierze na opiniach internautów.

  1. Jogurt owocowy Paul Sobbeke Jagodowy słoik Bio 500g

    Jogurt owocowy Paul Sobbeke Jagodowy słoik Bio 500g
    Sprawdź aktualną cenę

    Bardzo smaczny jogurt owocowy o smaku jagodowym. To produkt pozbawiony sztucznych aromatów, barwników i substancji zagęszczających. Dostarcza do organizmu wiele cennych substancji odżywczych. Przechowywany powinien być w temperaturze 6-8 stopni Celsjusza. Jest to produkt wegetariański, odpowiedni także dla osób z nietolerancją glutenu. Posiada certyfikat bio.

  2. Jogurt Cantero De Letu Kozi Z Truskawkami Bio 125g

    Jogurt Cantero De Letu Kozi Z Truskawkami Bio 125g
    Sprawdź aktualną cenę

    Wysokiej jakości jogurt z mleka koziego z wsadem truskawkowym słodzony syropem z agawy. Zapakowany jest w szklany, ekologiczny słoiczek. Wyróżnia się doskonałym smakiem. Oparty jest na mleku kozim pasteryzowanym, żywych kulturach bakterii, wsadzie truskawkowym i syropie z agawy. Są to w dużej mierze składniki pochodzenia ekologicznego. Produkt należy przechowywać w temperaturze od 1 do 8 stopni Celsjusza.

  3. Berief Jogurt owsiany mango-marakuja Bio 150g

    Berief Jogurt owsiany mango-marakuja Bio 150g
    Sprawdź aktualną cenę

    Smaczny jogurt owsiany waniliowy oparty na bazie owsianej, tłuszczu kokosowym, kulturach jogurtowych oraz bazie mango-marakuje. Zawiera w swoim składzie sporo owoców. Jest świetną przekąską dla osób w różnym wieku. Przechowywać należy go w temperaturze do 8 stopni Celsjusza. To produkt wegański i wegetariański. Posiada również certyfikat bio.

  4. Jogurt owocowy Sobbeke kremowy jagodowy 3,8% Bio 150g

    Jogurt owocowy Sobbeke kremowy jagodowy 3,8% Bio 150g
    Sprawdź aktualną cenę

    Wysokiej jakości jogurt jagodowy o kremowej konsystencji. To produkt z certyfikatem bio odpowiedni dla wegan i wegetarian. Zawiera jogurt naturalny, cukier buraczany czy jagody. Przechowywany powinien być w temperaturze 6-8 stopni Celsjusza. Stanowi smaczną i zdrową przekąskę odpowiednią zarówno dla osób dorosłych, jak i dzieci.

  5. Jogurt Bobovita Jogomi Deserek Mleczno-owocowy, Owoce Jagodowe Z Bananem 80g

    Jogurt Bobovita Jogomi Deserek Mleczno-owocowy, Owoce Jagodowe Z Bananem 80g
    Sprawdź aktualną cenę

    Pożywny deserek mleczno-owocowy w postaci musu tworzonego z myślą o dzieciach. Spełnia rygorystyczne normy jakościowe żywności dla małych dzieci. Nie zawiera barwników, konserwantów oraz wzmacniaczy smaku. W jego składzie znajdują się natomiast jogurt naturalny typu greckiego, banan, jabłko, truskawki, jagody, jeżyny, czarna marchew czy witamina C. Mus sprzedawany jest w praktycznej tubce, którą bez problemu można zabrać np. na spacer.

Jaki jogurt owocowy kupić?

Nie da się ukryć, że jogurty owoce to smaczne i lubiane przekąski dla dzieci oraz osób dorosłych. Cieszą się one bardzo dużą popularnością i trudno się temu dziwić. Jaki jogurt owocowy wybrać dla siebie i czym się w tym przypadku kierować?

  • Skład – im jest on krótszy, tym oczywiście lepiej. Długa lista składników świadczy o tym, że produkt z naturalnością niewiele ma wspólnego. Na opakowaniu warto poszukać nazwy rodzaju, gatunku czy szczepu bakterii. Sporo dostępnych w sklepach jogurtów zawiera różnego rodzaju substancje zagęszczające np. mleko w proszku czy skrobię kukurydzianą. Popularnymi dodatkami są także guma guar pozyskiwana z drzewa indyjskiego  czy fosforany magnezu. Nie są one szkodliwe, a nadają jogurtowi gładkości. Jednak świadczą o tym, że dany produkt ma mniejszą wartość odżywczą. Jego gęstość nie wynika bowiem z procesu odparowania mleka, ale jest uzyskana sztucznie. Produkty z żelatyną nie są odpowiednie dla wegan.
  • Zawartość owoców – warto sprawdzić, czy dany jogurt rzeczywiście zawiera owoce, a więc wsad owocowy (pulpę). Skład wsadu nie jest do końca określony, a więc często kryją się w nim aromaty czy konserwanty. Zazwyczaj jego zawartość  to około 5% objętości. Warto wybierać produkty określane jako jogurt z owocami czy jogurt owocowy niż jogurt o smaku owocowym. Unikać należy tych jogurtów, które w swoim składzie nie mają wsadu owocowego.
  • Zawartość cukru – jogurty owocowe są dość słodkie. Cukier często jest przy tym zastępowany syropem glukozowo-fruktozowym, który jest dla organizmu bardziej szkodliwy. Jogurty słodzone aspartamem nie są odpowiednie dla dzieci oraz kobiet w ciąży. Mogą one powodować ból głowy i dolegliwości natury żołądkowej.
  • Termin ważności – w przypadku jogurtów owocowych ma on duże znaczenie. Jest on określony jako „termin przydatności do spożycia” lub słowami „należy spożyć do…”. Oczywiście unikać należy produktów przeterminowanych.
  • Smak – wybór jogurtów owocowych na rynku jest bardzo duży. Dlatego każdy bez problemu powinien znaleźć produkt w swoim ulubionym smaku. Producenci jogurtów wręcz prześcigają się w propozycjach.

Czy warto kupić jogurt owocowy?

Jogurt jest napojem o gęstej konsystencji, otrzymywanym w większości przypadków z pasteryzowanego mleka krowiego. Zdaniem ekspertów warto każdego dnia spożywać przynajmniej jeden kubek jogurtu. To produkt, który zwiększa odporność organizmu, chroniąc go przed różnego rodzaju infekcjami. Należy jednak wybierać jogurty owocowe wysokiej jakości, zwracając uwagę na ich skład.

Dobry jogurt owocowy to jogurt naturalny ze wsadem owocowym. Sprzyja florze bakteryjnej człowieka, jeśli zawiera wyselekcjonowane szczepy bakterii. Co ciekawe, jogurty owocowe wynaleziono znacznie później niż jogurty naturalne, które były znane w czasach starożytnych. Po raz pierwszy owoce do jogurtu zaczęli dodawać Szwajcarzy w latach 20. ubiegłego wieku. Dzisiaj rynek jogurtów owocowych rozwija się niezwykle prężnie. Wybór smaków w sklepach jest wręcz ogromny.

Jogurty stanowią bogate źródło wielu substancji cennych dla zdrowia – wapnia, witamin z grupy B czy aminokwasów. Doskonale regulują one funkcjonowanie układu pokarmowego. Wspomagają układ odpornościowy i skutecznie zapobiegają rozwojowi osteoporozy. Trzeba jednak uważać na obecny w wielu jogurtach owocowych cukier, który nie powinien być spożywany w dużych ilościach. Sprzyja bowiem otyłości i wielu chorobom.

Popularni producenci jogurtów owocowych

  • Paul Sobbeke
  • Cantero De Letu
  • Berief
  • Bobovita

Sklepy warte uwagi

Podsumowanie rankingu jogurtów owocowych

Jogurty owocowe to produkty spożywcze cieszące się na rynku naprawdę dużą popularnością. Rzeczywiście stanowią one świetną przekąskę nie tylko dla osób dorosłych, ale i dzieci. Wybór w tym zakresie na rynku może zawrócić w głowie. Dlatego przygotowaliśmy ranking jogurtów owocowych, uwzględniając przy tym opinie internautów. Zawarliśmy w nim jogurty owocowe wysokiej jakości, które wyróżniają się doskonałym smakiem i bardzo dobrym składem. To produkty zaliczane do kategorii bio.