Maszynka do lodów to niepozorne urządzenie umożliwiające przygotowywanie lodowych deserów z naturalnych składników w domowych warunkach. Posiada misę mrożącą, mieszadła i pozostałe elementy. Dzięki temu przygotowuje smaczne lody, sorbety, koktajle czy mrożone jogurty. Jest to więc urządzenie wielofunkcyjne. Latem wykorzystywać można w nim świeże, zblendowane owoce,a zimą owoce ze słoików czy w postaci mrożonej. Maszynka do lodów przydaje się szczególnie  w letnie, upalne dni.

Ranking maszynek do robienia lodów

  1. Maszynka do lodów Unold 48880
    Maszynka do lodów Unold 48880
    Sprawdź aktualną cenę
    Urządzenie pozwalające na przygotowywanie smacznych lodów pozbawionych sztucznych dodatków np. niezdrowego syropu glukozowego. Wystarczy wlać do niego wszystkie potrzebne składniki i uruchomić. Model ten pozwala na przygotowanie dwóch litrów domowych lodów. Posiada automatyczny kompresor chłodzący i wyjmowany pojemnik na lody. Wyróżnia się efektowną obudową wykonaną z wytrzymałej stali nierdzewnej. Obsługę ułatwia sporych rozmiarów wyświetlacz LCD z cyfrowym zegarem.
  2. Maszynka do robienia lodów Camry CR4481
    Maszynka do robienia lodów Camry CR4481
    Sprawdź aktualną cenę
    Prosta w obsłudze maszynka do lodów. Nadaje się także do przygotowywania sorbetów czy mrożonego jogurtu. Posiada dwa stopnie zmrożenia do wyboru (HARD i SOFT). Jest łatwa w czyszczenia i wyposażona w nieprzywierający pojemnik. To produkt termoelektryczny, który nie wymaga wcześniejszego schłodzenia produktów. W skład zestawu wchodzą również szpatułka, miarka i łyżka do lodów. Moc urządzenia to 90W.
  3. Maszynka do lodów Steba IC30
    Maszynka do lodów Steba IC30
    Sprawdź aktualną cenę

    Wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej urządzenie do przygotowywania lodów i sorbetów w warunkach domowych. Posiada izolacyjny pojemnik o pojemności 1,5l mieszczący do 20 gałek lodów. Wyposażony jest w funkcjonalny wyświetlacz LCD i czasomierz (20-40 minut). To urządzenie, które  nie sprawia problemów przy utrzymaniu w czystości. Jego części nadają się do mycia w zmywarce. Zawiera dodatkowo pokrywkę do przechowywania lodów, a także miarkę i antypoślizgowe, gumowe nóżki.
  4. Maszynka do robienia lodów Ariete Ice Cream 630
    Maszynka do robienia lodów Ariete Ice Cream 630
    Sprawdź aktualną cenę

    Nowoczesna maszynka przygotowująca jednocześnie do 5 porcji lodów (pojemnik o pojemności 1 kg). Czas przygotowywania lodowego deseru wynosi od 4 do 8 godzin. Urządzenie pracuje w zamrażalniku za sprawą szybko ładującego się akumulatora litowego. Pojemnik można myć w zmywarce. Wykonany jest ze stali nierdzewnej wysokiej jakości i wykorzystać można go również do innych codziennych czynności. Maszynka jest kompaktowa i niezwykle lekka. Posiada moc 8W.
  5. Maszynka do lodów Profi Cook PC-ICM 1140
    Maszynka do lodów Profi Cook PC-ICM 1140
    Sprawdź aktualną cenę

    Wysokiej jakości urządzenie do lodów, sorbetów, koktajli i mrożonych jogurtów. Pozwala na przygotowywanie smacznych deserów o odpowiedniej konsystencji z naturalnych, starannie wybranych składników. Wyposażone jest w misę mrożącą, mieszadła,zegar cyfrowy, pokrywę z otworem i wyświetlacz LED. Wykonane jest z wysokiej klasy stali nierdzewnej. Przed uruchomieniem urządzenia misę należy schłodzić w zamrażarce. Im dłużej, tym twardsze będą lody.

Jaką maszynkę do lodów kupić?

Maszynka do lodów pozwala przygotować w domu w zasadzie w dowolnym momencie deser lodowy i nie tylko. Lody przygotowane samodzielnie z wybranych przez siebie składników są o wiele zdrowsze niż te sklepowe. Z tego powodu maszynki do ich robienia cieszą się coraz większą popularnością. Jak wybrać model odpowiedni dla siebie? Czym się kierować?

  • Rodzaj – okazuje się, że w sklepach spotkać się można z różnego rodzaju maszynkami. Urządzenia chłodzone wodą posiadają misę chłodzącą o podwójnych ściankach między którymi znajduje się właśnie woda.  Modele z kompresorem to w zasadzie mini lodówki z własnym systemem aktywnego chłodzenia. Są one wydajniejsze, ale i droższe.
  • Moc – im większa jest moc, tym szybciej przygotować można lody. Największe znaczenie ma moc silnika, który napędza mieszadło. Szybsze mieszanie powoduje lepsze rozbijanie grudek lodu i szybsze chłodzenie. Większy silnik oznacza jednak i większe urządzenie, co w przypadku małej kuchni może być problemem.
  • Wielkość misy mrożącej – gdy misę trzeba włożyć do zamrażarki, jej wielkość ma spore znaczenie. Sporo maszyn posiada szerokie misy.
  • Konstrukcja mieszadła – powinno ono mieć otwory o odpowiedniej gęstości i być bardzo sztywne. Tylko wówczas poradzi sobie z gęstymi masami lodowymi.
  • Wielkość – im maszyna jest mniejsza, tym jest wygodniejsza w użytkowaniu i łatwiejsza do przechowywania. Jednak mała masa to i na ogół mniejsza moc.
  • Pojemność misy – maszyny do lodów mają zróżnicowaną wielkość. Tutaj warto wziąć pod uwagę swoje potrzeby i oczekiwania. Mniejsze misy pozwalają na jednorazowe przygotowanie mniejsze ilości lodów niż misy duże. Z drugiej strony trzeba pamiętać o tym, że maszyna pracuje najbardziej wydajnie wówczas, gdy jest wypełniona w niemal 100%. Działa w takiej sytuacji energooszczędnie. W przeciwnym wypadku energia się marnuje i spada jakość przygotowywanych lodów.
  • Wielkość otworu do wlewania mieszanki – lody przygotowywane są w uruchomionej już maszynie. Poszczególne składniki są wsypywane przez otwór, który znajduje się w pokrywie. Nie powinien być on za duży, bo to wydłuża czas ogrzewania, ani zbyt mały.

Czy warto kupić maszynkę do robienia lodów?

Maszynka do lodów to niepozorne urządzenie, które przyda się w każdym gospodarstwie domowym, przede wszystkim upalnym latem. Pozwala na przygotowywanie smacznych lodów z naturalnych składników bez dodatku żadnych ulepszaczy i konserwantów. Każdy może użyć w tym przypadku ulubionych składników, a cały proces nie zajmuje więcej niż kilkadziesiąt minut. Sporo zależy od ilości składników i wielkości porcji.

Obsługa maszynki do lodów jest wbrew pozorom mało skomplikowana. Nie trzeba własnoręcznie niczego miksować. W zasadzie wystarczy schłodzić misę, wsypać do niej potrzebne składniki i uruchomić maszynę. Powstałe w ten sposób lody są kremowe i puszyste. Nie zawierają kryształków lodu i wcale nie są twarde. W większych maszynkach jednorazowo można przygotować deser lodowy dla kilkuosobowej rodziny i to w stosunkowo krótkim czasie.

Dzięki tego rodzaju urządzeniu lody mogą jeść bez obaw osoby z nietolerancjami pokarmowymi czy różnego rodzaju alergiami. Maszynki umożliwiają również przygotowywanie sorbetów czy mrożonych jogurtów.

Popularni producenci urządzeń do robienia lodów

Sklepy z maszynkami do lodów warte uwagi