Miód to naturalna, słodka substancja wytwarzana przez pszczoły z nektaru roślinnego bądź wydzielin owadów, które wysysają soki z żywych części roślin. Są one zbierane przez pszczoły i łączone z innymi substancjami własnymi, a potem gromadzone i pozostawiane do dojrzewania w plastrach. Miody mogą być płynnie, lepkie czy skrystalizowane. Podzielić je można na miody spadziowe i nektarowe (kwiatowe). Miód za sprawą wysokiej zawartości glukozy jest doskonałym pokarmem dla sportowców.
Ranking miodów
Miód to produkt spożywczy, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Jego cenne właściwości zdrowotne są szeroko znane. Jednak wiele osób zastanawia się, jaki miód kupić? Okazuje się, że jego rodzajów na rynku jest całkiem sporo. Dlatego też stworzyliśmy ranking miodów, biorąc pod uwagę między innymi opinie internautów. Tak stworzyliśmy bazę produktów wysokiej jakości, które cieszą się ogromnym uznaniem na rynku.
-
Miód Alce Nero pomarańczowy BIO 400g
Wysokiej jakości miód pomarańczowy produkowany z kwiatów pomarańczy. Wyróżnia się wyjątkowym, cytrusowym smakiem i aromatem. Jest to produkt wrażliwy na wysoką temperaturę, a więc najlepiej spożywać go na zimno. Jest on nieodpowiedni dla dzieci poniżej 1. roku życia. Doskonale komponuje się z różnego rodzaju deserami, kremami czy jogurtami.
-
Pasieki Rodziny Sadowskich – Miód z Maliną 430g
Produkt spożywczy będący połączeniem malin i miodu wielokwiatowego. Stanowi świetny dodatek do lodów, herbaty, tostów, naleśników oraz owsianek. Latem można go dodawać nawet do lemoniady. Miód zawiera cukry proste będące źródłem cennej dla serca i naczyń krwionośnych energii. Produkt wzmacnia odporność. Maliny z kolei zawierają sporo witaminy C, potasu, magnezu oraz wapnia. Działają antybakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo.
-
Smaczny i zdrowy miód manuka, który wyróżnia się na tle miodów tropikalnych i europejskich swoich rdzennym pochodzeniem. Zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 100 mg na kilogram. Powstaje tylko w wybranych regionach Nowej Zelandii, w których rosną bardzo rzadkie krzewy z rodzaju Leptospermum scoparium. Miód ten najlepiej spożywać rano na czczo przed posiłkiem.
-
Ekamedica Miód wielokwiatowy + ekstrakt z pokrzywy 250g
Miód wielokwiatowy z dodatkiem ekstraktu z pokrzywy. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie prostaty. Dodatkowo zmniejsza uczucie zmęczenia i poprawia ogólny stan skóry. Produkt spożywać można samodzielnie lub jako dodatek do smoothie, napojów czy owsianek. Nie należy go stosować jedynie w przypadku nadwrażliwości na któryś z jego składników. Przechowywany powinien być poza zasięgiem małych dzieci.
-
Miód Miody Polskie naturalny pszczeli rzepakowy 400ml
Wysokiej jakości miód nektarowy rzepakowy powstający z pożytków kwiatów rzepakowych. Wyróżnia się bardzo przyjemnym zapachem. Często ma formę stałą. Bardzo pozytywnie wpływa na osoby cierpiące na arytmię serca, nerwicę czy niewydolność mięśnia sercowego. Po zapaleniu serca wspomaga proces rekonwalescencji. Wspomaga także detoksykację oraz regenerację organizmu po zatruciu alkoholem. Jest polecany w szczególności osobom aktywnym fizycznie i uprawiającym sport.
Jaki miód kupić?
Miód to produkt spożywczy, który warto mieć w swoim domu, bo jest po prostu bardzo zdrowy, a przy tym smaczny. Stanowi świetny dodatek do wielu potraw. Pozostaje jednak pytanie, który miód wybrać dla siebie? Co wziąć pod uwagę przy jego zakupie?
- Kraj pochodzenia – należy unikać miodów, które na etykiecie mają napis „mieszanka miodów niepochodzących z UE”. Bardzo często są to miody chińskie, które zawierać mogą nawet antybiotyki. Również i miody z innych krajów zawierać mogą uczulające pyłki, których na terenie Polski nie ma.
- Krystalizacja – prawdziwy miód się krystalizuje. To proces naturalny, który świadczy o jego wysokiej jakości. Gdy miód ma już parę miesięcy, a nadal jest płynny, to znak, że jest to produkt kiepskiej jakości.
- Rodzaj – miody podzielić można na te ze źródła nektarowego (wielokwiatowe, akacjowe, rzepakowe, gryczane, lipowe), ze źródła spadziowego (ze spadzi liściastej lub iglastej) oraz miody spadziowo-nektarowe. Każdy rodzaj ma swój zapach, smak i kolorystykę. Wszystkie miody są źródłem cennych dla organizmu przeciwutleniaczy, ale najwięcej mają ich miody ciemne. Wymienione powyżej rodzaje są najpopularniejsze, ale w praktyce spotkać się też można np. z miodem mniszkowym, ziołowym, słonecznikowym czy leśnym. Na świecie są też miody lawendowe, tymiankowe, pomarańczowe czy eukaliptusowe.
- Smak – miód jest zdrowy i smaczny. Dodawany może być do pieczywa, deserów, lodów, alkoholu, kawy, herbaty itd. Doskonale smakuje także samodzielnie. Najbardziej intensywny jest miód gryczany, który ma niemal korzenny zapach. Miody uniwersalne to miody wielokwiatowe, lipowe czy wrzosowe. Smakują one w zasadzie każdemu. Najłagodniejsze są z kolei miody leśne malinowe. Stanowią one dobry wybór dla dzieci.
- Właściwości – miody są oczywiście bardzo zdrowe. Każdy rodzaj ma jednak swoje specyficzne właściwości. Miód gryczany pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, układ krążenia czy układ pokarmowy. Miód rzepakowy dodatkowo dobrze wpływa na funkcjonowanie układu moczowego i oddechowego. Układ ruchu skutecznie wspomaga miód wierzbowy itd. Generalnie miód z powodzeniem stosowany jest w profilaktyce i terapii wielu różnych schorzeń. Warto więc go wprowadzić do swojej codziennej diety.
Czy warto kupić miód?
Miód to produkt spożywczy, który jak najbardziej warto kupować i regularnie spożywać. Przede wszystkim jest on bardzo smaczny. Stanowi doskonały dodatek do wielu potraw. Dobrze sprawdza się w przypadku alergików. Zawiera bowiem pyłki różnego rodzaju, które działają uodparniająco.
W składzie miodu dominują cukry proste – fruktoza i glukoza. Są one w układzie pokarmowym wchłaniane od razu do krwi. Tam są przetwarzane na energię lub odkładane w formie glikogenu w wątrobie. Biorą udział w procesie detoksykacji organizmu. Obniżają działanie nikotyny oraz alkoholu. Chronią przed negatywnymi skutkami zanieczyszczonego środowiska naturalnego.
Miód łagodzi nerwy – należy go spożywać przy bezsenności, nerwicy czy depresji. Dodatkowo łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Działa korzystnie na narząd wzroku. Jest produktem naturalnie czystym, chemicznie i biologicznie bezpiecznym. Ponadto łagodzi dolegliwości układu oddechowego i wpływa pozytywnie na układ krwionośny. To naturalny antybiotyk.
Popularni producenci miodów
Sklepy warte uwagi
Podsumowanie rankingu miodów
Miód i to niezależnie od wybranego rodzaju jest produktem bardzo zdrowym, a przy okazji smacznym. Warto go wprowadzić do swojej diety i to nie tylko w okresie jesienno-zimowym. Do wyboru jest tak dużo odmian miodów, że na pewno każdy znajdzie ten odpowiedni dla siebie. Miody mają cenne właściwości zdrowotne. Wpływają pozytywnie niemal na każdy układ w organizmie. W wyborze odpowiedniego produktu na pewno pomoże nasz ranking miodów. Uwzględniliśmy w nim te miody, które cieszą się największym uznaniem ze strony internautów. Są smaczne i bardzo zdrowe.