Patelnia elektryczna to urządzenie, które sprawdzi się zarówno w profesjonalnej, jak i zwykłej kuchni. Posiada na ogół bardzo szeroki zakres regulacji temperatury. Tym samym pozwala na przygotowywanie zdrowych posiłków. Za sprawą dużej wielkości umożliwia jednoczesne smażenie wielu potraw, co przydaje się podczas gotowania dla wielu gości. Patelnie elektryczne często spotkać można na wyposażeniu restauracji, barów, stołówek itd.
Ranking patelni elektrycznych
-
Patelnia elektryczna Clatronic PP 3570 C
Wysokiej jakości patelnia elektryczna do duszenia, gotowania czy pieczenia. Posiada moc na poziomie 1500W i odłączany przewód. Jest odporna na zarysowania i bardzo szybko się nagrzewa. Dodatkowo długo utrzymuje ciepło. Zasilana jest sieciowo. Atutem tego modelu jest szklana pokrywka żaroodporna z wygodnym uchwytem. Patelnia wyposażona jest w nieprzywierającą powłokę. Producent udziela na nią dwuletniej, długiej gwarancji.
-
Patelnia ETA Prodiż Mini 113390000
Niewielkie rozmiarowo urządzenie, które wykorzystać można do duszenia, grillowania, pieczenia oraz przygotowywania ciast. Pozwala na tworzenie dań, które nie tracą nic ze swojego naturalnego zapachu czy smaku. Transparentna pokrywa umożliwia kontrolowanie procesu gotowania, pieczenia. Urządzenie bardzo szybko się nagrzewa, co jest wynikiem zastosowania wbudowanej grzałki. Pojemność formy to 3 l. Jest ona, podobnie jak pokrywa, wykonana z wysokiej jakości teflonu. Sprzęt posiada zabezpieczenie przed niewłaściwym montażem pokrywy.
-
Prosta w obsłudze elektryczna patelnia do naleśników. Pozwala na błyskawiczne przygotowywanie różnego rodzaju naleśników, tortilli, wrapów itd. Urządzenie wyposażone jest w nieprzywierającą płytkę o średnicy 30cm, oświetlenie operacyjne oraz termostat. Nie zajmuje zbyt wiele miejsca, a kabel zwija się u jego podstawy. Sprzęt jest lekki i bezproblemowy w użytkowaniu. Przechowywać go można także w pionie. W skład zestawu wchodzą także łopatka i drewniana szpatułka.
-
Patelnia elektryczna Clatronic pp 2914
Funkcjonalna patelnia elektryczna, która nadaje się do pieczenia, gotowania czy duszenia różnego rodzaju potraw. Ma średnicę 38 cm i mieści w środku całkiem sporo dań. Jej wnętrze jest teflonowe. Całość uzupełnia dodatkowo szklana pokrywka żaroodporna z uchwytem. Atutem tego modelu są termoizolacyjne uchwyty i przewód, który można odłączyć. Moc patelni to 1400W.
-
Wydajne urządzenie w postaci patelni elektrycznej, która świetnie sprawdzi się z pewnością w niejednym gospodarstwie domowym. Jest to sprzęt o mocy 1500W i średnicy około 39 cm. Oferuje sporych rozmiarów powierzchnię grzewczą i wyposażone jest w funkcjonalną pokrywkę. Jest ona transparentna i posiada specjalne ujście na parę. Całość uzupełnia termostat zlokalizowany na kablu zasilającym. Jest on regulowany i odczepiany. Maksymalna temperatura pracy to 280 stopni Celsjusza. Urządzenie ma antypoślizgowe podstawki.
Jaką patelnię elektryczną kupić?
Patelnia elektryczna to bardzo ciekawe urządzenie, które sprawdzić się może nie tylko w profesjonalnej kuchni, ale i w każdym gospodarstwie domowym. Jak jednak wybrać sprzęt odpowiedni do swoich potrzeb i czym należy się w tym przypadku kierować?
- Rodzaj – wyróżnić można tutaj elektryczne rondelki, woki i naleśnikarki. Rondle są odpowiednie do gotowania i duszenia potraw. Są w stanie zastąpić garnek do gotowania ryżu czy makaronu. Elektryczne woki przypominają głębokie miski. Są to naczynia stylizowane na naczynia chińskie, które służą do szybkiego przygotowywania potraw na dużym ogniu. Naleśnikami służą z kolei do przygotowywania naleśników itd. Mają idealnie płaską powierzchnię, co pozwala na równomierne smażenie ciasta.
- Moc – to parametr bardzo istotny. Na ogół jest to od 1000 do 1500W.
- Rozmiar – patelnie elektryczne są najczęściej większe niż standardowe. Mają różne wielkości, od 18 do 41 cm.
- Kształt – rondle elektryczne posiadają dość wysokie ścianki. Są okrągłe lub kwadratowe, ale nie ma to znaczenia podczas przygotowywania potraw. Woki przypominają zawsze głęboką miskę. Mogą mieć jedną rączkę lub dwa uchwyty. Naleśnikarki są z kolei płaskie, pozbawione ścianek.
- Powierzchnia – zdecydowana większość patelni elektrycznych jest pokryta powierzchnią nieprzywierającą typu non-stick. Zapobiega ona przywieraniu potraw, nawet gdy oleju jest niewiele. To znacznie ułatwia utrzymanie patelni w czystości. Innym rozwiązaniem jest powłoka ceramiczna, która jest odporna na zarysowania. Zazwyczaj ma biały kolor.
- Pokrywka – wchodzi ona na ogół w skład zestawu, Wyjątkiem od tej reguły są naleśnikarki. Dobrze sprawdzają się szklane pokrywki, które pozwalają na kontrolowanie procesu gotowania czy smażenia. Jednak to pokrywy metalowe są łatwiejsze do utrzymania w czystości.
- Funkcje dodatkowe – nowoczesne patelnie elektryczne coraz częściej mają funkcje dodatkowe np. zdejmowany panel regulacji temperatury lub odpinany przewód. Dobrej klasy urządzenia posiadają ponadto lampkę kontrolną czy zabezpieczenie przed przegrzaniem.
Czy warto kupić patelnię elektryczną?
Patelnie elektryczne są wciąż w Polsce mało popularne, a szkoda. Są to bowiem urządzenia funkcjonalne i bardzo przydatne. Taki sprzęt służy do wielu sposobów cieplnej obróbki żywności – duszenia, gotowania, smażenia, pieczenia itd. Tajemnica sukcesu patelni elektrycznych tkwi jednak w regulacji temperatury. Dzięki temu można utrzymać przez cały czas taką samą wartość temperatury. To pozwala na przygotowywanie dopracowanych w każdym calu potraw.
W przypadku patelni elektrycznych ciepło zawsze rozchodzi się w równomierny sposób. Są to urządzenia mobilne i niezbyt trudne w obsłudze. Dodatkowo wcale nie muszą zajmować dużo miejsca. Są nieocenione tam, gdzie nie ma możliwości wykorzystania standardowego piekarnika czy kuchenki. Tak jest w akademikach czy kawalerkach. Patelnie elektryczne bardzo szybko się nagrzewają i są nieocenione podczas wakacyjnych wyjazdów.
Do wyboru są patelnie elektryczne różnego rodzaju – rondle, woku czy naleśnikarki. Tym samym każdy może znaleźć urządzenie najlepsze dla siebie.