Ryżowar to specjalne naczynie służące do gotowania ryżu. Jest jeszcze mało popularne, a szkoda. To urządzenie proste w obsłudze i funkcjonalne, bo pozwala na ugotowanie nie tylko ryżu, ale i kaszy czy makaronu. Klasyczny ryżowar ma formę sporego garnka, w którego wnętrzu znajduje się wyciągana misa. Dodatkowo większość modeli posiada wyjmowane sitko, w którym można parować warzywa. Do urządzenia wystarczy wlać szklankę wody i szklankę ryżu.

Ranking ryżowarów przygotowaliśmy w oparciu o opinie internautów. Są to urządzenia funkcjonalne, które sprawdzą się doskonale w niejednym gospodarstwie domowym. Nie da się jednak ukryć, że stawiają na nie przede wszystkim miłośnicy ryżu w różnej postaci. Jeśli nie wiesz jaki ryżowar kupić, zobacz co cenią sobie inni. Warto, bo ryż jest pokarmem polecany przez dietetyków – nie wywołuje reakcji alergicznych. Stanowi bogate źródło węglowodanów, białek, witamin oraz minerałów. Za sprawą wysokiej zawartości błonnika sprzyja odchudzaniu.

Ranking ryżowarów

  1. Ryżowar Xiaomi Mi Induction Heating Rice Cooker

    Ryżowar Xiaomi Mi Induction Heating Rice Cooker
    Sprawdź aktualną cenę

    Nowoczesna kuchenka do gotowania ryżu utrzymana w klasycznej, białej kolorystyce. Posiada moc 1130W i wyposażona jest w funkcję inteligentnej kontroli temperatury. Sprawia, że każdy gatunek ryżu jest idealnie ugotowany. Sprzęt kontrolować można poprzez specjalną aplikację mobilną. Urządzenie doskonale sprawdzi się z pewnością w niejednym gospodarstwie domowym.

  2. Sencor Ryżowar SRM 1800SS

    Sencor Ryżowar SRM 1800SS
    Sprawdź aktualną cenę

    Wysokiej klasy garnek do gotowania ryżu, w tym ryżu na sushi. Automatycznie wyłącza się po jego ugotowaniu, przełączają się na funkcję Keep Warm (trzymanie ciepła). Urządzenie działa na zasadzie gotowania na parze. Posiada wytrzymałą obudowę zewnętrzną ze stali nierdzewnej i pojemność 1,8l. Jednocześnie przygotować w nim można aż 1,5 kg ryżu. Sprzęt nie sprawia większych problemów w zakresie utrzymania w czystości. Wewnętrzne naczynie jest w pełni wyjmowane, a dodatkowo pokryte warstwą nieprzywierającą.

  3. Ryżowar Sencor SRM 0600WH

    Ryżowar Sencor SRM 0600WH
    Sprawdź aktualną cenę

    Działający na zasadzie gotowania na parze garnek do ryżu, który nie jest trudny do utrzymania w czystości. Jego pojemność to 0,6l, co pozwala na jednoczesne ugotowanie 450 g ryżu. Sprzęt jest w pełni zautomatyzowany. Nadaje się do przygotowywania różnego rodzaju ryżu, także ryżu do sushi. Po ugotowaniu samodzielnie się wyłącza i przechodzi w funkcję utrzymania ciepła Keep Warm (do sześciu godzin). Ryżowar dodatkowo posiada nóżki antypoślizgowe i potrójne zabezpieczenie. Jego moc to 300W.

  4. Severin RK 2425

    Severin RK 2425
    Sprawdź aktualną cenę

    Funkcjonalne urządzenie służące do gotowania ryżu. Posiada pojemnik do gotowania na parze w formie wyjmowanego garnka pokrytego powłoką antyadhezyjną. Dzięki temu sprzęt jest łatwy do utrzymania w czystości. Skutecznie gotuje ryż bez efektu sklejania. Posiada funkcję automatycznego podtrzymywania temperatury po zakończeniu gotowania. Na uwagę zasługuje z pewnością wytrzymała obudowa ze stali nierdzewnej. Producent udziela na urządzenie dwuletniej gwarancji.

  5. Ryżowar Mesko MS 6411

    Ryżowar Mesko MS 6411
    Sprawdź aktualną cenę

    Praktyczny garnek do gotowania ryżu i kaszy z obudową odporną na ciepło. Oferuje dwie funkcje – gotowanie oraz podtrzymywanie ciepła. Wyposażony jest w antypoślizgowe nóżki, miarkę oraz łyżeczkę. Jego pojemność to 1,5l, a moc 500W. Sprzęt posiada specjalny, wyjmowany pojemnik. Jego atutem jest też bezpieczna pokrywka z otworem spustowym na parę. Elementy zewnętrzne bez obaw myć można pod bieżącą wodą. Korpus z kolei można przetrzeć wilgotną ściereczką, a potem wytrzeć do sucha.

Jaki ryżowar kupić?

Ryżowary są wciąż w Polsce urządzeniami raczej mało popularnymi, a szkoda. Przy ich pomocy można z łatwością ugotować idealny ryż np. na sushi. Jaki sprzęt jest w tym przypadku warty uwagi? Co trzeba wiedzieć przy zakupie ryżowaru?

  • Wielkość – na ogół pojemność robocza ryżowarów wynosi od 1 do 6 litrów. Są oczywiście i urządzenia większe, specjalistyczne. W tym przypadku wszystko zależy od indywidualnych potrzeb. W warunkach domowych z powodzeniem sprawdzi się urządzenie o pojemności około 2 litrów. Na każdy litr objętości przypada około 5 porcji ryżu.
  • Moc – to istotny parametr w przypadku urządzeń elektrycznych. Od niego zależy efektywność pracy ryżowaru. Jeśli moc jest mała, ryż gotuje się długo i ma nieciekawą konsystencję. Im większe urządzenie, tym większy powinno posiadać silnik.
  • Materiał  – im więcej jest metalu i stali nierdzewnej, tym lepiej. Są to surowce odporne na czynniki zewnętrzne takie jak woda czy wysoka temperatura. Obudowy często są plastikowe, co czyni ryżowary estetycznymi. Spore znaczenie ma to, z czego zrobione jest samo naczynie do gotowania ryżu. Niestety słabej jakości surowce mogą go przypalać. Z tego powodu warto stawiać na naczynia pokryte specjalną powłoką nieprzywierającą np. teflonową.
  • Funkcjonalność – ryżowary często bywają urządzeniami wielofunkcyjnymi, które z powodzeniem wykorzystać można nie tylko do gotowania ryżu. Są one droższe niż modele klasyczne. Te drugie służą jedynie do gotowania ryżu różnego rodzaju.
  • Funkcje dodatkowe – bardzo przydatnym rozwiązaniem jest wbudowany timer. Warto też postawić na urządzenie z funkcją podtrzymywania ciepła. W ten sposób przez  kilka godzin można utrzymać odpowiednią dla ryżu temperaturę. Funkcja ta często włącza się automatycznie po ugotowaniu ryżu.
  • Akcesoria dodatkowe – coraz częściej w skład zestawu wchodzi wiele akcesoriów dodatkowych. Podstawa to pojemnik z podziałką, o ile wewnętrzna misa nie posiada miarki narysowanej na swoich ściankach.

Czy warto kupić ryżowar?

Ryż to również w Polsce bardzo popularny dodatek do wielu potraw, ale łatwo jest go przypalić. Dlatego dobrym rozwiązaniem może być zakup ryżowaru. Jest to po prostu urządzenie służące do gotowania ryżu. Pod wieloma względami przypomina szybkowar czy parowar. Ma formę garnka z pokrywką i wbudowanym systemem grzewczym. Steruje się nim poprzez specjalne przyciski lub pokrętła.

Gotowanie ryżu w ryżowarze jest bardzo wygodne, a przy tym naprawdę ekonomiczne. Nie trzeba się obawiać tego, że ryż zostanie przypalony czy nie będzie dogotowany. Nie trzeba stać w kuchni nad garnkiem – wystarczy włączyć urządzenie na określony czas i wrócić do niego później. Wiele ryżowarów posiada zresztą praktyczną funkcję podtrzymywania ciepła. Uruchamiana jest ona po ugotowaniu ryżu. W ten sposób bez obaw przygotować można go wcześniej, a potem po prostu podać.

Ryżowary są dobrym rozwiązaniem przede wszystkim dla miłośników ryżu w każdej postaci. Często wykorzystywane są oczywiście w restauracjach, zwłaszcza azjatyckich – chińskich czy japońskich.

Popularni producenci ryżowarów

Sklepy warte uwagi

Podsumowanie rankingu ryżowarów

W Polsce coraz chętniej jada się nie tylko ziemniaki i kaszę, ale i ryż. Ma on zresztą wiele odmian – biały, brązowy, czerwony, do sushi itd. Nie jest jednak wcale łatwo go idealnie ugotować. Z tego powodu dobrym rozwiązaniem może być zakup ryżowaru. To niepozorne urządzenie, które jest w stanie idealnie przygotować każdy rodzaj ryżu. Wystarczy wlać do niego odpowiednią ilość wody i ryżu, a potem uruchomić urządzenie. Przy wyborze odpowiedniego sprzętu z pewnością pomoże przygotowany ranking ryżowarów.