Zgrzewarka próżniowa to praktyczne urządzenie pozwalające na wydłużenie przydatności do spożycia różnego rodzaju produktów spożywczych. Żywność szczelnie zapakowana może być przez długi czas przechowywana w miejscu chłodnym i zacienionym. Zgrzewarka próżniowa skutecznie zatrzymuje proces utleniania i eliminuje rozwój bakterii tlenowych, które są odpowiedzialne za procesy gnilne. Wysatrczy więc włożyć produkt do specjalnego worka foliowego, a potem umieścić go w zgrzewarce, która odsysa powietrze i zgrzewa opakowanie. W ten sposób hermetycznie je zamyka.

Ranking zgrzewarek próżniowych

  1. Zgrzewarka próżniowa FoodSaver FFS017X

    Zgrzewarka próżniowa FoodSaver FFS017X
    Sprawdź aktualną cenę

    Wysokiej klasy zgrzewarka próżniowa, która pozwala na dłuższe przechowywanie żywności w szafkach kuchennych lub zamrażarkach. Jest to urządzenie bardzo łatwe w obsłudze, gdyż wymaga użycia tylko jednego przycisku. Atutem tego modelu jest zintegrowany ręczny system plombowania, który uszczelnia próżniowo akcesoria FoodSaver. Całość uzupełnia zasobnik rolek i urządzenie tnące.

  2. Zgrzewarka Profi Cook Zgrzewarka Do Folii Pc-Vk 1080

    Zgrzewarka Profi Cook Zgrzewarka Do Folii Pc-Vk 1080
    Sprawdź aktualną cenę

    Nowoczesne urządzenie służące do pakowania próżniowego. Posiada wytrzymałą obudowę ze stali nierdzewnej. Doskonale nadaje się do dzielenia większej ilości produktów spożywczych na mniejsze porcje. Żywność zapakowania próżniowo pozostaje świeża nawet 5 razy dłużej, zachowuje przy tym swoje składniki odżywcze i witaminy. Urządzenie cechuje się mocą zasysania 12 litrów na minutę. To sprzęt nowoczesny i prosty w obsłudze.

  3. Gorenje VS 120 E

    Gorenje VS 120 E
    Sprawdź aktualną cenę

    Wydajne urządzenie do próżniowego pakowania żywności. Jest to sprzęt relatywnie niewielkich rozmiarów, który nie zajmuje zbyt wiele miejsca w kuchni. Kabel chowa się w środku urządzenia, co jest sporym ułatwieniem. Model ten pozwala na pakowanie żywności w formie stałej lub płynnej. Nadaje się ona potem doskonale do gotowania w niskich temperaturach, a więc sous-vide. Urządzenie jest bardzo proste w obsłudze – żywność pakowana jest za jednym dotknięciem przycisku.

  4. Zgrzewarka próżniowa Camry CR 4470

    Zgrzewarka próżniowa Camry CR 4470
    Sprawdź aktualną cenę

    Połączenie pakowarki ze zgrzewarką próżniową. Urządzenie pozwala na pakowanie próżniowe i zgrzewanie brzegów worka w celu jego hermetycznego zamknięcia. Z tych funkcji można korzystać jedna po drugiej lub zdecydować się tylko na jedną z nich. Maksymalna moc odsysania powietrza to w tym przypadku 12 litrów na minutę. Linia zgrzewania ma 30 cm. Produkt oferuje dwie prędkości odsysania powietrza – standardową NORMAl i mniejszą GENTLE do produktów kruchych i miękkich.

  5. Zgrzewarka Adler AD 4484

    Zgrzewarka Adler AD 4484

    Sprawdź aktualną cenę
    Wysokiej jakości urządzenie do próżniowego pakowania żywności. To połączenie pakowarki ze zgrzewarką. Pozwala na błyskawiczne zapakowanie serów, wędlin, owoców, warzyw czy resztek obiadu. Urządzenie świetnie sprawdzi się w niejednym gospodarstwie domowym. Skutecznie odsysa powietrze z torebek foliowych i pojemników próżniowych. Zgrzewa górną krawędź worka próżniowego i krawędź rękawów foliowych z obu stron. Posiada zasobnik do przechowywania rękawa foliowego. Linia zgrzewania to maksymalnie 32 cm.

Jaką zgrzewarkę próżniową kupić?

Zgrzewarka próżniowa to urządzenie dość niepozorne, ale naprawdę może się przydać w niejednym gospodarstwie domowym. Na jaki sprzęt warto postawić i czym należy kierować się przy zakupie takiej zgrzewarki próżniowej?

  • Moc – od tego parametru zależy szybkość pracy urządzenia. Jeśli ma być ono wykorzystywane regularnie i z dużą intensywnością, warto postawić  na model o większej mocy np. około 170W. Przy sporadycznych korzystaniu ze zgrzewarki może być to 100-120W.
  • Podciśnienie maksymalne – to bardzo istotny parametr, gdyż to od niego zależą warunki przechowywania – jak długo żywność zachowa świeżość.
  • Długość listwy zgrzewającej –  od niej zależy rozmiar stosowanych opakowań foliowych. Warto się zastanowić nad swoimi potrzebami w tym zakresie.
  • Sposób pracy – nowoczesne zgrzewarki zautomatyzowane wymagają jedynie podłożenia do szczeliny worka. Wykonują one pracę samodzielnie. Modele obsługiwane w sposób manualny wymagają samodzielnego przeprowadzenia procesu zgrzewania poprzez wciśnięcie odpowiedniego przycisku i przytrzymania wieka urządzenia.
  • Liczba zgrzewów – niektóre modele oferują dwa lub trzy zgrzewy, co jest przydatne przy pakowaniu produktów wilgotnych. Wówczas urządzenie szybko i z dużą precyzją usuwa wodę  znajdującą się na żywności i zapewnia skuteczne zabezpieczenie worka.
  • Funkcje i akcesoria dodatkowe – nowoczesne zgrzewarki próżniowe coraz częściej oferują sporo funkcji dodatkowych. Najpopularniejsze z nich to waga kuchenna (pozwala na zważenie żywności przed zapakowaniem), tacka na skropliny, system One Touch (otwieranie i zamykanie pokrywy za pomocą jednego przycisku), specjalny nożyk do przycinania folii,  funkcja próżniowego marynowania, próżniowe zamykanie butelek i pojemników itd. Atutem urządzenia może być również wyświetlacz, który wyświetla różnego rodzaju przydatne informacje.

Czy warto kupić zgrzewarkę do folii?

Zgrzewarki próżniowe to urządzenia, które z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością i trudno się temu dziwić. Pakowanie próżniowe polega na eliminacji tlenu i podwyższeniu w opakowaniu zawartości CO2. Powietrze zostaje z worka lub pojemnika usunięte, a on jest szczelnie zamykany.

Zgrzewarka do folii służy do próżniowego pakowania żywności. W tym przypadku z worka wysysane jest powietrze, a folia lepiej przylega do żywności. Potem  worek jest zgrzewany i szczelnie zamykany. Powietrze nie może się do niego dostać. W razie potrzeby można go potem otworzyć np. za pomocą nożyka.

Wykorzystywanie zgrzewarki próżniowej zwiększa świeżość produktów spożywczych. Pozwala zachować w kuchni porządek i zaoszczędzić nieco pieniędzy. Sprawia, że mniej jedzenia jest wyrzucane. Dodatkowo jest to rozwiązanie nieocenione np. w czasie podróży. Zgrzewarka nie zmienia smaku i zapachu potraw, także tych bogatych w tłuszcze. Zatrzymuje bowiem w pożywieniu wilgoć i nie pozwala na jego wysychanie. Ten sposób przechowywania produktów spożywczych skutecznie ogranicza ich kontakt z groźnymi drobnoustrojami różnego rodzaju. Tym samym jest to również inwestycja we własne zdrowie.

Popularni producenci zgrzewarek do folii

Sklepy warte uwagi