Garnek do gotowania na parze pozwala na szybkie przygotowanie smacznych i zdrowych potraw. Jest to naczynie wielofunkcyjne, w którym można przyrządzić aromatyczne i soczyste dania praktycznie bez tłuszczu. Na ogół składa się ono z trzech podstawowych elementów – pokrywki, sitka na potrawy oraz garnka na wodę. Garnki do gotowania na parze cieszą się obecnie coraz większą popularnością, gdyż wielu osobom zaczyna zależeć na zdrowym odżywianiu się na co dzień.
Najlepsze garnki do gotowania na parze – ranking
Czym garnek parowy właściwie różni się od tradycyjnego garnka? Gotowanie na parze pozwala zachować o wiele więcej wartości odżywczych oraz smaku. Potrawy przygotowywane na parze nie wymagają też użycia tłuszczu. Warto zatem przyjrzeć się tym ciekawym urządzeniom dla swojego zdrowia. Przedstawiamy ranking najlepszych garnków do gotowania na parze polecanych przez ich użytkowników oraz podpowiadamy przydatne wskazówki.
-
WMF garnek do gotowania na parze Mini 16 cm 0716836040
Garnek o kompaktowej formie. Wykonany z wysokiej jakości opatentowanej stali nierdzewnej Cromargan. Jest idealnym rozwiązaniem dla niedużych rodzin i singli. Sprawdzi się też w przypadku osób, które gotują raczej okazjonalnie. Nie zajmuje wiele miejsca w kuchni. Pojemność garnka do gotowania na parze Mini to 1,5 l.
-
Klausberg sprzęt do gotowania na parze 24 cm 5 elementów (kb7146)
Składający się z pięciu elementów komplet garnków do gotowania na parze. Jego podstawą jest naczynie o pojemności 5 litrów. Całość wykonana jest z jakościowej stali nierdzewnej odpornej na korozję. Garnki można używać do gotowania na kuchenkach indukcyjnych, gazowych, elektrycznych, ceramicznych oraz halogenowych.
-
Kinghoff naczynie do gotowania na parze 5 części KH-3329 na indukcję 22 cm
Wysokiej jakości garnek do gotowania na parze wykonany ze stali nierdzewnej. Posiada trzywarstwowe dno, dobrze przewodzące ciepło. W skład zestawu wchodzi garnek o pojemności 4 litrów, trzy wkłady do gotowania na parze i szklana pokrywka. Elementy zostały zaprojektowane tak, by skracać czas gotowania. W ten sposób można w domu szybko przygotowywać smaczne i zdrowe potrawy o wysokiej wartości odżywczej. To model często polecany w rankingach.
-
FLORINA DESIGN garnek do gotowania na parze 18 cm
Sprawdź aktualną cenę
Wysokiej klasy garnek do gotowania potraw na parze. Wykonany jest ze stali nierdzewnej. Można na nim jednocześnie gotować kilka różnych potraw. Nie trzeba przy tym używać tłuszczu ani dużej ilości wody. To produkt odpowiedni dla osób na diecie, które chcą przygotowywać zdrowe potrawy na parze. Produkt użytkować można na kuchenkach ceramicznych, halogenowych, indukcyjnych, gazowych i elektrycznych. Nie sprawia on problemów w zakresie utrzymania w czystości – nadaje się do mycia w zmywarkach. -
Pyrex garnek do gotowania na parze Pyroflam 2 l (40437)
Sprawdź aktualną cenę
Idealny do każdej kuchni garnek do gotowania na parze marki Pyrex. Można z niego korzystać na kuchence, w mikrofalówce czy piekarniku. Nadaje się też do przechowywania produktów spożywczych w lodówce i zamrażalniku. Podstawa naczynia wykonana jest z białej ceramiki, a górna część ze szkła hartowanego. W skład zestawu wchodzi też pokrywa i dwa żaroodporne kosze. -
Sokownik KonigHOFFER z wkładem do gotowania na parze ze stali nierdzewnej 8 l indukcja
Sprawdź aktualną cenę
Funkcjonalny sokownik parowy przeznaczony dla wszystkich miłośników domowych soków owocowych i warzywnych. Produkt posiada poręczne uchwyty na każdym poziomie, które umożliwiają jego przenoszenie z miejsca na miejsce. Naczynie uzupełnia pokrywka wykonana z transparentnego, żaroodpornego szkła wysokiej jakości. Ten wielofunkcyjny sokownik posiadający wkład do gotowania na parze sprawdzi się w licznych kulinarnych wyzwaniach. Pojemność garnka to 8 litrów.
Rodzaje garnków do gotowania na parze
Wyróżnia się cztery rodzaje garnków do gotowania na parze:
- Garnki do gotowania na parze ze stali nierdzewnej – są najpopularniejsze. Prezentują się efektownie, a przy tym są trwałe i lekkie. Utrzymują w swoim wnętrzu wysoką temperaturę przez długi czas. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania. Nie absorbują żadnych zapachów.
- Garnki ceramiczne do gotowania na parze – są cięższe i bardziej delikatne. Łatwo je rozbić czy zniszczyć. Ceramika nie wchodzi w żadne interakcje z żywnością.
- Garnki szklane do gotowania na parze – ich największą wadą jest żywotność, gdyż łatwo można je rozbić. Są to też naczynia dość ciężkie. Szklane garnki do gotowania na parze są jednak bardzo nowoczesne w wyglądzie.
- Garnki emaliowane do gotowania na parze – są dość tanie i szeroko dostępne. Ich odporność na uszkodzenia jest średnia. Gorszej jakości emalia może odpryskiwać. Nie są natomiast ciężkie, co jest sporą zaletą.
Jaki garnek do gotowania na parze wybrać?
Coraz więcej osób decyduje się na zakup garnka do gotowania na parze. Wynika to z faktu, że zdrowe odżywianie staje się modne, a produkty przygotowane na parze są w tym przypadku jak najbardziej godne polecenia. Jaki garnek do gotowania na parze wybrać do swojej kuchni? Co należy wziąć pod uwagę przy jego zakupie?
- Pokrywka – powinna być ona wykonana z materiału wysokiej jakości, który nie nagrzewa się zbyt mocno. W praktyce najlepiej sprawdzają się te wykonane ze szkła. Dobrze, gdy jest to szkło transparentne, które pozwala kontrolować proces gotowania bez konieczności zdejmowania wieka. W pokrywce musi znajdować się otwór, przez który uchodzi nadmiar pary.
- Uchwyty – dobrej klasy garnek do gotowania na parze powinien być wyposażone w wygodne i bezpieczne uchwyty. Nie powinny zbyt mocno się nagrzewać podczas gotowania.
- Przeznaczenie – garnki do gotowania na parze przeznaczone są do stosowania na określonych rodzajach kuchenek i warto to sprawdzić przed zakupem. Są też modele, które stosować można w kuchence mikrofalowej.
Czy warto kupić garnek do gotowania na parze?
Podczas gotowania w wodzie wartościowe składniki są wypłukiwane z potraw. W przypadku witaminy C ubytek może wynosić aż 70%. Produkty przygotowywane na parze nie są zanurzone bezpośrednio w wodzie. W tym tkwi tajemnica ich sukcesu. Potrawy gotowane na parze są polecane osobom walczącym z nadwagą czy cholesterolem. Jedzenie nie nasiąka tutaj tłuszczem, jak ma to miejsce w czasie smażenia. W trakcie gotowania na parze nie używa się żadnego tłuszczu. Produkty spożywcze można jedynie delikatnie skropić oliwą z oliwek czy dobrej jakości olejem roślinnym. Warto natomiast sięgnąć po dużą ilość ziół różnego rodzaju – suszonych i świeżych zarazem.
Popularni producenci dobrych garnków do gotowania na parze
- Wmf
- Klausberg
- Kinghoff
Podsumowanie rankingu garnków do gotowania na parze
Garnki do gotowania na parze skutecznie zapobiegają utracie przez produkty spożywcze cennych składników odżywczych. Posiłki przygotowywane są w krótkim czasie, a przy tym nie tracą swojej barwy, smaku, minerałów czy witamin. Te w czasie tradycyjnego gotowania często niestety giną bezpowrotnie. Nasz ranking garnków do gotowania na parze pomoże wybrać odpowiedni model tego ciekawego urządzenia.