Garnek do gotowania na parze to naczynie, które pozwalana szybkie przygotowanie smacznych i zdrowych potraw. Jest to garnek wielofunkcyjny, który umożliwia  przyrządzanie aromatycznych i soczystych dań. Na ogół składa się z trzech podstawowych elementów – pokrywki, sitka na potrawy oraz garnka na wodę. Garnki do gotowania na parze cieszą się obecnie coraz większą popularnością, gdyż wielu osobom zaczyna zależeć na zdrowym odżywianiu się na co dzień.

Ranking garnków do gotowania na parze

  1. Wmf Garnek Do Gotowania Na Parze Mini 16Cm 0716836040

    Wmf Garnek Do Gotowania Na Parze Mini 16Cm 0716836040

    Wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej Cromargan (to materiał opatentowany przez producenta w roku 1927) garnek do gotowania na parze o kompaktowej formie. Jest idealnym rozwiązaniem do mieszkań zamieszkiwanych przez singli. Sprawdzi się też w przypadku osób, które gotują raczej okazjonalnie niż regularnie.

  2. Klausberg Garnki Do Gotowania Na Parze 24Cm 5el (kb7146)

    Klausberg Garnki Do Gotowania Na Parze 24Cm 5el (kb7146)

    Składający się z pięciu elementów komplet garnków do gotowania na parze. Jego podstawą jest naczynie o pojemności 5 litrów. Całość wykonana jest z jakościowej stali nierdzewnej odpornej na korozję. Garnki użytkować można na kuchenkach gazowych, elektrycznych, indukcyjnych, ceramicznych oraz halogenowych.

  3. Kinghoff Garnek na parę 5 części KH-3329 na indukcję 22 cm

    Kinghoff Garnek na parę 5 części KH-3329 na indukcję 22 cm

    Wysokiej jakości garnek do gotowania na parze wykonany ze stali nierdzewnej. Posiada trzywarstwowe dno, dobrze przewodzące ciepło. W skład zestawu wchodzą garnek o pojemności 4 litrów, trzy wkłady do gotowania na parze i szklana pokrywka. W ten sposób można w domu przygotowywać smaczne i zdrowe potrawy o wysokiej wartości odżywczej.

  4. Pyrex Garnek Do Gotowania Na Parze Pyroflam 2L (40437)

    Pyrex Garnek Do Gotowania Na Parze Pyroflam 2L (40437)

    Idealny do każdej kuchni garnek do gotowania na parze. Można z niego korzystać na kuchence, w mikrofalówce czy piekarniku. Nadaje się też do przechowywania produktów spożywczych w lodówce i zamrażalniku. Podstawa naczynia wykonana jest z białej ceramiki, a górna część ze szkła hartowanego. W skład zestawu wchodzi też pokrywa i dwa żaroodporne kosze.

  5. KonigHOFFER Sokownik ze stali nierdzewnej 8l indukcja

    KonigHOFFER Sokownik ze stali nierdzewnej 8l indukcja

    Funkcjonalny sokownik przeznaczony dla wszystkich miłośników domowych soków owocowych i warzywnych. Produkt posiada poręczne uchwyty na każdym poziomie, które umożliwiają jego przenoszenie z miejsca na miejsce. Naczynie uzupełnia pokrywka wykonana z transparentnego, żaroodpornego szkła wysokiej jakości. Pojemność garnka to 8 litrów.

  6. FLORINA DESIGN Garnek do gotowania na parze 18 cm

    FLORINA DESIGN Garnek do gotowania na parze 18 cm

    Wysokiej klasy garnek do gotowania na parze wykonany ze stali nierdzewnej. Można na nim jednocześnie gotować kilka różnych potraw. Nie trzeba przy tym używać tłuszczu ani dużej ilości wody. To produkt odpowiedni dla osób będących na diecie odchudzającej. Potrawy gotowane na parze są zdrowe i lekkostrawne. Produkt użytkować można na kuchenkach ceramicznych, halogenowych, indukcyjnych, gazowych i elektrycznych. Nie sprawia on problemów w zakresie utrzymania w czystości – nadaje się do mycia w zmywarkach.

Jaki garnek do gotowania na parze kupić?

Coraz więcej osób decyduje się na zakup garnka do gotowania na parze. Wynika to z faktu, że zdrowe odżywianie się staje się modne, a gotowanie na parze jest w tym przypadku jak najbardziej godne polecenia. Jaki garnek do gotowania na parze wybrać do swojej kuchni? Co należy wziąć pod uwagę przy jego zakupie?

  • Rodzaj – wyróżnia się cztery rodzaje garnków do gotowania na parze. Najpopularniejsze są te wykonane ze stali nierdzewnej. Prezentują się one efektownie, a przy tym są trwałe i lekkie. Utrzymują w swoim wnętrzu wysoką temperaturę przez długi czas. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania. Nie absorbują żadnych zapachów. Garnki ceramiczne są cięższe i bardziej delikatne. Łatwo je rozbić czy zniszczyć. Ceramika nie wchodzi w żadne interakcje z żywnością. Naczynia szklane są bardzo nowoczesne. Ich największą wadą jest żywotność, gdyż łatwo można je rozbić. Są to garnki dość ciężkie. Na końcu wyróżnia się jeszcze garnki emaliowane, które są zdecydowanie najmniej odporne na uszkodzenia. Są dość tanie i szeroko dostępne, ale emalia lubi odpryskiwać. Nie są ciężkie, ale i też zbyt bezpieczne.
  • Pokrywka – powinna być ona wykonana z materiału wysokiej jakości, który nie nagrzewa się zbyt mocno.  Czasami spotkać się można niestety z pokrywkami, które topią się i łatwo odkształcają. W praktyce najlepiej sprawdzają się te wykonane ze szkła. Dobrze gdy jest to szkło transparentne, gdyż można wówczas kontrolować stan danej potrawy bez konieczności zdejmowania wieka. W pokrywce musi znajdować się otwór, przez który uchodzi nadmiar pary.
  • Uchwyty – dobrej klasy garnek do gotowania na parze powinien być wyposażone w uchwyty, które nie topią się i nie odkształcają. Nie powinny też zbyt mocno się nagrzewać.
  • Przeznaczenie – garnki do gotowania na parze przeznaczone są do stosowania na określonych rodzajach kuchenek i warto to sprawdzić przed zakupem. Są też modele, które stosować można w kuchence mikrofalowej.

Czy warto kupić garnek do gotowania na parze?

Przede wszystkim garnki do gotowania na parze skutecznie zapobiegają utracie przez produkty spożywcze cennych składników odżywczych. Posiłki przygotowywane są w tym przypadku w krótkim czasie, a przy tym nie tracą swojej barwy, smaku, minerałów czy witamin, które w czasie tradycyjnego gotowania często niestety giną bezpowrotnie. Produkty przygotowywane w garnku do gotowania na parze nie mają kontaktu z wodą i w tym tkwi tajemnica ich sukcesu.

Okazuje się bowiem, że podczas gotowania produktów w wodzie tracą one swoje witaminy i minerały. W przypadku witaminy C wypłukiwana jest ona aż w 70%. Gotowanie na parze jest polecane osobom walczącym z nadwagą czy cholesterolem. Potrawy nie nasiąkają tutaj tłuszczem, jak ma to miejsce w czasie smażenia. Przy gotowaniu na parze nie używa się żadnego tłuszczu. Produkty spożywcze można jedynie delikatnie skropić oliwą z oliwek czy dobrej jakości olejem roślinnym. Warto natomiast sięgnąć po dużą ilość ziół różnego rodzaju – suszonych i świeżych zarazem.

Popularni producenci garnków do gotowania na parze

Sklepy warte uwagi