Maszynki do mielenia mięsa to urządzenia wykorzystywane w kuchni. Jak sama nazwa wskazuje służą one oczywiście do mielenia mięsa różnego rodzaju np. wieprzowiny czy wołowiny. Nowoczesne modele spełniać mogą jednak poza tym również i wiele innych funkcji – wyciskać sok czy przetwarzać warzywa. Maszynki do mielenia mięsa przeznaczone są dla tych osób, które chcą samodzielnie rozdrabniać zakupione produkty i nie kupują gotowego, mielonego już mięsa.

Ranking maszynek do mielenia mięsa

  1. Maszynka do mielenia mięsa – Bosch MFW3X14W
    Maszynka do mielenia mięsa - Bosch MFW3X14W
    Sprawdź aktualną cenę
    Urządzenie do mielenia mięsa o mocy na poziomie 2000W, wyposażone w sporych rozmiarów komorę do mielenia. W ciągu 60 sekund przetwarza aż 2,5 kg mięsa. W skład zestawu wchodzą dwa sitka o różnej grubości i dwustronny nożyk wykonane ze stali szlachetnej. Dzięki szatkownicy z czterema bębnami maszynka jest urządzeniem wielofunkcyjnym, które pozwala na nie tylko na mielenie mięsa, ale i krojenie warzyw czy tarcie ziemniaków na placki ziemniaczane. Wykonane ze stali nierdzewnej bębny są łatwe do utrzymania w czystości.
  2. Zelmer ZMM4080B
    Zelmer ZMM4048W
    Sprawdź najniższą cen
    Stabilna maszynka do mięsa z metalową komorą mielenia oraz dwustronnym nożykiem. Wyróżnia się znaczną mocą pracy (Moto Blocked Power 1900W), co pozwala na zmielenie nawet 2,5 kg mięsa w ciągu jednej minuty. Urządzenie wyposażone jest w antypoślizgowe, gumowe nóżki oraz zabezpieczenie, które chroni silnik przed zniszczeniem na skutek zablokowania. Dodatkowo w skład zestawu wchodzi funkcjonalna szatkownica, trzy rodzaje sitek oraz trzy rodzaje tarek, popychacz, miska zasypowa, nakładka masarska czy wkładka dystansowa.
  3. Maszynka do mielenia Tefal NE105838
    Maszynka do mielenia Tefal NE105838
    Sprawdź najniższą cenę
    Nowoczesna maszynka do mielenia mięsa o wydajności na poziomie 1.7 kg mięsa na minutę. Cechuje się mocą na poziomie 1400W. Na uwagę zasługują funkcję zmiany obrotu czy drobnego i grubego kruszenia. Dzięki temu urządzenie radzi sobie nawet z dużymi i twardymi kawałkami mięsa. Dzięki specjalnej nasadce pozwala także na przygotowanie w warunkach domowych smacznej kiełbasy. Maszynka utrzymana jest w stonowanej, czarnej kolorystyce.
  4. Kenwood MG700
    Maszynka do mielenia mięsa Kenwood MG700
    Sprawdź najniższą cenę
    Urządzenie do mielenia mięsa o mocy 2000W, które mieli aż do 3 kg mięsa w ciągu 60 sekund. Dodatkowo zestaw wysokiej jakości tarcz o zróżnicowanej grubości oczek pozwala na przyrządzanie wielu ciekawych potraw. Maszynka mieli nie tylko mięso, ale  i ryby, owoce, warzywa oraz twarde sery. W skład zestawu wchodzą aż trzy tarcze o różnej wielkości oczek (największa liczy 10 cm). Dodatkowe akcesoria to m.in. nakłada do wyrobu kiełbas czy nakładka do kebbe.
  5. Maszynka ZELMER ZMM3851W
    Maszynka ZELMER ZMM3851W
    Sprawdź najniższą cenę
    Wysokiej klasy urządzenie o mocy szczytowej 1300W i wydajności mielenia na poziomie 1.5 kg na minutę. Dodatkowo wyposażone jest w zabezpieczenie, które chroni silnik przez zniszczeniem na skutek zablokowania. W skład zestawu wchodzi wykonany ze stali szlachetnej dwustronny nożyk, funkcjonalna nasadka masarska oraz dwa sitka ze stali szlachetnej o różnej grubości. Dodatkowo do urządzenia można podłączyć akcesoria np. młynek żarnowy czy wyciskarkę do soków.

Jaką maszynkę do mielenia mięsa kupić?

Przede wszystkim maszynki do mielenia mięsa podzielić można na modele ręczne i elektryczne. Te pierwsze spotkać można już raczej rzadko, gdyż do ich działania konieczne jest długotrwałe kręcenie specjalną korbką, która napędza ślimacznicę. Są to niedrogie urządzenia montowane do blatu. Coraz popularniejsze są natomiast maszynki elektryczne, które są wygodne w użytkowaniu, a przy tym często i bardzo wszechstronne. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę wybierając maszynkę do mielenia mięsa?

  • Moc – do mielenia mięsa twardszego konieczne jest urządzenie o mocy minimum 500W. Wiele więc zależy od tego, jakie docelowo produkty w danej maszynce mają być przetwarzane.
  • Wydajność –  parametr ten podawany jest w kilogramach na minutę. Im wyższa jest jego wartość, tym większą ilość składników może urządzenie zmielić. Obecnie na rynku spotkać można zarówno modele o niskiej, jak i bardzo wysokiej wydajności.
  • Jakość wykonania –  maszynki elektryczne produkowane są głównie z tworzywa sztucznego, rzadziej ze stali. Jednak w praktyce większe znaczenie ma to, z czego wykonane są elementy odpowiadające za proces mielenia mięsa. Istotny jest przede wszystkim korpus, który składa się z gardzieli i podajnika. Powinny być one wykonane ze stali lub metalu. Sitka i noże muszą być odporne na korozję i uszkodzenia natury mechanicznej. Są to bowiem elementy najmocniej eksploatowane w maszynkach do mięsa.
  • Nakładki – obecnie standardowym wyposażeniem są sitka, które różnią się wielkością otworów. Tym samym można mielić produkty na różną grubość. Ponadto w skład zestawu wchodzić mogą przecieraki do musów, szarpaki do mięsa, nasadki do robienia kiełbasy, przystawki do makarony czy przystawki umożliwiające tarcie warzyw i sera.
  • Funkcje i wyposażenie dodatkowe – maszynki do mielenia mięsa coraz częściej są urządzeniami wielofunkcyjnymi. Najpopularniejsze akcesoria dodatkowe to w tym przypadku popychacz do mięsa, antypoślizgowe nóżki mocujące czy ekran LCD.

Czy warto kupić maszynkę do mielenia mięsa?

Wiele osób jest zdania, że skoro w sklepach zakupić można obecnie różnego rodzaju mięso mielone, to kupno specjalnej maszynki do mielenia mięsa nie ma większego sensu. Jednak w praktyce sklepowe mięso mielone jest produktem niskiej jakości. Klient nie wie, co wchodzi tak naprawdę w jego skład. Mieląc mięso w domu, można kontrolować to, co się na co dzień je. Jest to szczególnie istotne w przypadku rodzin z małymi dziećmi. Przy okazji można uzyskać zawsze pożądany proces przemielenia mięsa.

Maszynki do mielenia mięsa obecnie służą nie tylko do przetwarzania mięsa. Spełniać mogą również wiele funkcji dodatkowych. Dzisiaj standardem są urządzenia wyposażone w nakładki do robienia kiełbas czy tarki do ziemniaków. Dzięki temu czas przygotowywania wielu potraw ulega znacznemu skróceniu. Przy tym są to urządzenia bardzo wydajne, które w ciągu kilku minut są w stanie przemielić 2,5-3 kg mięsa. Dotyczy to oczywiście urządzeń elektrycznych,  a nie modeli ręcznych, które powoli odchodzą już dzisiaj do lamusa.

Popularni producenci maszynek do mielenia mięsa

Sklepy z maszynkami do mielenia mięsa warte uwagi