Jogurtownica to urządzenie, które umożliwia produkcję jogurtu w domowych warunkach. Najprostsze modele działają w zasadzie jak termos. Te bardziej skomplikowane posiadają wbudowane termometry, podgrzewacze i słoiczki na jogurty. Podstawowym zadaniem jogurtownicy jest utrzymanie odpowiedniej temperatury mleka, co jest konieczne do przygotowania jogurtu. Większość jogurtownic to modele o pojemności 1 litra. Są to więc urządzenia dedykowane stricte do użytku domowego.
Ranking jogurtownic
- Jogurtownica Severin JG3519
Sprawdź aktualną cenę
Nowoczesna jogurtownica, która sprawdzi się w każdym gospodarstwie domowym. Posiada otwieraną, transparentną pokrywę oraz włącznik i wyłącznik z lampką kontrolną. Dzięki temu jest komfortowa w użytkowaniu. Za sprawą jogurtownicy cała rodzina może cieszyć się zdrowym i smacznym jogurtem. Moc tego modelu to 13W. W skład zestawu wchodzi także siedem podręcznych słoiczków o pojemności 150 ml każdy. Urządzenie utrzymane jest w białej, stonowanej kolorystyce. - Ariete Jogurtownica 617
Sprawdź aktualną cenę
Efektowna wizualnie jogurtownica zasilana sieciowo o mocy 20W. Przygotowuje smaczne i zdrowe jogurty w zaledwie 10-12 godzin. W skład zestawu wchodzi siedem słoiczków z zakrętkami. Urządzenie jest bardzo proste w obsłudze. Wystarczy do słoiczków włożyć składniki na jogurt i nacisnąć jeden guzik. Nie trzeba ustawiać żadnych parametrów. Za sprawą zamykanych słoiczków przygotowany jogurt można zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Jednorazowo przygotować można aż 1,3l nabiału. - Jogurtownica Severin JG 3516
Sprawdź aktualną cenę
Wysokiej jakości jogurtownica pozwalająca na przygotowanie w domu smacznego i zdrowego jogurtu. Wyposażona jest w transparentną, otwieraną pokrywę i siedem słoiczków o pojemności 150 ml każdy. Urządzenie posiada przycisk włącz/wyłącz z funkcjonalną lampką kontrolną i skalę memo, która przypomina o której godzinie jogurt będzie gotowy. W instrukcji dołączonej do jogurtownicy znajduje się przepis na przygotowanie jogurtu. Moc tego modelu to 13W. - Jogurtownica Ariete yogurella 621
Sprawdź aktualną cenę
Funkcjonalna jogurtownica o nowoczesnym designie. Utrzymana jest w biało-pomarańczowej kolorystyce, dzięki czemu ożywi każdą aranżację. Posiada zbiornik o pojemności 1 l, który można myć w zmywarce. Ułatwia to utrzymanie jogurtownicy w czystości. Moc urządzenia to 20W, a czas potrzebny do przygotowania jogurtu wynosi 12 godzin. Z uwagi na niewielkie wymiary jogurtownica sprawdzi się nawet w niewielkiej kuchni. - Jogurtownica Clatronic JM 3344
Sprawdź aktualną cenę
Jogurtownica pozwalająca na przygotowanie w domowych warunkach jednorazowo do 1,1l jogurtu. Posiada siedem szklanych słoiczków z pokrywkami o pojemności 160 ml każdy, transparentną pokrywkę oraz podświetlany przycisk włącz/wyłącz. Moc urządzenia to 14W. Do napełniania wszystkich pojemniczków potrzebny jest jeden litr mleka pasteryzowanego UHT oraz kubeczek jogurtu naturalnego 150 ml. Mieszanka w urządzeniu dojrzewa około 8 godzin. W tym czasie jogurtownicą nie można poruszać, bo jogurt pozostanie płynny. Im dłuższy jest czas dojrzewania, tym bardziej smak jogurtu jest bardziej intensywny.
Jaką jogurtownicę kupić?
Polacy, i bardzo słusznie, przykładają coraz większą uwagę do tego, co jedzą. Okazuje się, że w domowych warunkach przygotować można niemal wszystko, także i jogurt. Służy do tego niewielkie urządzenie zwane jogurtownicą. Jak zakupić odpowiedni dla siebie model? Co warto w tym przypadku wziąć pod uwagę?
- Budowa – wyróżnia się w zasadzie dwa podstawowe rodzaje jogurtownic. Pierwsze to urządzenia mieszczące kilka kubeczków o niewielkiej pojemności. Drugie zawierają tylko jeden duży pojemnik, na ogół o pojemności około 1 litra. W tym drugim przypadku przygotowuje się większą porcję jogurtu, którą można potem podzielić. Dla singli i par lepsze są jednak urządzenia z gotowymi już słoiczkami, które zawierają mniejsze porcje jogurtu idealne na jeden posiłek.
- Liczba pojemników na jogurty – sporo zależy tutaj od liczby domowników. W praktyce do wyboru są urządzenia posiadające od 6 do nawet 12 pojemników na jogurty o dość zróżnicowanej pojemności (70-200 ml). Przygotowanego jogurtu nie trzeba jednak zjeść w całości od razu, równie dobrze można go na jakiś czas włożyć do lodówki.
- Wielkość – to parametr, który ma znaczenie przede wszystkim w niewielkiej kuchni. Jogurtownice na ogół duże nie są, ale przy niewielkiej przestrzeni lepiej postawić na model nieco mniejszy.
- Funkcjonalność – warto zdecydować się na model ze słoiczkami wyposażonymi w szczelne pokrywki. Dzięki temu jogurt przechowywać można w lodówce. Przydatnym dodatkiem jest również wbudowany timer. To za jego sprawą urządzenie wyłącza się automatycznie po zakończonej pracy, co jest bardzo wygodnym rozwiązaniem. Nowoczesne urządzenia pozwalają niekiedy na przygotowanie w domu także lodów. Wyposażone bywają w elektroniczne termometry czy wyświetlacze LCD.
- Jakość wykonania – spore znaczenie ma w praktyce materiał, z którego wykonana jest obudowa jogurtownicy. Urządzenia wykonane z materiałów najwyższej jakości gwarantują to, że do jogurty nie dostaną się żadne zanieczyszczenia.
Czy warto kupić jogurtownicę?
Jogurtownica to niepozorne urządzenie pozwalające na przygotowanie domowego jogurtu. Oczywiście są osoby, które uważają to za zbędny i niepotrzebny gadżet, w końcu jogurty kupić można za parę złotych w sklepach. Jednak ich skład nie jest zbyt ciekawy. Zawierają one sporo sztucznych dodatków i konserwantów. Jogurty owocowe nie zawierają tak naprawdę owoców, ale aromaty i ulepszacze smaki. Dlatego też dla wszystkich miłośników jogurtu lepszym rozwiązaniem jest samodzielne przygotowanie takiego nabiału w warunkach domowych. Dzięki jogurtownicy jest to naprawdę bardzo proste.
Jogurtownica pozwala na przygotowanie smacznego i zdrowego jogurtu z wybranych przez siebie, naturalnych składników. Do jogurtu dodać można świeże owoce, a nie sztuczne barwniki. Dodatkowo w ten sposób można obniżyć spożycie cukru i wyeliminować ze swojej diety przetwory mleczne, które cukier zawierają, a tak jest w przypadku większości sklepowych jogurtów. Przygotowane dzięki jogurtownicy jogurty to prawdziwa skarbnica cennych witamin i minerałów.
😀 😀 Ariete zdecydowanie! zakochalam sie w tym kuchennym gadżecie i nie wyobrażam sobie teraz kupowac jogurtów
w sklepach. pysznie wychodza, prosta obsługa!