Suszarka do grzybów to urządzenie, za sprawą którego można stosunkowo szybko wysuszyć grzyby. Suszenie jest doskonałym sposobem konserwacji żywności znanym już od Starożytności. W ten sposób zachowywane są walory smakowe, aromaty i składniki odżywcze produktów spożywczych. Dawniej grzyby suszono głównie na słońcu, a potem w piekarniku. Dzisiaj do tego celu stosuje się coraz częściej specjalne suszarki do grzybów. Jednak dzięki temu urządzeniu wysuszyć można także owoce, warzywa czy zioła.

Ranking suszarek do grzybów

  1. Suszarka do grzybów Zelmer ZFD1005

    Suszarka do grzybów Zelmer ZFD1005
    Sprawdź aktualną cenę

    Prosta w obsłudze suszarka spożywcza, która nadaje się do suszenia grzybów, owoców, warzyw, ziół czy nawet mięs. Jej atutem są aż cztery regulowane tace o dwóch wysokościach. Są one wyjmowane, co pozwala na ich zachowanie w czystości. Urządzenie dodatkowo posiada antypoślizgowe stopy. Poszczycić się może pojemnością 10 kg i mocą 520W.

  2. Suszarka Concept SO 1060

    Suszarka Concept SO 1060
    Sprawdź aktualną cenę

    Wysokiej jakości suszarka spożywcza z dziewięcioma sitami, które pozwalają na jednoczesne suszenie wielu produktów spożywczych. Model ten oferuje regulację temperatury w zakresie od 35 do aż 70 stopni Celsjusza. Skutecznie suszy owoce, warzywa, zioła i oczywiście grzyby. Posiada cyfrowy wyświetlacz i specjalne zabezpieczenie przed przegrzaniem. Sita można myć w zmywarce.

  3. Niewiadów 972.04

    Niewiadów 972.04
    Sprawdź aktualną cenę

    Niewielkich rozmiarów suszarka do grzybów, owoców, warzyw i ziół. Sterowana jest mikroprocesorem, co pozwala na kontrolowanie pracy urządzenia. W ten sposób wszystkie produkty są suszone równomiernie w odpowiednich warunkach. Model ten oferuje dwa stopnie mocy suszenia i cztery transparentne sita. Posiada funkcjonalne nóżki i specjalne zabezpieczenie termiczne przed przegrzaniem. Moc urządzenia to 300W.

  4. Suszarka do grzybów MPM MSG-02

    Suszarka do grzybów MPM MSG-02
    Sprawdź aktualną cenę

    Funkcjonalna suszarka spożywcza do grzybów, owoców, warzyw, ziół i kwiatów. To praktyczne urządzenie o wielu możliwościach. Suszone owoce i warzywa są ciekawą opcją na zimę, a zioła wykorzystać można do zaparzania ziołowych herbatek. Jednak suszarka przede wszystkim służy do suszenia grzybów. Posiada pięć przezroczystych sit z możliwością regulacji wysokości. Do wyboru są trzy siły nadmuchu.

  5. Suszarka Esperanza EKD003 Delicatesse

    Suszarka Esperanza EKD003 Delicatesse
    Sprawdź aktualną cenę

    Estetycznie wykonana suszarka do żywności. Nadaje się do suszenia grzybów, warzyw, owoców, ziół, mięsa czy kwiatów. Sprawdzi się doskonale także w niewielkiej kuchni. Model ten wyposażony jest w dmuchawę o mocy 50W i specjalne zabezpieczenie przed przegrzaniem. Jest w stanie skutecznie wysuszyć również większe kawałki żywności, w tym mięsa.

  6. Berdsen 250W 3L 5620

    Berdsen 250W 3L 5620
    Sprawdź aktualną cenę

    Suszarka spożywcza o pojemności 3 litrów i mocy 250W przeznaczona do suszenia, warzyw, owoców, ziół, mięs i grzybów. Posiada funkcję regulacji temperatury i specjalne zabezpieczenie przed przegrzaniem. To model bardzo prosty w użyciu, którego nie trzeba składać. Pracuje w precyzyjny sposób, wysuszając idealnie różnego rodzaju produkty spożywcze. Urządzenie tego typu sprawdzi się świetnie w niejednym gospodarstwie domowym.

Jaką suszarkę do grzybów kupić?

Suszarka spożywcza przyda się w niejednej kuchni. Pozwala bowiem na skuteczne suszenie nie tylko grzybów, ale i owoców, warzyw, ziół czy mięs. Jaki model wybrać dla siebie? Na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie suszarki do grzybów?

  • Moc (zakres mocy) – od tego parametru uzależniona jest wydajność sprzętu. Najtańsze suszarki mają moc około 100W, ale wartość ta może być kilka razy wyższa. Największą popularnością cieszą się modele o mocy 250-400W. Sama moc to jednak nie wszystko. Wpływają na nią bowiem silnik elektryczny i grzałka. Zbyt duża moc może spowodować przesuszenie się powierzchniowej warstwy grzybów, ale nie wysuszenie ich wnętrza. Za mała z kolei nie pozwala na wydajne suszenie.
  • Ilość tac – minimum to cztery piętra, ale są modele z 5-6 piętrami. Dobrze, gdy istnieje opcja ich podwyższenia względem siebie, to pozwala bowiem na suszenie większych kawałków grzybów. Co ciekawe, producenci nie zawsze podają pojemność suszarek do grzybów.
  • Pobór prądu – duże znaczenie ma możliwość regulacji mocy urządzenia. Użytkownik może wówczas samodzielnie zadecydować, jakiej mocy użyć do wysuszenia grzybów. Warto też sprawdzić czas suszenia. Grzałkę suszarki niekiedy można okresowo wyłączać, co zmniejsza pobór prądu, ale jednocześnie temperatura w środku urządzenia jest wciąż wysoka.
  • Regulacja nadmuchu – to opcja, która pozwala na dostosowanie prędkości przepływu gorącego powietrza. Dla warzyw można ustawić mocny nawiew, dla ziół słabszy itd.
  • Materiał wykonania – dużą popularnością cieszą się suszarki do grzybów wykonane z materiałów transparentnych. Wówczas można podejrzeć stan suszonej żywności bez konieczności otwierania pokrywy. W czasie otwierania urządzenia uwalniane jest na zewnątrz zgromadzone ciepło, co przekłada się na znaczny spadek energooszczędności całego procesu suszenia. Generalnie jednak suszarki używa się jedynie kilka razy w ciągu roku.
  • Funkcje dodatkowe – najpopularniejsze z nich to zabezpieczenie przed przegrzaniem, automatyczne wyłączanie, obrotowe sitka czy termostat.

Czy warto kupić suszarkę do grzybów?

Suszarka do grzybów to niepozorne urządzenie, które przyda się w niejednym domu. Jest nieocenione w przypadku osób, które zbierają lub kupują grzyby. Suszenie elektryczne ma naprawdę  sporo zalet. Dawniej grzyby suszono rozłożone na gazetach czy powieszone na nitkach. To proces żmudny, czasochłonny i skomplikowany. Niedoduszone kawałki grzybów niestety lubią pleśnieć, a wysuszyć je na słońcu nie jest łatwo. Z kolei suszenie w piekarniku jest uciążliwe. Nie zawsze daje dobre efekty, a przecież piekarnik wykorzystywany jest też do pieczenia ciast czy podgrzewania obiadów.

Za sprawą elektrycznej suszarki do grzybów można sobie ułatwić życie. To urządzenie niewielkich rozmiarów, które nie sprawia większych problemów w obsłudze i nie cechuje się dużym poborem mocy. Dodatkowo wbrew nazwie w suszarce do grzybów można na ogół suszyć nie tylko same grzyby, ale i owoce, warzywa, kwiaty, zioła czy nawet mięsa. To świetny sposób na przechowywanie żywności.

Popularni producenci suszarek do grzybów

Sklepy warte uwagi